آیا خستگی مزمن، سندرم شمرده میگردد؟
سندرم خستگی مزمن به وضعیت خستگی عمیق، عدم بر طرف خستگی با خواب و بدتر شدن اثر بعد از فرجام عمل سنگین گفته میگردد. خاطر اساسی این سندروم ناشناخته می باشد لیکن برداشت میگردد ترکیب عرصههای ژنتیکی و دست اندرکاران پوششی موجب بروز آن میگردد. به علت نبود آزمایش برای تشخیص این سندروم، با دقت به علائم و رد خاطرهای به جز آن تشخیص شکل میگیرد. درمان از مسیر تحول سبک زندگی و بهبود علائم با استفاده از دارو و مشورت شکل میگیرد. نامهای به جز آن این سندروم میالژیک انسفالومیالیتیز یا بیماری عدم تحمل عمل سخت و فشار می باشد.
سندروم خستگی مزمن چیست؟
- وضعیت حالت خستگی، عدم توانایی ورزش، چالش در خواب و سردرگمی ذهنی می باشد.
- امکان دارد ناشی از جهش ژنتیکی، ویروس یا ماده سمی باشد.
- این بیماری با رد قابلیت نکات به جز آن تشخیص داده میگردد.
- درمان این بیماری حاوی تحول سبک زندگی و استفاده از دارو می باشد.
علائم سندروم خستگی مزمن
علائم مورد نیاز برای تشخیص این سندروم حاوی خستگی، حالت ناراحتی و ناخوشی بعد از فرجام تلاش و چالش خواب می باشد. علاوه بر این، اختلال تشخیصی یا بدتر شدن علائم در در وقت ایستادن (عدم توانایی در راست ایستادن) می بایست گویش گردد. هر شخص مبتلابه علائم گوناگون و خاصی می باشد، شدت علائم امکان دارد در اشخاص گوناگون باشد. حالت خستگی و کم شدن میزان تلاش حداقل به مدت شش ماه می بایست دیده گردد. از مشخصههای این سندرم این می باشد که حالت خستگی نباید ارتباطی با مقدار خواب و استراحت داشته باشد، ناشی از تلاش خیلی سنگین نباشد و به مقدار قابلتوجهی توانایی شما برای عملکرد معمول در اکثر شرایط را کم شدن دهد. علائم امکان دارد در یک یا تعدادی روز شدیدتر گردد یا در ضمن بعد از عمل سخت تحویل دادنی و فشار ذهنی کمتر گردد.
اثرهای معمول به جز آن حاوی:
- آغاز ناگهانی و قابلدیدن سندرم بهویژه بعد از ابتلا به بیماریهایی شبیه آنفولانزا
- درد در ماهیچهها، مفاصل یا سردرد
- علائم مشابه علائم آنفولانزا که ممکن حاوی گلودرد، عفونت و قرمزی گلو، تب پایین باشد.
- حساسیت و عدم تحمل گرما، سرما، صدا، نور یا الکل
- امکان دارد علائم غیر از اینی شبیه نگرانی یا حالت ضربان غیرطبیعی قلب هم دیده گردد. دیگر بیماریها و شرایط با علائم مشابه افسردگی، سندرم روده تحریکپذیر، زنگ زدن گوش، سندرم پیشقاعدگی و اندومتریوز می باشد.
خاطرهای سندروم خستگی مزمن
دانشمندان تا به حال خاطر دقیق این سندروم را نمیدانند لیکن در اکنون حاضر خیلی از کارشناسان اعتقاددارند امکان دارد به خاطر جهشهای ژنتیکی دنبال با ابتلا به ویروس و مواد سمی رخ میدهد. زنان اکثر از مردان به این سندروم مبتلا میشوند که امکان دارد در شکل پیدا کردن خاطر اساسی این بیماری، بشود این مورد را تشریح داد. چندین نوع ویروس و دست اندرکاران عفونی برای کشف تماس احتمالی با این سندروم موردبررسی قرار گرفتند. ثابتشده هیچ ارتباطی بین تعدادی نوع ویروس با این سندروم وجود ندارد لیکن در زمینه دیگر با صراحت کمتری اطلاقشده ارتباطی ندارد. تعدادی از دکترها و محققان اعتقاددارند شمار کمی از دست اندرکاران بیماریزا ازجمله ویروس ایشتین بار، ایدز، بیماری لایم و انتروویروس امکان دارد در برخی از نکات به این سندرم مرتبط باشند. اختلال یا بهنیزریختگی هیجانی نظام عصبی سمپاتیک و هورمونهای مربوط به محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال امکان دارد در ابتلا به این سندرم نقش داشته باشد. این محور واکنش شما به استرس را کنترل میکند، خواب را تنظیم میکند و در اختلالات خلقی شبیه افسردگی نقش دارد. در نظام ایمنی اشخاص مبتلابه این سندروم نوعی ناهماهنگی دیده شده می باشد باایناکنون الگوی ثابتی وجود ندارد. در برخی اشخاص، نظام ایمنی امکان دارد بهشکل مزمن فعال باشد. در اشخاص به جز آن، برخی از سلولها کمعمل یا غیرفعال می باشند. باایناکنون، اختلال در نظام ایمنی جزو علائم این بیماری نیست.
