(تصاویر) غار موزه وزیری؛ جلوهای از هنر ایرانی در دل کوههای لواسان
این همان چیزی است که غار موزه وزیری را منحصربهفرد میکند؛ مکانی که حدود ۲۰ سال پیش، توسط هنرمندی با ابزارهایی ساده و عشقی بیپایان به فرهنگ ایرانی حفاری شده است. جذاب نیست؟!
این موزه، نتیجه تلاشهای خستگیناپذیر استاد ناصر هوشمند وزیری است؛ موزهای که خود به تنهایی یک اثر هنری بینظیر محسوب میشود و به یکی از جاهای دیدنی لواسان تبدیل شده است. هر گوشه از غار موزه وزیری، بازتابی از فرهنگ، اسطورهها و هنر ایرانی است که با مواد بازیافتی و دورریختنی جان گرفتهاند.
این غار موزه که از جاهای دیدنی تهران نیز است، یک تجربه بینظیر از ترکیب هنر و طبیعت است که هر بازدیدکنندهای را به تماشای دنیایی متفاوت دعوت میکند. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با این موزه، بیشتر آشنا شویم.
معرفی غار موزه وزیری
غار موزه وزیری اولین غار موزه خصوصی ایران است که در سال ۱۳۸۴ در لواسان توسط ناصر هوشمند وزیری، مجسمهساز برجسته ایرانی، تاسیس شد. این موزه در دل کوه و با هزینه و ایدههای شخصی او ایجاد شده است.
عکس از؛ سایت Akharinkhabar
از زمان شروع فعالیت موزه، دالانهایی در کوه برای نمایش آثار هنری مرتبط با داستانهای شاهنامه فردوسی و فرهنگ اصیل ایرانی حفاری شدند. توسعه این غار موزه تا قبل از فوت استاد وزیری همچنان ادامه داشت. این موزه چون داخل یک باغ ایجاد شده است، به نام باغ موزه وزیری نیز شهرت دارد.
عکس از: سایت Google maps
در فضای این موزه، نمایشگاهها، گردهماییها، کلاسها و کارگاههای آموزشی مختلفی نیز برگزار میشود که میتواند مورد استفاده هنرجویان و هنردوستان قرار گیرد.
غار موزه وزیری کجاست؟
غار موزه وزیری در استان تهران، لواسان، بلوار امام خمینی، خیابان اسدیان (به سمت کند علیا و کند سفلی) در دو راهی بوجان قرار دارد.
شماره تماس: ۰۲۱۲۶۵۵۶۶۰۴
عکس از: سایت Google maps
مسیر دسترسی به غار موزه وزیری
برای رسیدن به لواسان و سپس باغ موزه وزیری از تهران، باید وارد اتوبان لشگرک در شمال شرق تهران شوید. سپس مسیر خود را ادامه دهید تا به میدان شهید مهدی باکری برسید و به سمت بلوار امام خمینی در سمت راست بپیچید.
عکس از: سایت Irna
با رسیدن به پارک آزادگان از خروجی خارج و وارد خیابان اسدیان شوید. به دوراهی بوجان که رسیدید، وارد ورودی سمت چپ شوید. پس از طی کردن حدود ۶۵۰ متر، تابلوی غار موزه وزیری را خواهید دید.
ساعات بازدید غار موزه وزیری
بازدید از غار موزه وزیری هر روز از ساعت ۹ صبح تا غروب آفتاب امکانپذیر است. این به این معنی است که با توجه به زمان تاریک شدن هوا، ممکن است زمان بسته شدن موزه متفاوت باشد.
عکس از: سایت Irna
پس اگر قصد داشتید از زمان دقیق آن اطلاع پیدا کنید، حتما با موزه تماس بگیرید.
معماری غار موزه وزیری
غار موزه وزیری لواسان تهران یکی از موزههای خاص و متفاوت ایرانی است که در دل طبیعت ساخته شده است. این موزه برخلاف موزههای معمولی داخل شهر، در دل یک باغ با مساحت ۱۰۰۰ مترمربع و در پایه کوه ایجاد شده است.
عکس از: سایت Google maps
بخش اصلی موزه که داخل کوه قرار دارد، شامل یک غار با هشت دالان تودرتو، اتاقهای کوچک، سقفهای کوتاه و تنگ است. ناصر هوشمند وزیری با ابزارهای سادهای همچون تیشه و چکش و سپس مته برقی و کمپرسور، حفر این غار را از سال ۱۳۸۴ آغاز کرد.
عکس از: سایت Asriran
در داخل غار، ستونهایی برای مهار وزن خاک و تضمین استحکام فضا تعبیه شدهاند. وزیری با استفاده از هنر سنگتراشی، هم مجسمههایی زیبا و پرمعنا خلق کرده و هم فضای داخلی غار را نیز به شکلی طراحی کرده که هماهنگی و انسجام میان آثار هنری و محیط اطراف حفظ شود. مجسمههای داخل غار از مواد مختلفی مانند سنگ، فایبرگلس، ضایعات صنعتی و حتی زبالههای بازیافتی ساخته شدهاند.
عکس از: سایت Chtn
این هماهنگی بهگونهای است که بازدیدکنندگان احساس میکنند وارد دنیایی افسانهای شدهاند که هر گوشه آن داستانی از تاریخ و فرهنگ ایران زمین و دنیای درون ذهن ناصر هوشمند وزیری روایت میکند.
بخشهای مختلف غار موزه وزیری
سرای بسطامی
سرای بسطامی سالنی برای برگزاری همایشها، سمینارها و گردهماییهای ادبی و هنری است. این سالن حدود ۹۰ نفر ظرفیت دارد. ناصر هوشمند وزیری این فضا را برای تشویق مردم به تفکر و گفتوگو درباره ادبیات و قصههای ایرانی ایجاد کرده بود.
عکس از: سایت Google maps
از جمله برنامههایی که در فضای سرای بسطامی غار موزه وزیری تهران برگزار میشود، برنامه شاهنامهخوانی، قصهگویی، نقالی و نشستهای تخصصی محیطزیستی است.
عکس از: سایت Google maps
فضای باز
هنگامی که از ورودی به داخل موزه وزیری میروید، با یک باغ سرسبز مواجه میشوید. در گوشهگوشه باغ، آثار ناصر هوشمند وزیری که اکثرا از مواد بازیافتی و زبالههای صنعتی ساخته شدهاند، قابل مشاهده هستند. بهتر است حتما زمانی را به پرسه زدن در این باغ اختصاص دهید.
عکس از: سایت Irna
در بخشی از باغ یک آلاچیق درختی در ارتفاع قرار دارد که بالا رفتن از آن و تماشای مناظر اطراف از آن بالا، میتواند تجربهای جالب باشد. البته برای افرادی که ترس از ارتفاع دارند، ممکن است کمی چالشبرانگیز باشد، اما ارزش امتحان کردن را دارد.
عکس از: سایت Google maps
گالری
گالری غار موزه وزیری مکانی برای نمایش آثار هنری مختلف است. این گالری در فضایی به وسعت ۴۰ مترمربع قرار دارد و توسط رکسانا هوشمند وزیری، دختر استاد وزیری، اداره میشود. گالری موزه میزبان نمایشگاههای مختلفی است که به صورت دورهای تغییر میکنند و بازدیدکنندگان میتوانند از تماشای آثار آن لذت ببرند.
عکس از: سایت Asriran
این گالری محل نمایش آثار هنری هنرجویان موزه نیز هست؛ آثاری مانند سفال، نقاشی، سرامیک، معرق، نقشبرجسته، هنرهای دستی، سوزندوزی و…
کارگاه مجسمهسازی
در این بخش از موزه، مجسمههای موزه ساخته میشدند. این کارگاه که محل کار استاد وزیری در زمان حیاتش بوده است، همچنان به عنوان فضایی برای خلق آثار هنری و آموزش به هنرجویان مورداستفاده قرار میگیرد. در کارگاه غار موزه استاد وزیری لواسان، امکانات مختلفی برای تولید مجسمهها و آثار هنری وجود دارد.
عکس از: سایت Google maps
کارگاه صنایع دستی
در کارگاه صنایع دستی، آثاری از سفال، سرامیک و نقشبرجسته ساخته و به نمایش گذاشته میشوند. این بخش از موزه توسط راما وزیری، دختر استاد وزیری، اداره میشود. بازدیدکنندگان میتوانند این آثار را خریداری کنند و به عنوان یادگاری از این بازدید به خانه ببرند. همچنین امکان سفارش آثار هنری نیز وجود دارد.
مجسمههای بازیافتی
در بخشهای مختلف غار موزه وزیری، مجسمههایی قرار دارند که از مواد بازیافتی ساخته شدهاند. این مجسمهها، با ترکیب ضایعات صنعتی و زبالههای دورریز، هنر و محیطزیست را به هم پیوند میدهند و پیامهایی درباره اهمیت حفاظت از طبیعت ارائه میدهند.
عکس از: سایت YJC
کافیشاپ موزه
در داخل موزه، یک کافیشاپ کوچک و دلنشین نیز وجود دارد. میتوانید پس از گشتوگذار در موزه، لحظاتی آرامشبخش را در کافیشاپ موزه سپری کنید.
عکس از: سایت Wikimedia
آثار نگهداریشده در غار موزه وزیری
غار موزه وزیری خانهای است برای آثار هنری که هر کدام داستانی خاص را روایت میکنند. بیشتر این آثار از مواد بازیافتی ساخته شدهاند و با ایدههایی خلاقانه به شکلی متفاوت و منحصربهفرد به نمایش درآمدهاند.
یکی از آثار مهم موزه، مجسمه رستم است که به عنوان نگهبان ایران زمین در زیر کوه ساخته شده است. درختی که اقوام مختلف ایران از کرد و لر تا بلوچ و آذری را به تصویر میکشد، نشاندهنده اتحاد و همدلی مردم ایران است.
عکس از: سایت Barzan
از دیگر آثار غار موزه وزیری میتوان به چهلگیس اشاره کرد. این اثر با استفاده از مواد ضایعاتی چون بطریهای پلاستیکی و قطعات شیشه ساخته شده و یکی از قصههای معروف ایرانی را به تصویر میکشد. همچنین مجسمهای با عنوان خرمشهر به یاد آزادسازی این شهر و فداکاریهای مردم آن ساخته شده است.
عکس از: سایت Google maps
کلکسیون شطرنج و کلکسیون آفتابههای موزه نیز از جذابیتهای دیگر این مجموعه هستند. در کلکسیون شطرنج، انواع صفحات شطرنج از دوران مختلف به نمایش گذاشته شده است. کلکسیون آفتابه نیز شامل ۶۰۰ نمونه آفتابه و پارچ از ادوار مختلف ایران است که طی ۴۰ سال گردآوری شدهاند.
در زیر بسیاری از آثار موزه، توضیحاتی نوشته شده است که به درک مفهوم آن اثر و دلیل ساخت آن کمک میکند.
عکس از: سایت Google maps
آثار غار موزه وزیری تهران ترکیبی از هنر و فرهنگ ایرانی و مفاهیم عرفانی هستند که با هدف جلب توجه بازدیدکنندگان به زیباییها و ارزشهای ایرانی خلق شدهاند. هر یک از این آثار نشاندهنده دلبستگی عمیق استاد وزیری به سرزمین و مردم ایران است.
دکتر ناصر هوشمند وزیری که بود؟
دکتر ناصر هوشمند وزیری، مجسمهساز ایرانی، در سال ۱۳۲۵ در همدان به دنیا آمد. او در سال ۱۳۵۰ از دانشکده هنرهای زیبای تهران فارغالتحصیل شد و به مجسمهسازی با استفاده از فایبرگلاس علاقهمند شد. وی در طول زندگی خود بیش از ۸۰۰ اثر هنری خلق کرد که در نقاط مختلف ایران به نمایش درآمدهاند.
عکس از: سایت Wikimedia
آثار او شامل مجسمههای سنگی، فلزی و فایبرگلاس است که بیشتر از مواد بازیافتی ساخته شدهاند. وزیری در سال ۱۳۸۴ نخستین غار موزه خصوصی ایران را در لواسان افتتاح کرد و تا پایان عمرش در این مکان فعالیت داشت.
عکس از: سایت Tabnak
او در تیر ماه ۱۳۹۸، بر اثر سکته قلبی در همان موزه، یعنی غار موزه وزیری، درگذشت و در لواسان به خاک سپرده شد. آثار او الهام گرفته از فرهنگ و تاریخ ایران است و همچنان موردتوجه علاقهمندان هنر قرار دارد.
جاهای دیدنی نزدیک غار موزه وزیری
پارک و دریاچه لواسان
پارک و دریاچه لواسان در نزدیکی شهر لواسان قرار دارد. این پارک در کنار رودخانه جاجرود و آبگیر سد لتیان واقع شده است. از قایقسواری و ماهیگیری گرفته تا دوچرخهسواری و موتور برقی، همه چیز برای یک روز پر از سرگرمی فراهم است.
عکس از: سایت Balad
آلاچیقهایی که در این مکان وجود دارند نیز آن را به یک مقصد مناسب برای پیکنیکهای خانوادگی تبدیل میکند. امکانات رفاهی همچون سرویس بهداشتی، رستوران، کافه و مغازه نیز در این مکان وجود دارد. این مکان با غار موزه وزیری حدودا ۶.۵ کیلومتر (۱۳ دقیقه) فاصله دارد.
بام لواسان
بام لواسان از مناطق زیبای کوهستانی این منطقه است. در این مکان میتوانید از مناظر فوقالعاده و هوای تازه کوهستان لذت ببرید. بام لواسان در فصل بهار با شکوفههای رنگارنگ و در پاییز با رنگهای متنوعش چشمنوازی میکند. این مکان در فصل زمستان نیز پوشیده از برف میشود که بسیار دیدنی است.
عکس از: سایت Wikimedia
اگر علاقهمند به شبمانی هستید، اینجا محلی ایدئال برای کمپینگ نیز است. البته باید تجهیزاتی را که نیاز دارید، همراه خود ببرید، چون در خود بام امکانات رفاهی وجود ندارد. فاصله این مکان تا غار موزه وزیری با خودرو شخصی حدود ۵.۹ کیلومتر (۱۱ دقیقه) است.
اقامت در نزدیکی غار موزه وزیری
روشهای مختلفی برای اقامت در لواسان و در نزدیکی باغ موزه وزیری وجود دارد؛ از ویلاهای لوکس گرفته تا کلبههای سوئیسی و اقامتگاههای بومگردی. اگر این نوع اقامت را ترجیح میدهید، گزینههای زیادی پیش روی شما است.
عکس از: سایت Google maps
همانطور که کمی بالاتر هم اشاره کردیم، امکان کمپینگ در نزدیکی غار موزه وزیری نیز وجود دارد. حتما شرایط آبوهوایی و محلی را که قصد کمپ کردن دارید، از قبل بسنجید و تجهیزات موردنیاز را همراه خود داشته باشید.
عکس از: سایت Tabnak
اما اگر قصد استفاده از هتل و خدمات آن را دارید، متاسفانه هتلی در لواسان وجود ندارد و نزدیکترین هتلها به شما همان هتلهای تهران خواهند بود.
توصیههایی برای بازدید از غار موزه وزیری
- برای اطلاع از هزینه ورودی غار موزه وزیری، با شماره تلفن موزه تماس بگیرید. برای بازدید گروهی نیز از قبل هماهنگ کنید. در این صورت شامل تخفیف بازدید گروهی نیز میشوید.
- ساعت بازدید خود را به آخر روز موکول نکنید که زمان کافی برای بازدید و گشتوگذار در این موزه داشته باشید.
- به راهنماییها و توضیحاتی که مسئول موزه ارائه میدهد، به خوبی گوش دهید تا با استاد ناصر هوشمند وزیری و آثار او بهتر آشنا شوید.
- محدودیتی برای بازدید و عکاسی در غار موزه وزیری وجود ندارد. پس با خیال راحت از گوشهگوشه موزه بازدید کنید و از هر جا که خواستید، عکس بگیرید.
منبع:علی بابا