سوشی؛ بخوریم یا نخوریم؟ خطرات جبرانناپذیری که این غذا به بار میآورد
فاخره بهبهانی متخصص بهداشت مواد غذایی گفت: سوشی یکی از معروفترین فینگر فودهای سنتی ژاپنی است که چندی است برخی از ایرانیها با الگوبرداری از سبک غذای ژاپنیها از طرفداران پروپاقرص این غذا شدهاند. سوشی از ترکیب برنج پختهشده ژاپنی با طعم سرکه، ماهی خام، سبزیجات و… تهیه شده و درون یک لایه جلبک پیچیده و بهصورت سرد سرو میشود.
ماهی تن، ماهی قزلآلا، ماهی دمزرد، ماهی اسنپر و مارماهی محبوبترین مدلهای ماهی برای تهیه سوشی هستند. این غذا همراه با سس سویای شور یا زنجبیل ورقهای خورده میشود. اما آیا این غذا به دلیل دارا بودن ماهی خام میتواند برای سلامتی مشکلزا باشد؟ اجزای تشکیلدهنده سوشی همه مغذی هستند، ماهی که سرشار از پروتئین، امگا۳، ویتامینها و موادمعدنی است.
جلبکی که محتویات سوشی در آن پیچیده میشود، جلبکی به نامNori و غنی از ریز مغذیها و خواصی شبیه سویا دارد و ضدالتهاب و ضدسرطان است. برنج نیز حاوی کربوهیدرات و به خصوص ویتامینهای گروه B است. زنجبیل مورد استفاده خواص ضدسرطان، کاهنده چربی خون، ضدمیکروب و ضدالتهاب دارد.
در سوشی از مادهای به نام خمیر واسابی استفاده میشود که در تهیه آن از ترب سبز ژاپنی بهره گرفته میشود که به دلیل کمبود آن در ایران عموما از ترب معمولی، پودر خردل و رنگ سبز که ظاهری شبیه واسابی دارد استفاده میشود. این گیاهان هم به خودی خود دارای خواص مطلوب تغذیهای هستند.اما ماهی مورد استفاده در سوشی که اغلب به صورت خام استفاده میشود، به دلیل پروتئین بالا، فسادپذیری زیاد و قابلیت تکثیر و پرورش انواع میکروبهای بیماریزا و انگلها را دارد که بسیار خطرآفرین است و ترویج و مصرف این غذا ممکن است خطرات جبرانناپذیری را به بار آورد.
میکروبها و انگلهای بیماریزایی که اغلب در اثر مصرف فرآوردههای خام دریایی به انسان منتقل میشوند؛ شامل باکتریهای سالمونلا، لیستریا و… و انگل آنیزاکیس و ویروسهایی مثل نورواک است که علائم گوارشی مثل دلپیچه، تهوع، استفراغ و علائم عمومی مثل سردرد، تب، گرفتگی عضلات و… در انسان ایجاد کرده و در افراد با ایمنی پایین مثل خانمهای باردار، کودکان، سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینهای حتی منجر به مرگ میشود .
تشخیص سلامت سوشی، غیرممکن است
سوشی آماده را میتوان به مدت یک تا دو روز در یخچال البته در ظرف در بسته و تا یک ماه در فریزر نگهداری کرد. گرچه نگهداری سوشی در فریزر توصیه نمیشود چون این محیط، طعم آن را تغییر میدهد. نگهداری بیش از یک ساعت سوشی در دمای اتاق و رستوران به هیچ وجه مجاز نیست. با توجه به اینکه عوامل بیماریزا امکان دارد خواص حسی مثل طعم، بو، مزه، شکل و رنگ سوشی را تغییر ندهند، تشخیص سلامت آن توسط افراد و بدون تایید آزمایشگاهی عملا غیرممکن است.