طرز تهیه آبگوشت آسان و سنتی
آبگوشت یکی از خوراکهای سنتی و خوشمزه ایرانی هست که مواد ابتدایی اساسی آن گوشت و دنبه گوسفند و حبوبات هست. آبگوشت دستور تهیههای متفاوتی دارد و عموماً در هر محیط از کشور ما با مواد و اودیهجات مختلفی مزهدار میگردد. بطور نمونه در شمال مرز و بوم به آن سیر افزوده میکنند و در کرمان به آن زیره میافزایند. در باقی مطلب دستور تهیه آسان آبگوشت سنتی را مطالعه خواهید کرد.
مواد مورد نیاز :
گوشت گوسفندی | ۲۵۰ گرم |
لوبیا سفید | ۱/۲ پیمانه |
نخود | ۱/۲پیمانه |
پیاز | ۱ عدد برتر |
سیبزمینی | ۴ عدد کوچک |
گوجهفرنگی | ۲ عدد |
رب گوجهفرنگی | ۱ قاشق غذاخوری |
نمک، فلفل، زردچوبه | به میزان مورد نیاز |
دستور پخت :
حبوبات را از تعدادی ساعت پیش در آب خیس نمایید و مرتب آب آن را جابجایی نمایید تا نفخ آن گرفته گردد. در صورتی که خیس کردن حبوبات را فراموش نمودهاید و یا وقت کافی برای تمام این عمل نداشتید خوب تر هست نمک به آن بیافزایید. گوشت با استخوان و چربی، حبوبات، پیاز و گوجه که به شکل ۴ قاچ برش زدهاید را در ظرف پخت مذکور قرار دهید و مقداری در حدود ۶ مساوی حجم مواد به آن آب افزوده کنید. دقت داشته بمانید که همه آب مورد احتیاج برای پخت را اول افزوده نمایید، در این شکل مزه آبگوشت خوب تر خواهد شد؛ ولی در صورتی که نیاز به افزوده کردن آب بود، از آب جوش بهره ببرید.
پس از به جوش آمدن آب، کف حاصله از پخت گوشت را خارج نمایید و زردچوبه و فلفل را افزوده نمایید. درب ظرف را ببندید و اجازه دهید با حرارت بی نهایت ملایم بپزد. به علت داشته بمانید که هر چه وقت پخت بلندتر و حرارت ملایمتر باشد آبگوشت جا افتادهتر و خوشمزهتری خواهید داشت.
پس از پخت حبوبات و گوشت، نوبت به افزوده کردن لیموعمانی و یا گرد لیمو، نمک و سیبزمینی میرسد. لیمو عمانیها را سوراخ نمایید و سیبزمینیها را با پوست به غذا افزوده نمایید. دقت داشته بمانید که نمک و لیمو عمانی نباید زودتر از این بخش به آبگوشت افزوده شوند، چرا که افزوده کردن نمک زودتر از موعد مقرر موجب تاخیر در روند پخت گوشت و حبوبات خواهد شد.
لیمو عمانی هم علاوه بر بلند کردن عملیات پخت امکان دارد موجب تلخ شدن آبگوشت گردد. در آخر، رب گوجه فرنگی را به آبگوشت افزوده نمایید. ایضاً دنبه، پیاز و گوجه را که به شکل ۴ قاچ در ابتدای پخت به آبگوشت افزوده نموده بودید را در ظرفی جداگانه به همقدم کمی نمک به ابزار گوشتکوب به شکل پوره دربیاورید و به آبگوشت افزوده نمایید و اجازه دهید آبگوشت به اصطلاح جا بیفتد. در شکل علاقه میتوانید در زمان افزودن رب از میزان کمی زعفران آبزده برای عطر و طعم خوب تر استفاده ببرید.
موارد طلایی در تهیه آبگوشت خوشمزه :
♦ خوب تر هست برای آبگوشت از گوشت گوسفند با استخوان و چربی بهره ببرید.
♦ موقع خرد کردن گوشت و استخوانهای گوسفند مراقب بمانید خرده استخوان به گوشت نچسبد نظیر در آب یا گوشت کوبیده، خرده استخوان باشد مزه آبگوشت را خراب میکند.
♦ لیمو عمانی، آبلیمو یا آبغوره جدید چاشنی آبگوشت به حساب میآیند و خوب تر گزینه برای مزهدار کردن آبگوشت یا دیزی شما میباشد. اگر چه میتوان بنا به ذائقه اشخاص از چاشنی یا ادویههای شخصی دیگر همانند سیر یا دارچین هم استفاده کرد.
♦ کف گوشت را برای زلال شدن آب گوشت جدا نمایید.
♦ آبگوشت را با حرارت کم و به مدت بلند بپزید تا خوشمزهتر گردد.
♦ در صورتی که میتوانید آبگوشت را در دیگ سنگی (دیزی) بسته بپزید در این شکل به خاطر حرارت یکنواخت دیگ خوشمزهتر میگردد.
♦ میتوانید مواد مورد نیاز آبگوشت به جز سیب زمینی را در دیگ یا زودپز بپزید. در این شکل در وقت و انرژی صرفه جویی نموده، بعد از پختن آبگوشت سیب زمینی را بدون بستن در زودپز افزوده نمایید و بپزید .
♦ بعد از آنکه آبگوشت پخت پیاز را از آن جدا نمایید .
♦ از رب گوجه فرنگی هم میتوانید به جای گوجه فرنگی بهره ببرید.
♦ در صورتی که از دیگ یا زودپز برای پخت آبگوشت استفاده مینمایید لیموعمانی را سوراخ نکنید تا له نشود و بعد از پختن آبگوشت پیش از ریختن سیب زمینی لیموها را از آبگوشت بیرون بیاورید و آب داخل لیموها را به آبگوشت افزوده نمایید و لیموها را کنار بگذارید تا همقدم با آب گوشت یا گوشت کوبیده خورده گردد. مراقب تخم لیموها بمانید نظیر آبگوشت را تلخ میکند.
موارد تغذیهای :
این دستور ۲۶۵ گرم کربوهیدرات، ۱۸۰ گرم پروتئین، ۱۲۰ گرم چربی و ۲۸۶۰ کیلوکالری انرژی دارد. آبگوشت غذای مقوی و سالمی هست که در کل شهرهای ما از قدیم پخته میشده و غذای رایج کل شهرهای کشور ما بوده و میباشد و با مواد غذایی گوناگون و بستگی به محصول ها کشاورزی هر شهر اشکال مختلفی دارد.
پیشنهاد میکنیم این مطالب را نیز بخوانید :
-
طرز تهیه آبگوشت قاجاری
-
تمام مورد در خصوص آبگوشت و تاریخچه آن
-
طرز تهیه نان سنتی آذربایجان – یاغلی کوکه
به این مقاله امتیاز دهید: