برای پیشگیری از زوال عقل چه بخوریم؟
بر پایه نتایج مطالعهای جدید، خوردن روزانه مغزهای خوراکی میتواند خطر ابتلا به دمانس یا زوال عقلی را نزد میانسالان و حتی گاهی سالمندان به طور قابل توجهی کاهش دهد.
تیمی از پژوهشگران بینالمللی از ۵۰ هزار و ۳۰۰ نفر بزرگسال بریتانیایی که بیشتر در میانه دهه پنجاه زندگی خود بودند، خواستند که پرسشنامهای را درباره عادتهای خود در مصرف آجیل پر کنند و سپس آنها را به مدت میانگین ۷ سال پیگیری کردند تا ببینند آیا آنها دچار زوال عقل میشوند یا نه.
از میان آن افراد حدود هزار و ۴۰۰ مورد زوال عقل شناسایی شد و محققان با در نظر گرفتن عواملی مانند سن، جنسیت، شاخص توده بدن، تحصیلات و سبک زندگی، مشخص کردند که مصرف روزانه آجیل خطر دمانس را تا ۱۲ درصد کاهش میدهد.
برای افرادی که مغزهای خوراکی بدون نمک مصرف میکردند و هر روز تا یک مشت یا ۴۰ گرم میخوردند، این فواید بیشتر بود و خطر دمانس برای آنها تا ۱۶ درصد کاهش یافت.
این یافتهها در سپتامبر سال جاری در نشریه Geroscience منتشر شد.
مدتهاست که محققان دریافتهاند رژیم غذایی ضعیف با افزایش خطر زوال عقل در پیوند است. چاقی، دیابت و کلسترول بالا در سنین میانه زندگی، از جمله ۱۴ عامل سبک زندگی قابل تغییر هستند که کمیسیون علمی لنست شامل ۲۷ متخصص دمانس، امسال آنها را به عنوان عوامل تسریعکننده زوال عقلی شناسایی کرد.
متخصصان پیشنهاد کردهاند که رژیمهای غذایی مدیترانهای، DASH و MIND که غنی از میوهها، سبزیجات، غلات کامل و چربیهای سالم هستند ممکن است بهترین گزینه برای سلامت مغز باشند.
رژیم DASH برای کاهش فشار خون طراحی شده و بر مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای کمچربی تأکید دارد. رژیم MIND نیز ترکیبی از رژیمهای DASH و مدیترانهای است که برای پیشگیری از بیماریهای مغزی مانند آلزایمر مفید است و بر مصرف سبزیجات برگ سبز، توتها، ماهی چرب و مغزهای خوراکی تمرکز دارد.
آجیل بخش مهمی از این سه برنامه غذایی است.
محققان اسپانیایی سال گذشته در نشریه Nutrients نوشتند که مغزهای خوراکی «غذاهایی سرشار از مواد مغذی هستند که شامل تعدادی از اجزای بالقوه محافظ عصبی، از جمله اسیدهای چرب تکغیراشباع و چندغیراشباع، فیبر، ویتامینهای گروه B، مواد معدنی غیر سدیمی و پلیفنولهای بیواکتیو قوی هستند.»
آلزایمر و خواص گردو
آنها همچنین گردو را به عنوان «گونهای مغز که بیشترین فایده را برای سلامت شناختی دارد» معرفی کردند. گردوها اسیدهای چرب امگا-۳ دارند که میتواند به رشد و عملکرد مغز کمک کند.
محققان موسسه ملی پیری دریافتند که خوردن گردو ممکن است به تقویت حافظه در بیماران آلزایمری کمک کند. آلزایمر شایعترین علت زوال عقل در میان بزرگسالان مسن آمریکایی است.
طبق یک مطالعه اخیر، نزدیک به ۷ میلیون آمریکایی تشخیص دمانس دریافت کردهاند که هشدار میدهد میلیونها نفر دیگر احتمالاً علائم آن را دارند اما بهطور رسمی تشخیص داده نشدهاند.
بر اساس پیشبینیها، به دلیل پیرتر شدن جمعیت، شمار افرادی که در سراسر جهان با دمانس زندگی میکنند از ۵۷ میلیون نفر در سال ۲۰۱۹ به ۱۵۳ میلیون نفر تا سال ۲۰۵۰ افزایش مییابد.
منبع: یورونیوز