تشخیص
روند تشخیص این بیماری میتواند دراز و پیچیده باشد. برای تشخیص این سندروم، احتمال دیگر بیماریها با علائم مشابه می بایست رد گردد تا دکتر بتواند این بیماری را تشخیص دهد. هیچ نوع آزمایش خون یا اسکن وجود ندارد که بشود از آن بهمنزله ی عامل تشخیص استفاده کرد. این سندروم بر مبنای علائم و نبود تشخیص بیماری غیر از اینی، تشخیص داده میگردد. دیگر بیماریها و اختلالاتی که در نظر گرفته میگردد حاوی عفونت مزمن، اختلال خواب، اختلالات خویش ایمنی، بیماری قلبی، کمکاری تیروئید و افسردگی می باشد. برخی از اینها امکان دارد بهمنزله ی در تداخل با سندروم خستگی مفرط اتفاق بیفتد.
خستگی مفرط و فیبرومیلاژیا
خیلی از کسانی که به خستگی مفرط مبتلا می باشند، علائم اول به سندروم فیبرومیلاژیا را دارند، تصویر این وضعیت نیز وجود دارد. حول متفاوت بودن این دو سندروم یا اینکه هر دو وضعیتهای متفاوت یک اختلال می باشند، تردید وجود دارد. در هر دو مورد، خاطر قطعی وجود ندارد، قابلیت تشخیص با آزمایش نیست و دو بیماری از مسیر علائم تشخیص داده میشوند. اختلاف بین این دو اختلال این می باشد که علامت خستگی مفرط خستگی می باشد لیکن علامت اساسی فیبرومیلاژیا درد می باشد. علاوه بر آن، خستگی مفرط اکثر مانند بیماریهایی شبیه آنفولانزا می باشد.
علائم مشترک خستگی مفرط و فیبرومیلاژیا
- خستگی
- درد مزمن در کلجای بدن
- عدم بر طرف خستگی با خواب
- اختلال شناختی
- سرگیجه و اختلال در هماهنگی
در عین اینکه در هر دو اختلال درد وجود دارد، در فیبرومیلاژیا چندین نوع درد و اختلال در خواب وجود دارد که در خستگی مفرط نیست. وارسی بخشهای بدن که دردناک می باشند و پرسش از بیمار میتواند به تشخیص و اختلاف این دو اختلال هم یاری کند. تشخیص خستگی مفرط با رد دیگر اختلالات با علائم مشابه تشخیص داده میگردد. در سال 2007 با قبول سازمان غذا و دارو پرگابالین بهمنزله ی دارویی برای درمان فیبرومیلاژیا، درمان این دو اختلال تحول کرد. پرگابالین دارویی ضد تشنج می باشد که برای دردهای عصبی استفاده میگردد. این سازمان استفاده از داروهای ضدافسردگی دولکستین (سیمبالتا) و میلناسیپران برای درمان اختلال فیبرومیلاژیا را هم مجاز دانست. امکان دارد این داروها در اختلال خستگی مفرط هم تجویز گردد لیکن صرفاً برای درمان افسردگی که در تداخل با این اختلال میگیرد نه بهمنزله ی درمان خویش اختلال.
درمان
درمان اعلا هر شخص حاوی بر طرف علائم و بهبود شرایط زندگی می باشد. از تحول سبک زندگی برای کنترل علائم خستگی، خستگی بعد از ورزش، اختلال خواب و گیجی استفاده میگردد؛ چون که اختلال خستگی مفرط میتواند موقعیتی خیلی استرسزا باشد و با استرس نیز شرایط بدتر میگردد. برخی از اشخاص از مشورت، سریهای حمایتی و طریقهای کم شدن استرس استفاده میکنند. رژیمدرمانی معمول میتواند حاوی داروهای بدون نسخه یا تجویزشده برای هم یاری به درمان علائم برجسته، اشکال مکملها، دیگر درمانهای تبدیل یا مکمل و حمایت عاطفی باشد. برخی از دکترها درمان رفتاری- شناختی و تمرینهایی ورزشی که بهتدریج سختتر میگردد را اولویت میدهند لیکن این طریق به خاطر خستگی بعد از ورزش موردبحث می باشد. برخی از پزشکان تحول رژیم غذایی، یوگا و طب سوزنی توصیه میکنند. بیشتر اشخاص مبتلابه این بیماری گذشته از پیدا کردن طریق درمانی پیروز، چندین گزینه درمانی را تجربه میکنند.
اکثر بخوانید: با این 3 طریق، انرژیتان را فزونی دهید