طرز تهیه کماج بیرجندی – کماج قِلفی
کماج یا کماچ یا کوماج نوعی نان حجیم و گاها شیرین می باشد که در خیلی از نواحی کشور ما تهیه میگردد. استان خراسان جنوبی همانند دیگر استانها نانهای محلی خیلی دارد. در گذشته این نان در ظروف مسی (کماجدان) و با گرمای ثمر از خاکستر هیزم یا ذغال پخته میشد. طریقهای گوناگونی برای پخت نانهای کماج در کشور ما متداول می باشد، لیکن در این مقاله طرز تهیه نان کماج بیرجندی را آموزش خواهیم داد.
مواد مورد نیاز :
شیر یک لیوان
آرد سبوسدار ۳ الی ۳.۵ لیوان
تخم مرغ ۱ عدد
روغن مایع نصف لیوان
پودر خمیر مایه ۱ قاشق مرباخوری
نمک ۲ قاشق چایخوری سرخالی
زردچوبه ۱ قاشق مرباخوری
تخم گشنیز ۱ قاشق مرباخوری
سیاهدانه ۱ قاشق مرباخوری
زعفراندم نموده به میزان مورد نیاز مقداری
دستور تهیه :
تخم مرغ، شیر، روغن، نمک، زردچوبه، سیاه دانه، تخم گشنیز و دو قاشق مرباخوری زعفران دمنموده را با نیز درست مخلوط نمایید. در نتیجه آرد را الک نمایید و به هم گام پودر خمیر مایه به مخلوط افزوده نمایید و درست ورز دهید تا خمیر یکدستی به دست آید. آرد را تا اندازهای افزوده نمایید که خمیر توسط نچسبد و بی نهایت سفت نیز نشود. کف ظرفی را کمی آرد بپاشید و خمیر را داخل ظرف بگذارید. یک پارچهی تمیز روی ظرف بکشید و بگذارید به مدت دو ساعت در دمای فضا استراحت کند. هر چه دمای فضا گرمتر باشد خمیر زودتر پف میکند و حاضر میگردد.
پس از دو ساعت استراحت، خمیر را روی سینی فر به شکل گرد پهن نمایید، اندازهی قطر خمیر به دلخواه شما میتواند کم یا بیشتر گردد. عموماً خمیر را به قطر ۲ سانتی متر پهن میکنند. از این خمیر دو عدد کماج به اندازهی بشقاب میوهخوری با قطر ۳ الی ۴ سانتیمتر به دست میآید. خمیر داخل فر پف میکند و قطر آن اکثر میگردد، پس در صورتی که علاقه ی دارید کماج کوچکتری داشته شوید به در وقت پهن کردن خمیر، قطر آن را کمتر گزینش نمایید. بعد از اینکه خمیر را روی سینی فر پهن کردید، با چنگال روی آن را چندین سوراخ بزنید.
خمیر را داخل فری که از گذشته گرم نمودهاید، بگذارید به مدت ۳۰ دقیقه بماند. توجه نمایید که در این سی دقیقه فر می بایست خاموش باشد و تنها از گذشته گرم شده باشد. این استراحت موجب میگردد که خمیر شما بعد از پخت سراسر مغز پخت گردد. بعد از ۳۰ دقیقه استراحت دوم، فر را با ۱۶۰ درجهی سانتی گراد، به مدت ۳۰ دقیقه تنظیم نمایید و تنها شعلهی پایین را روشن نمایید. در دقایق پایان در صورتی که علاقه ی به برشته شدن روی کماج دارید، تعدادی دقیقه شعلهی بالای فر را هم روشن نمایید. بعد از پخت کماج را از فر بیرون بیاورید و روی آن را با کمی زعفران دمنموده و کره آبنموده چرب نمایید.
موارد :
در صورتی که علاقه ی به استفاده از سیاهدانه و گشنیز ندارید میتوانید آنان را حذف نمایید یا بصورت آسیاب شده از آنان بهره ببرید.
خوب تر می باشد این نان را درون فر بپزید. پخت این کماج درون توستر یا ماکروفر به نیکی فر نخواهد شد.
بطور سنتی برای تهیه این نان از روغن زرد حیوانی استفاده میکردند، شما میتوانید از کره نیز بهره ببرید.
استفاده از زعفران ضرورتی برای تهیه این نان ندارد لیکن برای طعمدهی خوب تر از زعفران هم میتوانید بهره ببرید.
پیشنهاد میکنیم این مطالب را نیز بخوانید :
آشنایی با نان کماج
طرز تهیه دسر بلان مانژ
طرز تهیه حلوا انگشتپیچ
به این مقاله امتیاز دهید:





