راهنمای تصویری طریقه کنترل اسید اوریک در بدن
هیپراوریسمی یا اسید اوریک بیشتر از مقدار، مکرر در بدن موجب بروز علائم نمیگردد. با این اکنون، شما را در معرض خطر ابتلا به بیماریهای زیادتری همچون نقرس و کلیه قرار میدهد. خوشبختانه، شما میتوانید با داشتن رژیم غذایی مطلوب، ارزش اسید اوریک در بدنتان را مدیریت نمایید. در صورتی که مقدار اسید اوریک شما بالاست و موجب بروز مشکلاتی در بدن شما میگردد، نسبت به استفاده از داروها با پزشک خویش راهنمایی نمایید تا بتوانید اسید اوریک خویش را کنترل نمایید.
قسمت ابتدا ساخت تغییرات در رژیم غذایی
1. از خوردن گوشتهایی که شامل میزان بسیاری پورین می باشد اجتناب نمایید
خیلی از گوشتها شامل پورین می باشند، یک ماده طبیعی می باشد که بعد از خوردن آن به اسید اوریک در بدن شما جایگزین میگردد. با اجتناب از گوشتهای غنی از پورین، میتوانید میزان اسید اوریک به وجود آمده در جریان خونتان را محدود نمایید ، همچون:
- گوشتهای اندام، از حرف کلیه و کبد
- عصارهها و آب گوشت
- گوشت قرمز حاوی گوشت گاو و گوسفند
- بعضی از نوع های غذاهای دریایی از حرف ماهی کولی، ساردینها، ماهی تن و صدف
2. از نوشیدن مشروبات الکلی خودداری نمایید
نوشیدن الکل علی الخصوص آبجو و مشروبات الکی میتواند ارزش اسید اوریک به وجود آمده در جریان خون شما را فزونی دهد و به بیماریهایی همچون نقرس و سنگ کلیه هم یاری کند. از مصرف این نوشیدنیها خودداری نمایید، تا ارزش اسید اوریک بیشتر از مقدار بالا نرود.
- در صورتی که به الکل وابسته هستید، حول ترک کردن آن با پزشک خویش راهنمایی نمایید.
3. از مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین صرفهنظر نمایید
مواد غذایی و نوشیدنیهایی که قند و کربوهیدراتهای تصفیه شده بسیاری دارند، میتوانند ارزش اسید اوریک شما را فزونی دهند. از آبنباتهای شیرین، سودا و کیکهای پخته شده علی الخصوص آنهایی که شامل شربت ذرت با فروکتوز بالا می باشند، خودداری نمایید.
- ولو آب میوههای شیرین به طور طبیعی میتوانند بر مقدار اسید اوریک شما نتیجه بگذارند. از آب میوههایی که دارای فروکتوز می باشند همچون آب پرتقال یا آب سیب خودداری نمایید.
4. برای دفع اسید اوریک، میزان بسیاری آب بنوشید
نوشیدن آب افزون، میتواند اسید اوریک اضافی را از بدن شما خارج کند، احتمال ابتلا به نقرس را کم شدن دهد و از ساخت کریستالهایی که منتهی به سنگ کلیه میگردد، پیشگیری کند. احتیاج شما به مقدار مصرف آب، بسته به ارزش کلی سلامتی و تلاشتان شاید گوناگون باشد، بیشتر پزشکان توصیه میکنند حداقل 8 لیوان (240 میلیلیتر) آب در روز بنوشید.
- در صورتی که مطمئن نیستید که هر روز چقدر آب می بایست بنوشید، با پزشک خویش راهنمایی نمایید.
5. رژیم سالم و متعادل داشته بمانید
علاوه بر اجتناب از غذاهای غنی از پورین، حفظ رژیم غذایی برای سلامت کلی شما برجسته می باشد. شما میتوانید مواد مغذی مورد احتیاج خویش را دریافت نمایید و از ساخت مقادیر بالای اسید اوریک در بدن خویش پیشگیری نمایید:
- خوردن منابع سالم کربوهیدرات همچون میوه، سبزیجات و غلات همه.
- گزینش منابع پروتئین بدون چربی همچون لوبیا و عدس، سینه مرغ و لبنیات کم چرب.
- گزینش منابع چربی سالم همچون آجیل، کره بادام زمینی و تخم مرغ.
6. نسبت به مصرف مکملهای ویتامین C از پزشک خویش سؤال نمایید
ویتامین C میتواند به کم شدن ارزش اسید اوریک هم یاری کند. نسبت به اینکه آیا با توهم ساده میتوانید از مکمل ویتامین C بهره ببرید یا نه، با پزشک خویش مکالمه نمایید. در صورتی که دارو یا مکملهای شخصی دیگر مصرف مینمایید، پزشک خویش را در جریان بگذارید.
