7 طرز تهیه فرنی؛ از سنتی و رژیمی تا ترکیهای
1. طرز تهیه فرنی ساده و سریع
شما این فرصت را دارید که بسته به مواد در دسترس فرنی ساده و خانگی خود را آماده کنید. در دستور پخت فرنی ساده شما باید از آرد برنج یا نشاسته ذرت کمک بگیرید.
مواد لازم برای پخت فرنی ساده و سریع
- شیر: ۱ لیوان
- آب سرد: ۱.۲ لیوان
- شکر: ۳ قاشق غذاخوری
- نشاسته: ۲ قاشق غذاخوری
- روغن: ۱ قاشق غذاخوری
دستور پخت فرنی ساده با نشاسته
این دستور تهیه تفاوتی با طرز تهیه فرنی با نشاسته ندارد. در واقع شما ممکن این طرز تهیه را با دو نام مختلف اما روشی یکسان در منابع مختلف ببینید.
برای شروع نشاسته را در آب سرد حل کنید تا گلولهای در آن باقی نماند. شیر، شکر و روغن را داخل قابلمه مناسبی ریخته تا بتوانیم فرنی را در آن بپزیم. قابلمه را روی حرارت بگذارید و کمی هم بزنید تا مواد بهخوبی با هم ترکیب شوند.
بهمحض ولرم شدن شیر، نشاسته رقیق شده را پس از رد کردن از یک صافی داخل قابلمه بریزید. حرارت اجاق را ملایم تا کم در نظر بگیرید تا ته نگیرد. سر صبر فرنی را با کمک یک قاشق چوبی هم بزنید تا به غلظت دلخواه برسد.
توجه داشته باشید که فرنی پس از سرد شدن غلیظتر خواهد شد. بنابراین قبل از رسیدن به غلظت مطلوب آن را از روی حرارت بردارید.
2. طرز تهیه فرنی سنتی
یکی از خوشمزهترین دستور پختهای فرنی به طرز تهیه فرنی سنتی تعلق دارد و کمتر کسی پیدا میشود که دست رد به سینه این لذیذ دوستداشتنی بزند. ممکن است که مقدار کالری فرنی سنتی به نسبت سایر دستورهای پخت بیشتر باشد؛ اما این فرنی خوشمزه حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
مواد لازم برای تهیه فرنی خوشمزه به روش سنتی
- آرد برنج: ۲ قاشق غذاخوری
- شیر: ۲ لیوان
- شکر: ۴ قاشق غذاخوری سرخالی
- کره: ۱ قاشق غذاخوری
- هل کوبیده: ۱ عدد
- گلاب: ۱ قاشق غذاخوری
- دارچین: به مقدار لازم
- پودر پسته و بادام: برای تزیین
دستور تهیه فرنی سنتی
در تمامی طرز تهیههای فرنی سنتی شما آرد برنج را بهعنوان جز اصلی خواهید دید؛ اما امکان استفاده از نشاسته هم برای پخت این دسر وجود دارد.
- ۱ لیوان شیر را با ۲ قاشق غذاخوری آرد برنج الک شده مخلوط کنید. بهتر است که شیر کاملاً سرد باشد. زیرا آرد بدون گلوله شدن در شیر بهراحتی حل خواهد شد. مخلوط را کنار بگذارید تا به سراغ باقی مراحل برویم.
- ۱ لیوان باقیمانده شیر را با ۱ قاشق غذاخوری کره، شکر و هل کوبیده مخلوط کرده و روی حرارت بسیار کم بگذارید. اجازه دهید که شیر به جوش بیاید و شکر و کره بهخوبی در آن حل شود. پس از جوشیدن شیر عطر هل نیز آزاد میشود.
- حالا باید قابلمه شیر را از روی حرارت بردارید و آرامآرام مخلوط آرد و شیر را به آن اضافه کنید. بهتر است که ترکیب آرد و شیر را با کمک صافی یا الک به باقی مواد اضافه کنید تا گلولهای در بافت فرنی ایجاد نشود.
- همانطور که مواد را با هم مخلوط میکنید بهآرامی آن را هم بزنید تا به طور یکدست در همهجا پخش شود. مجدداً قابلمه را روی حرارت بسیار کم گذاشته و هم زده تا به غلظت مطلوب دست پیدا کنید.
- ۱ دقیقه قبل از خاموش کردن اجاق گلاب را به فرنی افزوده و خوب دسر را مخلوط کنید تا عطر گلاب به جان دسرمان بنشیند. در آخر فرنی سنتی خود را با پودر پسته، بادام و دارچین تزیین کرده و از طعم آن لذت ببرید.
3. طرز تهیه فرنی شکلاتی
دوستداران شکلات بیتردید از چشیدن طعم فرنی شکلاتی ذوقزده خواهند شد. شما برای تهیه این نوع فرنی باید پس از تهیه مواد لازم مطابق دستور پخت فرنی پیش بروید.
مواد لازم برای طرز تهیه فرنی شکلاتی
- آرد برنج: ۲ قاشق غذاخوری
- پودر کاکائو: ۱ چایخوری
- شیر: ۲ لیوان
- شکر: ۴ قاشق غذاخوری سرخالی
- روغنمایع: ۱ قاشق غذاخوری
- وانیل: ۱.۴ قاشق چایخوری
دستور پخت فرنی شکلاتی
- ۱ لیوان از شیر را با پودر کاکائو و وانیل ترکیب کنید. خوب هم بزنید تا پودر کاکائو کاملاً در شیر حل شود. مخلوط را با کمک یک الک داخل قابلمه مناسبی ریخته و روی حرارت ملایم بگذارید.
- شکر و روغن مایه را هم به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید. تا گرم شدن شیر فرصت دارید که ۱ لیوان باقیمانده شیر را با آرد برنج ترکیب کنید. درست مانند طرز تهیه فرنی سنتی ترکیب شیر و آرد را با الک به محتویات درون قابلمه بی افزایید.
- بهمحض غلیظ شدن نسبی فرنی شکلاتی آن را از روی اجاق برداشته و در ظرف سرو بکشید. این دسر را میتوان با نشاسته هم درست کرد. نوش جان.
4. طرز تهیه فرنی زعفرانی
اگر تمایل دارید که فرنی را با عطروطعم زعفران ایرانی مزه کنید، مواد لازم و دستور پخت فرنی شکلاتی را دنبال کنید. البته با این تفاوت که بهجای پودر کاکائو به همان میزان زعفران دمکرده غلیظ و بهجای وانیل ۱ قاشق غذاخوری گلاب فرداعلا میریزیم.
5. طرز تهیه فرنی ترکیهای
فرنی ترکیهای یا سوتلاچ تنوری بهنوعی همان طرز تهیه فرنی با خامه است. این دسر مقدار کالری بالایی دارد و مصرف آن را به افراد دارای رژیم غذایی با کالری محدود توصیه نمیشود. مگر اینکه متخصص تغذیه شما ممانعتی در مصرف این دسر نداشته باشد.
مواد لازم برای تهیه فرنی ترکیهای
- نشاسته: ۲ قاشق غذاخوری
- شیر: ۲ لیوان
- شکر: ۴ قاشق غذاخوری
- خامه: ۲ قاشق غذاخوری
- کره: ۲ قاشق غذاخوری
- گلاب: ۲ قاشق غذاخوری
دستور تهیه فرنی با خامه
- ۱ پیمانه از شیر را با نشاسته ترکیب کرده و صاف کنید. باقی شیر را با شکر داخل قابلمه ریخته و روی اجاق قرار دهید تا بجوشد. بهمحض حل شدن شکر ترکیب نشاسته و شیر را افزوده و هم بزنید.
- کره، گلاب و خامه را با هم ترکیب کرده و به کمک یک چنگال بزنید تا نرم شوند. حالا نوبت به افزودن این ترکیب به فرنی خامهای است. انقدر مواد را هم بزنید تا یکدست شوند. دقت داشته باشید که نیازی به پخت کامل یا غلیظ شدن فرنی نیست.
- مایه فرنی را در ظرفهای تکنفره ریخته و در سینی فر بچینید. فر را با دمای ۱۶۰ درجه سانتیگراد روشن کرده و صبر میکنیم تا کمی گرم شود. سینی را در طبقه وسط قرار دهید تا برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بسته به توان فر فرنیها را بپزد.
- در هر زمان که لایه رویی فرنیها طلایی شد، پخت را متوقف کرده و از طعم دسر خانگیتان لذت ببرید.
6. طرز تهیه فرنی رژیمی با آرد برنج
در نسخه رژیمی فرنی ما برای پخت این دسر به مواد اولیه زیر نیاز داریم و باید نکات گفته شده در دستور را رعایت کنیم تا مقدار کالری دریافتی ما در عین بهرهمندی از خواص غذایی این دسر بالا نباشد.
مواد لازم برای پخت فرنی رژیمی با آرد برنج
- شیر گیاهی یا شیر کمچرب: ۱ لیوان
- آب: ۱ لیوان
- عسل: ۲ قاشق غذاخوری
- آرد برنج: ۲ قاشق غذاخوری سرخالی
- گلاب: ۱ قاشق غذاخوری
دستور تهیه فرنی رژیمی
برای پخت این نوع فرنی رژیمی میتوانید طرز تهیه فرنی ساده را دنبال کنید و بهجای شکر از عسل استفاده کرده و باقی مواد موجود در دستور تهیه را به طور کامل از فهرست مواد اولیه حذف کنید.
7. طرز تهیه فرنی رژیمی با جو دو سر
یکی دیگر از نسخههای رژیمی فرنی متعلق به این دستور تهیه است. شما میتوانید برای پخت این فرنی از مواد زیر کمک گرفته و گامبهگام با دستور پیش بروید.
مواد لازم برای پخت فرنی رژیمی با جو دوسر
- جو دوسر: ۱.۲ فنجان
- شیر گیاهی یا کمچرب: ۱ فنجان
- آب: ۳ فنجان
- عسل: ۲ قاشق غذاخوری
- گلاب: ۱ قاشق غذاخوری
دستور پخت فرنی رژیمی با جو دوسر
جو دوسر را داخل ۱ فنجان شیر و ۳ فنجان آب برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خیس دهید. مخلوط را داخل قابلمهای ریخته و روی حرارت بگذارید. ۵ تا ۸ دقیقه باید مواد با یکدیگر بجوشند تا جو دوسر بهخوبی در مایعات نرم شود.
به کمک یک مخلوطکن یا گوشتکوب برقی مخلوط را کاملاً پوره و له کنید. اگر غلظت فرنی زیاد بود ۱ فنجان شیر یا آب را آرامآرام به آن اضافه کنید. سپس عسل و گلاب را داخل پوره بهدستآمده ریخته و روی حرارت بگذارید.
آنقدر مواد را هم بزنید تا به یک بافت یکنواخت و نسبتاً غلیظ برسید. نوش جان.
نکات مهم برای تهیه فرنی کرمدار و لطیف
- پخت فرنی با آرد برنج تازه و مواد باکیفیت بافت بهتری به فرنی شما میدهد.
- هر چه میزان شیر فرنی به نسبت آب بیشتر باشد، فرنی خامهای و لطیفتر خواهد بود.
- استفاده از کره یا روغن در پخت فرنی باعث یکنواخت شدن بافت آن میشود.
- افزودن خامه به طرز تهیه فرنی در نهایت دسر شما را کرمدار و لطیف خواهد کرد.
- اگر به دنبال لذیذ شدن طعم فرنی هستید، ۱.۲ یک موز را رنده کرده و در ۲ دقیقه پایانی به فرنی اضافه کنید تا بافت و طعم دسرتان بهتر شود.
خواص تغذیهای فرنی و تأثیر آن بر سلامتی
فرنی به دلیل داشتن شیر و آرد برنج منبع بسیار خوبی برای تأمین فسفر، پتاسیم، سدیم، پروتئین، کلسیم، روی و ویتامینهای گروه B است. به همین دلیل موارد زیر جزو فواید فرنی بر سلامت انسان محسوب میشوند:
- تقویت استخوان و بهبود رشد نوزادان و کودکان
- ضدسرطان
- تقویت قلب
- رفع ضعف جسمانی
- کنترل وزن
- کنترل فشارخون پایین
- تقویت اعصاب و سیستم ایمنی
- تأمین انرژی روزانه ورزشکاران و روزهداران
کلام آخر
فرنی یک دسر خوشمزه است که میتوان از آن در جهت رسیدن به تناسباندام و ارتقا سلامتی کمک گرفت. چراکه این دسر سالم ارزش غذایی و مواد معدنی بسیار بالایی دارد. شما با پخت فرنی رژیمی و محدود کردن کالری دریافتیتان به کاهش وزن میرسید و در صورت نیاز با دنبال کردن طرز تهیه فرنی سنتی راهی سالم را برای رسیدن به چاقی برمیگزینید.
اگر با هدف تناسباندام طرز تهیه مواد غذایی رژیمی را دنبال میکنید، پیشنهاد میکنیم که برای دریافت بهترین رژیم غذایی که رژیم مزوبولیک لیمومی یکی از آنها است با مشاورین ما ارتباط بگیرید.
مخاطب عزیز! این مطلب جنبه آموزشی و اطلاعات عمومی دارد. همچنین بر اساس علم روز دنیا نوشته شده است. با این حال اگر مشکل و یا بیماری جسمی دارید، برای اجرای آن فقط با پزشک متخصص مشورت کنید.
منابع