آشنایی با تباهگ و استانبولی بلوچی
تباهَگ یا تباهِگ یکی از خوراکهای سنتی کشور اساطیری کشور ما، سیستان و بلوچستان می باشد. تباهگ در اصل یک چاره نگهداری از گوشت می باشد که بعد از حاضر شدن، از آن استانبولی بلوچی تهیه میکنند. فرهنگ غذایی آدم ها سیستان و بلوچستان پر از ناشناختههای جالب برای مردمی می باشد که تا به اکنون به آن جا سفر نکردهاند و از طعم جادویی خوراکهای آن ها نچشیدهاند.
در گذشتههای دور که قابلیت نگهداری بلند مدت گوشت فراهم نبود، آدم ها این خطه گوشت گوسفند را نمک درآمد نموده و در آفتاب خشک میکردند تا بتوانند مدت بلندتر آن را نگهداری کنند. در این چاره قصابان ماهر پس از ذبح گوسفند، گوشت آن را به شکل ورقههای نازکی برش میدادند. ضمناً گوشت را بوسیله نمک و پودر انار (در بیان محلی انار دانَگ اطلاق میگردد) که از ماحصل کوبیدن دانه انار خشک شده توسط میآید، میپوشانند. این گوشتها را عموماً به مدت ۱۰ روز در فضای باز و زیر نور تابش آفتاب قرار میدادند. ایضاً برای اینکه از نفوذ گرد و غبار به گوشت پیشگیری کنند یک پارچه نازک را روی آنان میگذاشتند. پس از حاضر شدن، آنان را در مشک نگهداری میکردند.
سابقه تهیه تباهگ در بلوچستان به چندین قرن میرسد. مردمان بلوچ عموماً از آن، استانبولی بلوچی تهیه میکنند که این غذا در فصول سرد سال و اگر چه ماه رمضان زیادتر طبخ میگردد. اگر چه امروزه ابزار مختلفی برای حفظ مواد غذایی وجود دارد لکن همچنان استفاده از این چاره برای نگهداری گوشت در سیستان و بلوچستان متداول می باشد.
برای تهیه استانبولی بلوچی، تباهگ را در آب به همقدم نمک و فلفل به مدت ۱ ساعت میجوشانند. آب گوشت را برای پخت برنج نگه میدارند. ضمناً پیاز خرد شده را با مقداری گوجهفرنگی تفت میدهند. به این مواد تباهگ پخته شده را افزوده میکنند تا مدت هنگام کمی بماند. میزان مناسبی آب که برای تهیه استانبولی مطلوب باشد را به قابلمه خویش افزوده میکنند. پس از جوش آمدن آب برنج را به قابلمه اضافه و اجازه میدهند تا به مدت حدودا ۱ ساعت بپزد و استانبولی حاضر گردد. اگر چه بعضی معتقدند تفت دادن تباهگ موجب از بین رفتن طعم آن میگردد، برای همین پس پخته شدن در آب، به آن برنج افزوده میکنند تا بصورت استانبولی حاضر گردد. در پایان استانبولی بلوچی را با ترشی لیمو سرو مینمایند.
پیشنهاد میکنیم این مطالب را نیز بخوانید :
- چاره پخت تنورچه بلوچی
- آشنایی با آش بوشهری
- آشنایی با ماست چکیده
به این مقاله امتیاز دهید: