چه افرادی می بایست مکمل آهن مصرف کنند؟
آهن یک ماده مغذی می باشد که نقشهای خیلی مهمی در بدن ما دارد، از حرف سالم و پرانرژی نگهداشتن شما. پایین بودن مقدار آهن ایرادی متداول می باشد و میتواند علائم ناخوشایندی شبیه خستگی، تمرکز ضعیف و دورههای همیشه بیماری را ابداع کنند. با این اکنون، کمبود آهن مکرر به آسانی قابل نظاره نیست، خصوصاً در مراحل نخستین آن. مکملهای آهن یک راهکار عالی برای رفع کردن کمبود آهن در بدن می باشند، خصوصاً در صورتی که دگرگونی رژیم غذایی به تنهایی نتواند این مورد را رفع کند. در این مطلب حول مکملهای آهن، اینکه برای چه افرادی میتواند سودمند باشند و ایضاً خوب ترین راهکارها برای آزمایش کردن مقدار آهن خون شما مطالبی را جمع آوری کردیم، پس در تداوم مطلب با ما هم گام شوید.
علائم کمبود آهن در بدن
مقادیر کم آهن مخصوصاً در بین مجموعه خاصی از بشر متداول می باشد. در شکل عدم درمان، امکان دارد به یک حالت جدیتر مشهور به کم خونی فقر آهن (IDA) جایگزین گردد. کم خونی فقر آهن شرایطی می باشد که در خون شما به مقدار کافی گلبولهای قرمز خون سالم برای حمل اکسیژن وجود ندارد. در حاصل، امکان دارد علائم زیر را تجربه نمایید:
- خستگی
- کمبود انرژی
- تنگی نفس
- مورد در تمرکز کردن
- دورههای همیشه بیماری
- مورد در تنظیم دمای بدن و حس سرما خوردگی همیشگی
- پوست رنگ پریده
- تپش قلب
- سردرد
- شنیدن صدای زنگ، هیس شبیه یا وزوز در سر
- خارش
- بیان درد یا مورد در بلع
- حس دگرگونی در طعم غذا
- ریزش مو
- هوس اقلام غیر غذایی شبیه یخ یا خاک که به بیماری پیکا هم شناخته میگردد
- زخمهای دردناک و باز در گوشههای دهان
- ناخنهای قاشق صورت
- نیازی غیرقابل کنترل برای تکان دادن پا که به موضوع سندرم پای بیقرار هم شناخته میگردد
در صورتی که هر کدام از این علائم را تجربه کردید، در نظر داشته شوید تا حول گزینههای آزمایش پیشرو برای تشخیص مقدار کم خونی یا کم خونی فقر آهن با پزشک خویش گفتگو نمایید. به علت داشته شوید که عموماًً هنگامی افق کمبود آهن به کم خونی فقر آهن موفقیت میکند، این علائم قابل نظاره میشوند. در نتیجه، شما امکان دارد، بدون اینکه هیچ یک از این علائم را تجربه نمایید، کمبود آهن داشته شوید، خصوصاً در مراحل نخستین کم شدن آهن در بدن. آزمایش کردن مقدار آهن خون شما به طور مرتب میتواند روشی عالی باشد برای معرفی و درمان کمبود آهن اندک، پیش از اینکه به طور بالقوه به کم خونی فقر آهن جایگزین گردد.
چه هنگامی مکملهای آهن میتوانند سودمند باشند
مکملهای آهن میتوانند به رفع کردن افق پایین آهن یا درمان کم خونی فقر آهن هم یاری کنند. آنان میتوانند در مقایسه با رژیم غذایی تاثیرگذاری فوریتری داشته باشند و اکثراً این راهکار درمانی را برای گزینش کردن در نظر میگیرند. این مکملها میتوانند به طور اعلا برای کسانی سودمند باشند که مستعد به ابتلای کمبود آهن می باشند، مخصوصاً در صورتی که آنان قادر به حفظ مقدار مطلوب آهن فقط از راه رژیم غذایی نباشند که امکان دارد حاوی اشخاص زیر باشد:
- خانمهای باردار
- نوزادان و خردسالان
- خانمهایی که قاعدگیهای شدید دارند
- اهدا کنندگان همیشه خون
- اشخاص مبتلا به سرطان
- مبتلایان به اختلالات گوارشی شبیه بیماری سلیاک، کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون
- افرادی که تحت عمل جراحی معده قرار گرفتند
- اشخاص مبتلا به نارسایی قلبی
- کسانی که داروهای کاهنده آهن مصرف میکنند، شبیه داروهای کم شدن اسید معده
- کسانی که مرتباً ورزشهای سنگین اعمال میدهند
- افرادی که رژیم گیاهی یا وگان را ادامه ی میکنند
- مبتلایان به اختلالات خونی شبیه تالاسمی یا کم خونی سلول داسی
- اشخاص معتاد به الکل
♦ دقت به این مساله حائز ضرورت می باشد که مصرف مکملهای آهن در وقت ها غیرضروری میتواند به سلامتی شما آسیب برساند، مقداری به این علت که به طور معمول آنان پر دوزهای بالای آهن می باشند، این مسئله میتواند موجب ابداع مشکل های گوارشی و کم شدن جذب دیگر مواد مغذی در روده شما گردد.
♦ مصرف بیرویه این مکملها ایضاً امکان دارد موجب آسیب سلولی گردد و در مورد ها شدید منتهی به نارسایی اندام، اغما یا مرگ گردد. عوارض جانبی بد در هر کسی امکان دارد دیده گردد لیکن به نظر میرسد که این عواض به طور اعلا در کودکان کشنده باشد. در نتیجه، مکرر حول آزمایش به هدف وارسی مقدار آهن خویش یا فرزندتان پیش از مصرف مکملهای آهن، با پزشک خویش گفتگو نمایید و مکرر دستور پزشکی که برای شما تجویز شده می باشد را به قصد استفاده از مکملها ادامه ی نمایید.
آزمایش برای وارسی کمبود آهن
آزمایش خون یکی از خوب ترین راهکارها برای تشخیص کمبود آهن یا کم خونی فقر آهن می باشد چون تشخیص فقط بر پایه علائم امکان دارد دشوار باشد. یک راهکار مکمل برای وارسی مقدار آهن بدن این می باشد که آهن به وجود آمده در رژیم غذایی و مکمل آهن خویش را در نظر گرفته و آن را با مقادیر آهن توصیه شده مقایسه نمایید. برای فهم ضرورت درخواست بعضی از آزمایشات خون در مقایسه با غیر از این آزمایشها، فهم این سه نوع اساسی از کمبود آهن میتواند سودمند باشد.
اشکال کمبود آهن
مقدار آهن کم خون در صورتی که به مراحل زیر برسد به سوی کم خونی فقر آهن میرود:
- کمبود آهن خفیف. این شرایط حاوی ذخایر کم آهن با افق فریتین بین 10 تا 30 میکروگرم در لیتر و ایضاً شمار گلبولهای قرمز طبیعی (RBC) با هموگلوبین بالای 12 گرم در دسیلیتر و هماتوکریت بالاتر از 36 درصد برای زنان و 41 درصد برای آقایان می باشد.
- کمبود آهن عملکردی خفیف. این شرایط حاوی ذخایر آهن کم می باشد که با افق فریتین پایینتر از 10 میکروگرم در لیتر هم گام می باشد لیکن شمار طبیعی گلبول قرمز با هموگلوبین بالای 12 گرم در دسیلیتر و هماتوکریت بالاتر از 36 درصد برای زنان و 41 درصد برای آقایان نیز حاوی این نوع کمبود آهن میگردد.
- کم خونی فقر آهن (IDA). این شرایط حاوی ذخایر آهن خیلی کم می باشد با افق فریتین پایینتر از 10 میکروگرم در لیتر می باشد، به علاوه شمار گلبول قرمز به پایینتر از محدوده طبیعی به این معنا که هموگلوبین زیر 12 گرم در دسیلیتر و هماتوکریت زیر 36 درصد برای خانمها و 41 درصد برای آقایان رسیده می باشد.
خوب ترین آزمایشات برای تشخیص مقدار آهن خون شما
- آزمایشهای هموگلوبین و هماتوکریت عموماًً برای غربالگری کمبود آهن استفاده میشوند. با این اکنون، آنان به موضوع آزمایشی دقیق و اعلا در نظر گرفته نمیشوند و فقط میتوانند کم خونی فقر آهن را تشخیص دهند و نه مراحل نخستین کمبود آن را. معرفی مراحل نخستین کمبود آهن سودمند می باشد چون اعمال این موضوع به شما این قابلیت را میدهد که این مورد را سریعاً رفع نمایید، چه از راه اصلاح رژیم غذایی یا مکملها، و اجازه نمیدهید که کمبود آهن شما به کم خونی فقر آهن رسیده و بعد به ادامه ی درمان آن بروید.
- اندازه گیری افق فریتین سرم در اکنون حاضر مقرون به صرفهترین و کارآمدترین آزمایش برای تشخیص کمبود آهن خصوصاً در مراحل نخستین آن می باشد. با دقت به اینکه شمار کمی از متخصصان به طور مرتب افق فریتین سرم را آزمایش میکنند، در نتیجه امکان دارد موقع مراجعه به مطب پزشک مورد نیاز باشد، علاوه بر آزمایشهای هموگلوبین و هماتوکریت، به طور اختصاصی این آزمایش را هم درخواست نمایید.
هر تعدادی وقت یک بار می بایست آزمایش دهید؟
افرادی که سابقه کمبود آهن ندارند، امکان دارد یک بار در سال نیاز داشته باشند که به موضوع راهی برای تشخیص کمبود آهن بالقوه در مراحل نخستین این آزمایش دهند. در شکل مصرف مکمل های آهن، بهبود در افق هموگلوبین خون امکان دارد ظرف 4 هفته دیده گردد. با این اکنون، به طور کلی حداقل 3 ماه طول میکشد تا افق هموگلوبین به طور کل بالا بیاد و ضمناً گاهی برای بالا آمدن افق فریتین امکان دارد هنگامی درازتری مورد نیاز باشد. در نتیجه، کسانی که در اکنون حاضر مکملهایی برای درمان کمبود آهن مصرف میکنند، می بایست حداقل 3 ماه پس از آغاز درمان، در صورتی که به کمی لحظه درازتر احتیاج نباشند، برای آزمایش دوباره افق هموگلوبین و فریتین صبر کنند. اطلاق میگردد، قسمت کوچکی از بشر یا بدنشان به مکملهای آهن خوراکی تصویرالعمل نشان نمیدهد یا عوارض جانبی بسیاری را تجربه میکنند. به همین علت، امکان دارد آنان به درمانهای کسی دیگر نیاز داشته باشند. در نتیجه، در صورتی که مبتلا به کم خونی فقر آهن هستید و در طی 4 تا 8 هفته ابتدا مصرف مکمل، بهبودی در علائم خویش نظاره نکردید، آزمایش کردن دوباره افق هموگلوبین خون خویش را در نظر داشته شوید تا اثر دارو در بدن شما مورد وارسی قرار بگیرد.
حرف انتها
- مکمل های آهن زمانی که تغییرات رژیم غذایی به تنهایی اثر گذار نباشند میتوانند به رفع کردن کمبود آهن بدن هم یاری کنند.
- بعضی اشخاص، از حرف زنان باردار، نوزادان، کودکان خردسال، ورزشکاران ورزشهای سنگین و اشخاص با شرایط پزشکی اعلا مستعد ابتلا به کمبود آهن می باشند و می بایست مقدار آهن خون خویش را به طور مرتب آزمایش کنند.
- در صورتی که میخواهید افق آهن خویش را وارسی نمایید، مطمئناًً آزمایش هموگلوبین و هماتوکریت را به هم گام آزمایش فریتین درخواست نمایید. این آزمایش ترکیبی در معرفی کمبود آهن، ضمناً در مراحل نخستین آن، موثر می باشد.
اکثر بخوانید: چطور سریعاً افق آهن در خون را بیشتر شدن دهید؟