طرز تهیه قلیه سیب و بِه صفوی
خورش بِه یا همان خورش مشهور به آلو یکی از خورشهای پاییزی و مشهور ایرانی هست که در گذشته با نام قلیه به یا قرومهی به شناخته میشده هست. در صورتی که هدف تهیه یک خورش به آلوی خوشمزه و مغذی را دارید میتوانید از مقاله طرز تهیه خورش به آلو استفاده نمائید؛ لکن در این مقاله به شناسایی این خورش لذیذ از کتاب آشپزی دوره صفوی که یکی از قدیمیترین متون مکتوب آشپزی در کشور ما هست میپردازیم.
با تقریب میتوان گفت برای همه ی افرادی که دوستدار غذا و آشپزی می باشند وارسی جنبههای تاریخی خوراکهایی که امروزه تهیه میکنیم، خیلی جالب هست. مقاله پیش رو فقط دستور خلاصهی خورش هست، اگر چه در کتاب خوراکهای ایرانی در لحظه قاجار تالیف نادرمیرزا هم مطالب مفصلتری از آن مطرح شده هست. نادرمیرزا در شناسایی این خوراک آورده هست : « این خورش به ماه پایان خزان می بایست پخت که آبی (به معنای بِه) نیک رسیده مثل رنگ دلدادگان و برپا گردیده باشد. بدان که : آبی هم نیرو دهنده جان و فزایندهی هوش و تریاک زهرهاست، و به کشور ما زمین این میوه خوب گردد مخصوصاً اصبهان که در مجموع دنیا چونان نباشد به بوی، و به مجموعی جای بَرند از آن شهر. »
در ویژگی قلیه به و قلیه سیب
همچون نیز باشد. بیارند گوشت گوسفند جوان فربه و ریزه کنند از بادام غول پیکرتر، و آب به قدر حاجت در دیگ ریزند. مثل آب گرم گردد گوشت را بیاندازند و کف بگیرند و قلیه و آب صاف کنند و باز در دیگ بچینند و آب بقدر حاجت، و نیمن پیاز حلقه و نیمن نخود مقشٌردر روی قلیه کنند و آتش تند کنند.
مثل قلیه نیمرس گردد کوفته ریزه بیاندازند. مثل کوفته ریزه خویش را بگیرد بِه یا سیب (هر کدام خواهند) در روی قلیه بیاندازند و کرفس و نعناع خشک یا تر بیاندازند و سردم کنند. در صورتی که ترشی کمی کند از آب غوره یا آب لیمو یا عرق نعناع هر کدام باشد بیاندازند، و در صورتی که ترشی باشد چاشنی قند دهند. در مکان فروآمدن سیر کوفته و نعناع ساویده بیاندازند.
پیشنهاد میکنیم این مطالب را نیز بخوانید :
شناسایی کتاب آشپزی دوره صفوی
خورش ریواس صفوی
دیپ سیبزمینی و سبزیجات
- تلگرام
- واتساپلیکیشن
- Share
- Google پلاس
- ایمیل
- Share on Feysbuk
- Share on Twitter
به این مقاله امتیاز دهید:





