آسان ترین طرز تهیه سیر ترشی خوشمزه!
سیر ترشی یکی از ترشیهای پرطرفدار در بین ایرانیان بوده که در کنارغذاها بسیار دلچسب و لذیذ است. ازنظر درمانی دارای ارزش و خواص بسیار بالایی است. ضد باکتری و میکروب بوده و از سکتههای قلبی جلوگیری میکند. برای ترشی درست کردن بهتر است از سیر تازه و جوان استفاده کنید تا مدت بیشتری بتوانید آن را نگهداری کنید. برای سیر ترشی حتماً باید از سیر خشک استفاده کنید. طرز تهیه این ترشی بسیار آسان است، اما جا افتادن آن به زمان زیادی احتیاج دارد پس باید کمی صبر داشته باشید. ترشی سیر با اکثر غذاهای سنتی ما خوب میشود ولی ترکیب بعضی غذاها مثل لوبیاپلو، دمپختک، ماهی و میرزاقاسمی با آن بسیار لذتبخش خواهد بود. اگر نگران بوی بد سیر هستید میتوانید با جویدن کمی چای خشک آن را از بین ببرید در اینجا روش درست کردن سیر ترشی و طرز تهیه سیر ترشی فوری را بیان میکنیم تا بتوانید بهراحتی در منزل آن را درست کنید.
خواص سیر ترشی
سیر ترشی یا ترشی سیر دارای خواص و ویژگیهای ارزشمندی است؛ اما برای دریافت خواص بینظیر این ماده خوراکی باید در استفاده آن اصل اعتدال را رعایت کنید. از مهمترین خواص سیر ترشی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شستوشو دهنده طبیعی مجاری صفرا و هم دفعکننده سنگ کیسه صفرا
- دفع سمها از کبد
- سیرترشی خونساز و صاف کننده خون است
- سیرترشی اشتهاآور است
- کمک به هضم غذاهای سنگین و نیز افزایش سرعت هضم
- خواص ضدعفونیکنندگی معده و محیط دهان
- از بین بردن آفت دهان
- بازکننده عروق قلب قلبی
- قطع شدن خونریزی بواسیر
- پاکسازی کننده خون و کبد از اخلاط فاسد و سوخته است
- سیر، انتی اکسیدان بسیار قوی است و به کسانی که دچار انگل روده و معده هستند توصیه میشود مصرف سیر را فراموش نکنند.
- برای پوست مفید و دارای فسفر، منیزیوم، آهن و پتاسیم فراوان است.
- بیشترین ویتامین که در سیر وجود دارد ویتامین C است.
- گروههای ویتامینی ازجمله ویتامین B1 و B2 و همینطور B3 در ترکیبات سیر وجود دارد.
- با خنثی کردن رادیکالهای آزاد به پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان مانند سرطان خون و سرطان روده بزرگ میانجامد
- پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و بیماریهای ویروسی مانند آنفولانزا را به همراه دارد
- خاصیت ضد انعقاد خون و کاهشدهنده غلظت خون
- کاهش چربی بد و کلسترول بد خون
- مفید برای پایین آوردن فشارخون بالا
- خونساز و مفید برای بهبود علائم کمخونی
- تصفیهکننده خون، پاکسازی کبد و خون
- مفید برای بیماران قلبی و عروقی
- بالابرنده متابولیسم بدن
طبع سیر ترشی
طبع سیر در طب سنتی گرم و خشک معرفی میشود که از طرف دیگر سرکه دارای طبع سرد و تر است. از طرفی ترکیب سیر ترشی شامل سیر و سرکه میشود که ازاینرو طبعی متعادل را ایجاد میکند. نتیجهای که از طبع سیر ترشی میتوان دریافت کرد این است که سیر ترشی برای هیچ فردی ممنوعیتی ندارد و میتوان استفاده متعادل از آن را در کنار وعدههای غذایی داشت تا از برجستهترین و بهترین خواصی که برای بدن به همراه دارد بهرهمند شد. البته بسیاری از افراد ممکن است با دانستن خاصیتهای بسیار مفید این خوراکی در مصرف آن زیادی روی کنند که این موضوع ممکن است فشار آنها را پایین آورده و بهشدت اذیت کننده باشد و موجب ایجاد سرگیجه برایشان شود.
طرز تهیه سیر ترشی
-
روش اول طرز تهیه سیر ترشی
برای تهیه سیر ترشی فوری به مواد زیر نیاز داریم.
سیر، سرکه بالزامیک، سرکه خرما، سس سویا
ابتدا لایه اول پوست سیر را جدا کنید. بوته سیر سوا نشود و به همان حالت حفظ شود. سیرها در صافی قرار دهید و با دقت بشویید. بعد پارچه نظیفی را پهن کنید و سیرها را روی آن قرار دهید تا آب آن کشیده شود. حدود سه چهار روز صبر کنید تا کاملاً سیرها خشک شوند. سرکه بالزامیک و سرکه خرما را در یک ظرف بریزد تا باهم مخلوط شوند. بوته سیرها را داخل ظرف قرار داده و مخلوط سرکه را روی آن ریخته و قابلمه را روی شعله حرارت بگذارید. درب قابلمه را بگذارید تا سیرها کمی نرم شوند. حدود 20 دقیقه بجوشد. زیادی سیرها پخته نشوند. در صورت حرارت زیاد سیرها له میشوند. همینکه سیرها کمی حرارت دیدند و نرم شدند سس سویا را اضافه کنید و گاز را خاموشکنید. صبر کنید سیرها سرد شوند. بعد سیرها را داخل شیشه مرتب بچینید و سرکه را روی سیرها بریزید در حدی که روی سیر گرفته شود. درب شیشه را ببندید و حدود یک ماه در جای خشک و خنک و تاریک بگذارید تا سیرترشی شما برسد.