- پزشک شاید یک مکمل 500 میلیگرم یا بالاتر را برای هم یاری به مدیریت مقدار اسید اوریک شما توصیه کند. نسبت به مصرف دوز بالای ویتامین C محتاط بمانید، چرا که میتواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را فزونی دهد.
7. برای کم شدن ارزش اسید اوریک، قهوه را به مقدار متوسط بنوشید
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد نوشیدن میزان متوسط قهوه (حداکثر 4 فنجان در روز) میتواند به کم شدن مقدار اسید اوریک هم یاری نموده و از بروز نقرس پیشگیری کند. اما در صورتی که شما از گذشته نقرس داشته بمانید، نوشیدن کافئین میتواند موجب بدتر شدن اسید اوریک گردد. با پزشک خویش نسبت به مقدار مصرف قهوه راهنمایی نمایید.
- در شکل نوشیدن قهوه، از نوشیدن قهوههای قندی با خامههای پرچرب خودداری نمایید. اینها میتوانند ارزش اسید اوریک شما را فزونی دهند.
- هیچ مدرکی دال بر این نیست که بقیه نوشیدنیهای کافئیندار میتوانند ارزش اسید اوریک شما را کم شدن دهند. محققان معتقدند که این مزیت از بعضی بقیه از ترکیبات به وجود آمده در قهوه، همچون مقادیر بالای بعضی از آنتی اکسیدانهای اعلا نتیجه میگردد.
8. گیلاس را در رژیم غذایی خویش بگنجانید
گیلاسها نه فقط شیرین و خوشمزه می باشند، بلکه میتوانند به کم شدن ارزش اسید اوریک هم یاری کنند. هر روز یک مشت گیلاس میل نمایید و یا هر روز یک لیوان آب گیلاس بنوشید تا ارزش اسید اوریک را تحت کنترل داشته بمانید.
- در صورتی که گیلاس را دوست ندارید یا در فصلی هستید که گیلاس در دسترس نیست، مصرف مکملهای گیلاس را در نظر بگیرید. میتوانید این مکملها را از داروخانه تهیه نمایید. از پزشک خویش بپرسید که چه میزان برای شما مطلوب می باشد.
9. نسبت به چگونگی دست یابی به وزن سالم با پزشک خویش مکالمه نمایید
داشتن وزن اضافی، میتواند عملیات خلاص شدن بدن از شر اسید اوریک را دشوارتر کند. با دقت به وزن فعلی و سلامت کلیتان، با پزشک یا حرفه ای تغذیه نسبت به مدیریت وزن سالم مکالمه نمایید.
- در صورتی که احتیاج به کم شدن وزن دارید، سالمترین راهکار برای تمام این فعالیت کم شدن شمار کالریهایی می باشد که مصرف مینمایید و تلاش ورزشیتان را زیادتر نمایید.
- بعضی از پزشکان، رژیم DASH یا رژیم مدیترانهای را به منزله راهکاری برای مدیریت وزن سالم برای اشخاص مبتلا به نقرس پیشنهاد میکنند.
قسمت دوم استفاده از داروها
1. در صورتی که تغییرات رژیم غذایی به اندازه کافی موثر نبود، با پزشک خویش راهنمایی نمایید
در صورتی که ساخت تبدیل در رژیم غذایی میتواند به مدیریت مقدار اسید اوریک شما هم یاری کند، در شکل داشتن بیماری مرتبط همچون نقرس یا سنگ کلیه، شاید به هم یاری زیادتری احتیاج داشته بمانید. با پزشک خویش نسبت به اینکه آیا درمانهای دارویی برای شما موثر می باشند یا خیر مکالمه نمایید.
- در شکل بروز علائم نقرس همچون درد، تورم ، قرمزی و سفتی در مفاصل به پزشک مراجعه نموده و بخواهید که ارزش اسید اوریکتان را آزمایش کند.
- در صورتی که علائم سنگ کلیه همچون درد شکم، وضعیت تهوع ، ادرار دردناک یا خون در ادرار را نظاره کردید، سریعاً به پزشک مراجعه نمایید. از پزشک خویش بپرسید که آیا علائم شما شاید به اسید اوریک در کلیههای شما مرتبط باشد یا خیر.
- پزشک شاید آزمایش خون را برای وارسی مقدار اسید اوریک شما تمام دهد یا در صورتی که مشکوک به نقرس باشد، شاید یک مثال از مایع مفصل شما را برای آزمایش کریستالهای اسید اوریک آزمایش کند. آنان ضمناً شاید برای آزمایش اسید اوریک، ادرار شما را آزمایش کنند.
2. به داروهایی که اسید اوریک را از بدن شما خارج میکنند، دقت نمایید
بعضی از نوع های داروها به نام Uricosurics (ماده دفع کننده اسید اوریک)، به از بین بردن اسید اوریک که قبلاً در بدن شما ساخته شده می باشد هم یاری میکند. این داروها در شکل وجود نقرس سودمند می باشند، لیکن شاید خطر ابتلا به سنگ کلیه را فزونی دهند. از پزشک خویش بپرسید که آیا این دارو برای شما گزینه مناسبی می باشد یا خیر.
- بعضی از داروهای معمول Uricosuric حاوی پروبنسید (نام تجاری: Probalan) و لزینوراد (نام تجاری Zurampic) می باشد. لزینوراد می بایست همقدم با داروهایی که طراحی اسید اوریک را کم شدن میدهند، مصرف گردد.
- در شکل بروز عوارض جانبی همچون خارش، معده درد یا علائم سنگ کلیه با پزشک خویش راهنمایی نمایید.
3. نسبت به داروهایی که طراحی اسید اوریک را کم شدن میدهند، سؤال نمایید
در صورتی که نقرس یا سنگ کلیه دارید، پزشک شاید دارویی را توصیه کند که توانایی بدن شما را در ساخت اسید اوریک محدود کند. این داروها را مهارکنندههای گزانتین اکسیداز (XOI) مینامند. با پزشک خویش مکالمه نمایید که آیا XOI میتواند به شما هم یاری کند یا خیر.
- داروهای معمول XOI حاوی آلوپورینول (نام تجاری: Aloprim, Lopurin, Zyloprim) و فبوگزوستات (نام تجاری Uloric) می باشد. پزشک شما شاید یکی از این داروها را به همقدم یک دارو بقیه تجویز کند تا اسید اوریک را از بدن شما خارج کند.
- در صورتی که عوارض جانبی همچون خارش، وضعیت تهوع یا علائم بیماری کبدی (همچون زرد شدن پوست و چشم) را تجربه کردید، با پزشک خویش راهنمایی نمایید.
4. در صورتی که بقیه داروها مؤثر نبود، با پزشک خویش حول وارد کردن پگلوتیکاز راهنمایی نمایید
در صورتی که مبتلا به نقرس هستید و به بقیه درمانها واکنش نشان نمیدهید، از پزشک خویش حول درمان با پگلوتیکاز (نام تجاری Krystexxa) سؤال نمایید. آنان این دارو را به منزله وارد کردن درون وریدی (IV) به شما میدهند. پگلوتیکاز با جایگزین اسید اوریک در خون به آلانتوئین (مادهای که بدن شما به آسانی میتواند از شر اسید اوریک خلاص گردد) فعالیت میکند.
- وارد کردن پگلوتیکاز، میتواند در بعضی از اشخاص واکنش جدی به همقدم داشته باشد. در صورتی که در طول یا پس از درمان، عوارض جانبی همچون درد قفسه سینه، سرفه، چالش در تنفس، سرگیجه یا تورم شکل را نظاره کردید، این نکته را با پزشک خویش در بین بگذارید.
5. بدانید که آیا داروها بر مقدار اسید اوریک شما نتیجه میگذارند یا خیر
بعضی داروهای اعلا، میتوانند خطر ابتلا به اسید اوریک را فزونی دهند. در صورتی که اسید اوریک شما بالا رفت، نسبت به هر نوع دارو یا مکمل مورد استفاده با پزشک خویش مکالمه نمایید. آنان شاید توصیه کنند که دوز دارو را تبدیل دهید و یا اقدامات شخصی دیگر برای کنترل ارزش اسید اوریک خویش به فعالیت بگیرید. داروهایی که شاید اسید اوریک را در بدن شما فزونی دهند عبارتند از:
- دیورتیک (ادرار آور)
- داروهایی که سامانه ایمنی بدن شما را سرکوب میکنند، همچون داروهای شیمی درمانی
- مکملهای نیاسین (ویتامین B3)
- آسپرین علی الخصوص وقتی که به طور مرتب با دوزهای کم مصرف گردد (به عنوان مثالً برای پیشگیری از لخته شدن خون)
6. در شکل داشتن بیماریهای بقیه، پزشک خویش را باخبر نمایید
بعضی از بیماریها با خطر بالای اسید اوریک همقدم می باشد. نسبت به خوب ترین راهکار برای درمان این شرایط با پزشک خویش مکالمه نمایید تا بتوانید ارزش اسید اوریک و بقیه علائم چالش ساز را کنترل نمایید. عامل ها خطرساز اسید اوریک بالا حاوی نکات زیر می باشد:
- تیروئید کم فعالیت
- دیابت
- پسوریازیس
- چاقی
- بیماری کلیوی
- سرطانهای اعلا
زیادتر بخوانید: اشخاص مبتلا به نقرس وزن خویش را با سه راهکار کم شدن دهند