آفت دهان و زبان|علت|علائم و درمان

آفت دهان و زبان|علت|علائم و درمان

فهرست مطالب

آفت دهان و زبان|علت|علائم و درمان

یکی از مشکلاتی که موجب می شود فرد نزد دکتر دندانپزشک برود، آفت های دهانی می باشد. آفت دهان با ظاهری دایره مانند و سفید بسیار آزار دهنده می باشد به گونه ای  که خوردن، آشامیدن و حتی حرف زدن را برای فرد مشکل می سازد. سوال مهم این است که چه عاملی باعث به وجود آمدن این آفت های دهانی می شود و اینکه چه علائمی دارد. پس از مشخص شدن علت و علائم به وجود آمدن آفت های دهانی، مهمترین نکته نحوه درمان این نوع بیماری می باشد. برای بدست آوردن اطلاعات مفید درباره علت، علائم و راه های درمان آفت دهان و زبان در این مقاله ما را همراهی کنید.

آفت دهان و درمان آن

به دایره های کوچک و سفیدی که در داخل دهان و بر روی زبان به وجود می آید آفت دهان می گویند. آفت های دهانی بسیار دردناک می باشند به گونه ای که خوردن، آشامیدن و حرف زدن را برای فرد مشکل ساز می کند. راه های مختلفی برای درمان آفت دهان وجود دارد و در افرادی که در خانواده آنها سابقه آفت های دهانی وجود دارد بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به این بیماری هستند. آفت های دهانی به هیچ عنوان مسری نمی باشد و در عرض یک تا دو هفته خودبخود درمان و از بین می رود. در صورتی که آفت دهان بسیار بزرگ و دردناک باشد و مدت زمان زیادی از به وجود آمدن آن طول بکشد و درمان نشوند، حتما باید نزد یک دندانپزشک بروید.

افت دهان

انواع آفت های دهانی

آفت های دهانی از سه نوع اصلی وجود دارند، این موارد شامل: آفت دهانی کوچک (مینور)، آفت های دهانی (ماژور) و آفت های دهانی هرپتی فرم می باشند.

آفت های دهانی کوچک:

به آفت های کوچکی که اندازه آنها به اندازه نوک مداد می باشد و شایع ترین نوع آفت دهانی است، آفت مینور می گویند. آفت های کوچک یا همان مینور در داخل گونه ها، لثه ها و روی زبان فرد به وجود می آید و هر بار به تعداد پنج تا شش عدد پدیدار می شود و دوره درمان این آفت ها بین یک تا دو هفته می باشد.

آفت های دهانی بزرگ:

آفت های بزرگ یا همان ماژور هر بار یک عدد بزرگ و عمقی با لبه های نامنظم در دهان فرد پدیدار می شود و مدت زمان از بین رفتن آن به شش هفته می رسد. این نوع آفت ها پس از التیام جای آنها باقی می ماند. هر گاه درمان آفت دهانی به مدت زمان بیشتر از یک تا دو هفته به طول انجامد نیاز به معاینه توسط دندانپزشک می باشد.

آفت های دهانی هرپتی فرم:

به آفت هایی که به اندازه سر سوزن هستند و در هنگام بیرون آمدن بین ده تا صد تا پدیدار می شود آفت هرپتی فرم می گویند. این نوع آفت ها بدون باقی ماندن جای زخم به مدت زمان یک تا دو هفته التیام می یابد.

دلایل به وجود آمدن آفت های دهانی

تاکنون هیچ دلیل مشخصی بر به وجود آمدن آفت های دهانی گزارش داده نشده است، تنها می توان گفت چند عامل می توانند محرک به وجود آمدن آفت های دهانی باشند. عواملی که در به وجود آمدن آفت های دهانی تاثیر دارند شامل موارد زیر می باشد:

زخم هایی به وجود آمده بر اثر عمل های دندانپزشکی، استفاده از خمیر دندان و دهان شویه هایی که حاوی سدیم لوریل سولفات می باشد، مسواک زدن نادرست، استفاده از مواد خوراکی و غذایی اسیدی، حساسیت به باکتری های دهانی، تغییر در هورمون ها، ناراحتی های عصبی و کم خوابی، عفونت های ویروسی، کمبود ویتامین ب دوازده، آهن و فولات و در مواردی استفاده از ارتودنسی می باشد.