البته باید گفت که سس سویا باعث تخمیر ترشی میشود. برای همین ترشی هفتساله را میتوانید در عرض چهل روز میل کنید. در صورت در دسترس نبودن سرکه بالزامیک و سرکه خرما میتوانید بهجای آن از سرکه قرمز و عسل استفاده کنید.
-
روش دوم طرز تهیه سیر ترشی
مواد لازم:
رب انار، شیره خرما، سیر خشک، سرکه
اول سیرها را سوا و جدا کنید. پوست آن را پاک نکنید. بعد آنها را بشویید و روی پارچه تمیزی قرار بدهید تا آب آن کشیده شود. زمانی که بعد چند روز خشک شدند، سیرها را درون ظرفی بریزید شیره خرما و رب انار را باهم مخلوطکنید و روی سیرها بریزید بعد سرکه را اضافه کنید. قابلمه را روی گاز بگذارید. حدود 4 دقیقه بجوشد. زمانی که سیرها نرم شدند حرارت را خاموشکنید. بعد از سرد شدن داخل شیشهها قرار بدهید. بعد سرکهای که در قابلمه جوشیده را داخل شیشهها بریزید تا سطح سیر را بپوشاند. درب شیشه را ببندید و در جای خشک و خنک و تاریک نگهداری کنید.
-
روش سوم طرز تهیه سیر ترشی:
در این روش همه سیرهای خشک را پاککنید. بشویید و بعد از خشک شدن داخل شیشه قرار بدهید. کمی نمک و از سرکه طبیعی سیب استفاده کنید. از سرکه بالزامیک استفاده نکنید زیرا طعم شیرینی به ترشی شما میدهد. نمک، فلفل قرمز، دانه خردل، دانه رازیانه میتوانید به سیرترشیتان اضافه کنید. از هرکدام بهاندازه نوک قاشق چایخوری اضافه کنید. بعد درب شیشه را ببندید و اجازه دهید تا چهل روز در جای خشک و خنک برسد.
- طرز تهیه سیر ترشی به روشی دیگر:
مواد لازم برای تهیه سیر ترشی
سیر، نمک، سرکه انگور
ساقه و ریشهی سیرها را جدا کنید. سپس آنها را بهصورت حبهای یا بوتهای داخل ظروف شیشهای ریخته و سرکه را تا لبهی ظرف بریزید. نمک را داخل ظروف ریخته و درب آنها محکم ببندید و در جای تاریک و خنک و ترجیحاً خارج منزل نگهدارید. مدتزمان لازم برای آماده شدن سیر ترشی بین 1 تا 7 سال است. هرچه زمان بیشتری برای تهیهی این ترشی صرف کنید، رنگ سیرها تیرهتر شده و طعم بهتری دارد.
نکات مهم در خصوص تهیه سیرترشی:
- میتوانید بهجای سرکهی انگور از سرکه سیب نیز استفاده کنید.
- اگر سیرها سبز شوند اشکالی ندارد. بهمرور این مشکل برطرف میشود.
- سعی کنید از ظروف شیشهای دربدار برای تهیه سیر ترشی استفاده کنید؛ اما اگر ظرف شیشهای در دسترس نبود، از ظروف پلاستیکی شفاف و بدون رنگ و بو استفاده کنید.
- شمالیها برای تهیه سیر ترشی، مقداری نبات نیز داخل ظروف میگذارند.
- میتوانید در صورت تمایل مقداری رب انار نیز به این ترشی اضافه کنید.
- هرچه مدتزمان نگهداری سیر ترشی طولانیتر باشد، سیر نرمتر و شیرینتر خواهد بود.
- برای درست کردن ترشی سیر اصول خاصی نیاز نیست. بلکه بکار بردن سرکه مناسب در این نوع ترشی است.
- میتوانید قبل داخل سیر ترشی یک برگبو یا یک شاخه آویشن قرار دهید.
- برای سیرترشی، سیر و سرکه و نمک نیاز است. برای هر یک کیلو سیر یک لیتر سرکه و سه قاشق غذاخوری نمک نیاز است.
- میتوانید داخل سیرترشی سبزیهای معطر هم اضافه کنید.
- اصولاً ماندگاری رسیدن ترشیها دو ماه نیاز است؛ اما اگر بیشتر بگذارید و حوصله به خرج دهید سیر ترشی بهتری خواهید داشت.
- اگر سیرترشیتان را روبروی آفتاب قرار دهید بهمرور پخته میشوند و سیر شما نرم و شیرین خواهد شد.
- اگر سیر ترشی را در جای تاریک و خنک نگهداری کنید سفت و تند خواهد شد.
- میتوانید آخرسر زمانی که سرکه روی سیرها ریختید روی سیرها یکتکه نبات قرار دهید. نبات در سرکه حل میشود و تیزی سرکه گرفته خواهد شد و سرکه شما کمی به شیرینی خواهد زد.
برای دانستن بیشتر خواص سیرترشی و مضرات آن به سایت سنجابه مراجعه کنید و مقاله مربوط به آن را بخوانید. همچنین میتوانید برای دریافت رژیمهای لاغری به قسمت رژیم من رفته و از برنامه غذایی مناسب خود استفاده کنید.