آیا ممکن است ارتودنسی یکی از دلایل ایجاد آفت دهان باشد؟

ارتودنسی یا براکت ها خود به خود باعث ایجاد آفت دهان نمی شود، مگر در شرایطی که دندان های فرد از قبل دارای عفونت باشد و بهداشت دهان و دندان را رعایت نکرده باشد که این امر چه دندان های شما دارای براکت باشد چه نباشد باعث ایجاد عفونت می شود.

درمان آفت دهان

برای درمان آفت دهان چی باید بخوریم

در بیشتر مواقع آفت دهان ها نیازی به درمان ندارند به این دلیل که در مدت زمان کوتاهی از بین خواهند رفت اما گاهی اوقات برعکس است و با درد و سوزش همراه است برای این مواقع استفاده از دهانشویه ها بسیار تاثیر گذار است برای مثال استفاده از دهانشوییه آب نمک و جوش شیرین و یا دهانشویه شیرین بیان که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت. ابتدا باید به این نکته دقت کنیم ک چه مواد غذایی التهاب را بیشتر می کند، باید از خوردن غذا های سفت و خشک که ممکن است باعث بریدگی و بیشتر شدن التهاب شود جلوگیری کنید. دوم اینکه غذاهای که تند هستند و یا اسیدی هستن را نیز باید کنار بگزارید.در ادامه به مواد غذایی که باید مصرف کنید خواهیم پرداخت.

مکمل های ویتامینB:

با توجه به تحقیقات انجام شده استفاده از قرص مکمل بی۱۲حتی افرادی که کمبود ندارند مانع از بازگشت افت دهان می شود.

شیرین بیان:

تحقیاقت نشان داده است کسانی که به آفت دهان مبتلا شده اند و در روز چهار الی پنچ باراز دهانشویه شیرین بیان استفاده کرده اند درد کمتری دارند و در روند درمان آن بسیار تاثیر گذار است طبق آمار افرادی که برای درمان آفت دهان از دهانشویه شیرین بیان استفاده کرده اند همان روز علائو رو به بهبودی را حس کرده اند .

مکمل های آهن:

در صورتی که دکتر تشخیص کمبود آهن را بدهد مصرف این مکمل ها می تواند کمک کننده باشذ.

آنتی اکسیدان:

بیشتر درد و سوزش آفت دهان مربوط به اسید ها و آنزیم های گوارشی است. پس استفاده از این قرص ها انتی اسیدی بسیار موثر است.

افت دهان

تشخیص و درمان آفت دهان

آفت دهان تنها با مشاهده ظاهر آفت به شکل گرد و سفید، قابل تشخیص می باشد. آفت های دهانی بدون نیاز به درمان تنها با گذشت یک تا دو هفته از بین می روند، اما در صورتی که از درد آفت دهان و زبان رنج می کشید، می توانید از چند روش درد آن را تا حدودی آرام کنید. روش هایی که در کاهش درد و به روند بهبود سرعت می بخشد، شامل موارد زیر می باشد:

قرار دادن چای کیسه ای مرطوب، استفاده از یخ روی آفت، استفاده از دهانشویه، درست کردن خمیر جوش شیرین و قرار دادن آن بر روی آفت، استفاده از آب نمک و جوش شیرین به عنوان دهانشویه، استفاده از خمیرهای موضعی بر روی آفت و استفاده از مکمل هایی مثل فولیک اسید، ویتامین های گروه ب و روی می باشد.

علت آفت دهان

یکی از دلایل ایجاد آفت دهان وراثت است، پس اگر کسی از نزدیکان شما مبتلا به افت دهان شده است امکانت مبتلا شدن شما نیز وجود دارد. یکی از علت های آفت دهان کمبود ویتامین ها هستند ویتامین های همچون B-3(نیاسین) B-9,(اسید فولیک)و… احتمال بروز بماری را بیشتر میکند.

  • استرس
  • آلرژی
  • عفونت ها
  • سیستم بدنی ضعیف
  • کمبود ویتامین ها

جمع بندی مطالب از آفت دهان و زبان

همانطور که در این مطلب بیان کردیم آفت های دهانی به شکل گرد و سفید هستند و به دلیل دردناک بودن، خوردن و آشامیدن را مشکل ساز می کند. آفت های دهانی در بیشتر مواقع طی یک تا دو هفته از بین میروند، اما در صورتی که دوره بهبود به بیش از چند هفته به طول انجام نیاز به معاینه توسط دندانپزشک می باشد زیرا احتمال اینکه بروز این آفت ها بر اثر بیماری باشد زیاد است.

آفت دهان

داروی آفت دهان

داروهایی که مناسب از بین بردن آفت دهان می شود معمولا به صورت قطره و یا شاید هم قرص می باشد، ولی نکته ی مهم دیگر این است که علت به وجود آمدن این بیماری چیست. در ادامه به دو نوع از دارو های آفت دهان می پردازیم.

قطره میرتکس باریج

استفاده از این قطره می تواند علائم را کم کند، خاصیت قطره میرتکس باریج این است که انتی باکتریال است، درد های لثه را کم میکند و باعث تقویت لثه می شود.

قرص هیدورکوتیزون

قرص های هیدروکورتیزون دردها آفت ها وزخم هارا کاهش و از بین میبرد. این قرص ها را نمی توان بددون تایید پزشک خریداری کرد.

ویزیت اولیه در سیمادنت کلینیک شامل یک ارزیابی کامل بالینی خواهد بود. بدین ترتیب که بیمار ابتدا در جریان تمامی مشکلات دهان و دندان خود از جمله پوسیدگی های احتمالی قرار می گیرد. اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که به دنبال بهترین دندانپزشک برای زیبایی و سلامت دندان های خود با بالاترین کیفیت و مناسب ترین قیمت هستید به شما پیشنهاد می کنیم حتما به صفحه هزینه دندانپزشکی مراجعه نمایید. ما در وب سایت خود شرایطی را برای شما فراهم کرده ایم تا به راحتی هرچه تمام به صورت کاملا آنلاین اقدام به رزرو نوبت کنید. استفاده از خدمات آنلاین سایت مجموعه ما می تواند تجربه ای فوق العاده برای شما باشد. علاوه بر این امکان استفاده از خدمات ارتودنسی و ایمپلنت دندان نیز در مجموعه ما برای شما وجود دارد.

 

یکی از دلایل ایجاد آفت دهان وراثت است، پس اگر کسی از نزدیکان شما مبتلا به افت دهان شده است امکانت مبتلا شدن شما نیز وجود دارد. یکی از علت های آفت دهان کمبود ویتامین ها هستند ویتامین های همچون B-3(نیاسین) B-9,(اسید فولیک)و… احتمال بروز بماری را بیشتر میکند.

آفت های دهانی از سه نوع اصلی وجود دارند، این موارد شامل: آفت دهانی کوچک (مینور)، آفت های دهانی (ماژور) و آفت های دهانی هرپتی فرم می باشند. به آفت های کوچکی که اندازه آنها به اندازه نوک مداد می باشد و شایع ترین نوع آفت دهانی است، آفت مینور می گویند. آفت های بزرگ یا همان ماژور هر بار یک عدد بزرگ و عمقی با لبه های نامنظم در دهان فرد پدیدار می شود و مدت زمان از بین رفتن آن به شش هفته می رسد. به آفت هایی که به اندازه سر سوزن هستند و در هنگام بیرون آمدن بین ده تا صد تا پدیدار می شود آفت هرپتی فرم می گویند.

از دلایل ایجاد آفت مکرر در دهان می توان به استرس، آلرژی، عفونت ها، سیستم بدنی ضعیف، کمبود ویتامین ها اشاره کرد.

در بیشتر مواقع آفت دهان ها نیازی به درمان ندارند به این دلیل که در مدت زمان کوتاهی از بین خواهند رفت اما گاهی اوقات برعکس است و با درد و سوزش همراه است برای این مواقع استفاده از دهانشویه ها بسیار تاثیر گذار است برای مثال استفاده از دهانشوییه آب نمک و جوش شیرین و یا دهانشویه شیرین بیان می تواند مفید باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *