آیا مصرف سیبزمینی برای بدن مضر هست؟
در جهان امروزی ما که دچار ترس از مصرف بیشتر از مرز کربوهیدراتها هست، سیبزمینی شهرت بدی کسب نموده هست. اما آیا واقعاً چنین هست؟ سیبزمینی با داشتن منابع غنی از نوع های ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و دیگر مواد مغذی سودمند، در سبد غذایی سالم زیادی از اشخاص حضور دارد. با این اکنون هنگامی که نوبت به حاضر سازی برای مسابقات و یا کم کردن وزن میرسد، سیبزمینی دردسرساز میگردد. استفاده از سیبزمینی تنوری دنبال با ناهار تعدادی مقام در هفته یاری میکند که از مواد مغذی آن استفاده سودمند کنیم، در صورتی که افزوده کردن سیبزمینی سرخ شده به وعدههای غذایی مان، هرگزً گزینش سالمی نیست.
سیبزمینی از خانواده سبزیجات هست یا غلات؟
بر سر این که سیبزمینی به خانواده سبزیجات تعلق دارد یا غلات، گفتگوهای اضافه شده هست، لیکن حرفه ای مورد راهنمایی ما اعتقاد دارد که سیبزمینی در سری سبزیجات قرار میگیرد. با این تلقی، سیبزمینی به علت دارا بودن مقادیر اضافه کربوهیدرات در سری سبزیجات نشاستهای قرار میگیرد (همچون ذرت و لوبیا). رونی میگوید با آن که سیبزمینی در دسترس سبزیجات قرار میگیرد، لیکن همچون زیادی غیر از این از سبزیجاتی که میشناسیم (مانند بروکلی) بر روی سلامتی فقط اثرات سودمند ندارد و مصرف آن در برخی مورد ها میتواند به سلامتی اشخاص آسیب برساند. پس هنگامی که داریم برای وعدههای غذایی ما برنامهریزی میکنیم، احتمالاً خوب تر باشد که سیبزمینی را جزو غلات سری بندی کنیم. برای نمونه هنگامی که میخواهید گزینش نمایید که برای ناهار سیبزمینی بخورید یا برنج قهوهای، و یا گزینش شما شی ای بین سیبزمینی یا ماکارونی باشد، ایرادی وجود ندارد؛ لیکن مصرف همزمان این هر یک از این دو ترکیب غذایی، موجب میگردد که مقدار ورودی کربوهیدراتهای نشاستهای شما زیادتر از مرز مجاز برای یک وعده غذایی باشد.
آیا مصرف سیبزمینی سلامت هست یا نه؟
متخصصین تغذیه میگویند سیبزمینی که سرشار از نوع های مواد غذایی و معدنی مورد احتیاج برای بدن بشر هست، در سریای از مواد غذایی قرار دارد که نیازی نیست اشخاص با خوراک سالم، از آنان دوری کنند. میلر میگوید زیادی از کسانی که روی گزینشهای سالم برای تغذیه شان پافشاری دارند، از مصرف سیبزمینی میترسند، خصوصاً در صورتی که در اکنون وزن کم کردن باشند. با این اکنون این ماده غذایی با بها میتواند در بین گزینشهای سالم غذایی اشخاص حضور داشته باشد، به شرط آن که به شیوه مناسبی پخته گردد.
مزایای مصرف سیبزمینی
یک منبع غنی از ویتامینها: بکرمن میگوید «سیبزمینی یک منبع آلی هست زیادی از ویتامینها و مواد معدنی انگاشته میگردد، همچون پتاسیم و ویتامین C و B6. این ماده غذایی در درجه ابتدا از کربوهیدراتهای تقریباًً دیر هضم و سیرکننده به صورت نشاسته و مقادیر متعادلی از پروتئین و فیبر تشکیل شده هست. از آنجایی که سرعت گوارش کربوهیدرات به وجود آمده در سیبزمینی تقریباًً پایین هست، استفاده از مقادیر اندک سیبزمینی با وعدههای غذایی یاری میکند که دیرتر گرسنه شوید و نیازی نداشته شوید که بین وعدههای غذایی، از بین وعدههای شیرین بهره ببرید.»
- آنتی اکسیدانها: بکرمن میگوید «سیبزمینیها ضمناً پر آنتیاکسیدانهای مفیدی می باشند که از ساخت رادیکالهای آزاد مضر در بدن پیشگیری میکنند. سیبزمینی ضمناً پر شی ای که به آن نشاسته مقاومتی نیز اطلاق میگردد و ساختاری مانند به فیبر دارد. عملکرد این ماده غذایی به این صورت هست که به بدن یاری میکند که مساحت قند خون را به وضوح کنترل کند و گوارش را راحتتر نموده و موجب میگردد که برای مدت درازتری حالت سیری نمایید.»
- سرشار از پتاسیم: یکی غیر از این از مزایای غول پیکر استفاده از سیبزمینی آن هست که این ماده غذایی یک منبع زیاد غنی از پتاسیم هست. زیادی از کسانی که از مصرف سیبزمینی دوری میکنند، نمیدانند که محتویات پتاسیم سیبزمینی ضمناً از موز نیز زیادتر هست. مصرف روزمره یک سیبزمینی با سایز متوسط میتواند حدود ۲۵ درصد از مقدار مورد احتیاج پتاسیم روزمره بدن را آماده کردن کند.
مضرات مصرف سیبزمینی
- تعادل در مصرف: بازیلین میگوید «همان طور که پیش از این نیز گفتیم، می بایست در مصرف سیبزمینی تعادل را رعایت نموده و ضمناً مطمئن شوید که شیوه پخت سیبزمینی سالم باشد. در صورتی که هدف دارید که مقدار مصرف غذاهای فرآوری شدهتان را به طور کلی کم نمایید، می بایست همین این مورد را در تماس با مصرف سیبزمینیهای سرخ شده و فراوری شده نیز رعایت نمایید.»
- عملیات پخت ناسالم سیبزمینی میتواند موجب از بین رفتن مواد مغذی آن گردد: در صورتی که عاشق سیبزمینی سرخ نموده هستید می بایست بدانید که مضرات ناشی از سرخ کردن مصرف روغن و نمک به وجود آمده در سیبزمینی سرخ نموده به مراتب زیادتر از مزایای مصرف مواد به وجود آمده در مغذی آن هست.
آیا مصرف سیبزمینی منتهی به بیشتر شدن وزن میگردد؟
گزینش با خویش شما هست، مصرف میزان متعادلی از این زمینی تعدادی مقام در هفته موجب بیشتر شدن وزن نمیگردد. میلر میگوید زیادی از اشخاص مدام با افزوده وزن شان در اکنون کشمکش می باشند، بدون آن که هرگز سیبزمینی مصرف کنند. علت این مورد آن هست که مورد افزوده وزن، یک مورد پیچیده با ریشههای زیاد هست. علت اساسی افزوده وزن در یک واژه، زیاده روی هست؛ لیکن زیاده روی میتواند در چیزهای اضافه باشد، به عنوان مثالً زیاده روی در بیتحرکی. او اشاره میکند که سیبزمینی قرنهاست که قسمتی از رژیم تغذیهای اشخاص گوناگون در سرتاسر دنیا را تشکیل داده هست و حضور سیبزمینی در سفرههای بشرها، مدتها پیش از بروز مورد بین المللی افزوده وزن بوده هست. برخی از اشخاص به این علت از مصرف سیبزمینی دوری میکنند که اعتقاد دارند این ماده بیشتر از مرز کربوهیدرات دارد، لیکن متخصصان تغذیه ما میگویند که این حرف در وضعیت کلی درست نیست. این که بر روی کمیت و مرغوبیت مواد غذایی مورد استفاده مان حساس باشیم بی نهایت نیز درست هست، لیکن برای داشتن یک رژیم غذایی سلامت، نیازی نیست که به صورتی وسواسگونه مصرف بعضی از سریهای مواد غذایی را سراسرً قطع کنیم. بازیلین میگوید کربوهیدرات به وجود آمده در سیبزمینی میتواند نقش مهمی در آماده کردن انرژی بدن را ایفا نموده و این ماده غذایی، به جز کربوهیدرات، پر مواد مغذی بعدی نیز می باشد. آیا می بایست حواسمان به مقدار مصرف سیبزمینی مان باشد؟ بله اگر چه، درست همچون دیگر مواد غذایی، مانند نوع های پاستا، نانهای گوناگون و غلات و حبوبات. علیرغم آنکه کربوهیدراتها شهرت بدی در عرصهی تغذیه سالم کسب نمودهاند، لیکن راهنما تغذیه ما، رونی اشاره میکند که کربوهیدراتها منابع مورد تمایل بدن ما برای آماده کردن انرژی می باشند؛ سپس میتوان سیبزمینی را در یک رژیم غذایی سالم و متعادل قرار داد.
ترفند حرفه ای: رونی میگوید کربوهیدراتها شهرت بدی در عرصه مواد غذایی سالم دارند. پیشنهاد من آن هست که برای داشتن یک وعده غذایی سالم و متعادل، دنبال با سیبزمینی مقداری از غذاهای پروتئینی سالم همچون سینه مرغ و مقداری سبزیجات همچون آووکادو و کاهو مصرف نمایید. به این ترتیب نیز وعده غذایی سالمی دارید و نیز سرعت هضم غذاهایتان کمتر شده و دیرتر حالت گرسنگی خواهید کرد.
آیا برخی از نوع های سیبزمینی سالمتر از نوع های غیر از این می باشند؟
سیبزمینیها نوع های زیاد متنوعی دارند: سیبزمینی بنفش، سیبزمینی شیرین، سیبزمینی روسی، سیبزمینی قرمز و طلایی، و نوع های زیاد جذاب غیر از این؛ لیکن خبر درست این هست که نیازی نیست بی نهایت روی نوع سیبزمینی که مصرف میکنیم حساسیت به خرج بدهیم و تمام این نوع های گوناگون، بها غذایی با تقریبً یکسانی دارند. رونی میگوید: با این اکنون قابل انکار نیست که مشخصات مواد مغذی این نوع های گوناگون با نیز تمایز میکنند، به عنوان مثالً در صورتی که سیبزمینی روسی میزان پتاسیم زیادتری دارد، سیبزمینی شیرین مقدار ویتامین A غنیتر هست. بریزلین نیز میگوید: سیبزمینیهای بنفش پر مقادیر زیاد اضافه از بتاکاروتن می باشند که ماده پیشساز ویتامین A در بدن هست؛ لیکن برای کسب ویتامین A مجبور نیستید مسلماً روی سیبزمینیها تکیه نمایید، کافی هست به نوع های گوناگون هویج، شلغم، فلفلهای رنگی و هر خوراکی برگداری که مصرف مینمایید، ذهن نمایید. این ماده غذایی ضمناً پر یک آنتیاکسیدان اعلا به نام آنتوسیانین هست که در میوههای با رنگ بنفش همچون خانواده توتها، بلوبری و تمشک یافت میگردد. علی رغم اختلاف در حرفه ای مواد غذاییشان، نوع های گوناگون سیبزمینی برای زیادتر اشخاص جزو گزینشهای سالم غذایی می باشند. به یاد داشته شوید که داشتن یک وعده غذایی فقط با استفاده از سیبزمینی تا به حال نیز گزینه خوب تری هست تا استفاده از غذاهای فرآوری شده.
سیبزمینی و برجسته گلیسمی بالای آن
از آنجایی که سیبزمینی پر میزان زیاد اضافه نشاسته هست که با سرعتی بالاتر از زیادی غیر از این از مواد غذایی، در بدن هضم میگردد و میزان اضافه قند وارد خون میکند که موجب بیشتر شدن ناگهانی مساحت قند خون میگردد، برجسته گلیسمی آن از زیادی غیر از این از مواد غذایی بالاتر هست. به همین علت میلر توصیه میکند اشخاص دیابتی یا افرادی که موارد مرتبط با قند خون دارند، مقدار مصرف سیبزمینی شان را در وعدههای غذایی شان محدود کنند. در صورتی که مورد دیابتی یا قند خونی خاصی ندارید، برای کم کردن سرعت گوارش نشاسته به وجود آمده در سیبزمینی، میتوانید آن را دنبال با غذاهای سرشار از پروتئین و یا گاها مواد غذایی پر چربیها مصرف نمایید. به این ترتیب، نشاسته به وجود آمده در آن دیرتر از هنگامی که تنها کربوهیدرات مصرف نموده شوید، گوارش میگردد. رونی میگوید این فعالیت موجب میگردد که روند کلی گوارش کنترل گردد، انرژی مواد غذایی مصرف شده در بازه هنگامی درازتری آزاد گردد، دیرتر حالت گرسنگی نمایید و بیشتر شدن ناگهانی در قند خونتان نداشته شوید.
حاصلگیری آخرین
هنگامی حول یک رژیم غذایی متعادل و سالم بحث میکنیم، حتماًً میتوانیم سیبزمینی را در آن جای بدهیم. تنها دقت داشته شوید که شیوه پخت سالمی داشته باشند (سیبزمینیهای سرخ شده، از پیش حاضر شده، فرآوری شده و یا پر از ادویه، گزینشهای مناسبی نیستند) حواستان به مقدار مصرفتان در هر وعده غذایی باشد، و همیشه به یاد داشته شوید که با وجود آن که سیبزمینی از سری سبزیجات هست، لیکن از خانواده سبزیجات نشاستهای بوده و شما نمیتوانید آن را در وعدههای غذاییتان، تبدیل مصرف سبزیجات غیر نشاستهای همچون اسفناج، بروکلی و نخود فرنگی نمایید. در برابر، خوب تر هست یا زمینی را همچون عضوی از خانواده غلات و یا ماکارونی در نظر بگیرید و آن را دنبال با مواد غذایی پروتئینی و سبزیجات غیر نشاستهای مصرف نمایید. مصرف سیبزمینی به علت برجسته گلیسمی بالایی برای اشخاص دیابتی یا افرادی که مشکلاتی در تماس با قند خونشان دارند، توصیه نمیگردد و این اشخاص می بایست زیادتر از اشخاص معمولی، مقدار مصرف سیبزمینی شان را کنترل کنند؛ همچون هر ماده غذایی بعدی، پیش از آن که مصرف سیبزمینی در رژیم غذاییتان را محدود نمایید، کم نمایید و یا آن را کلا حذف نمایید، با حرفه ای تغذیه مورد اعتمادتان راهنمایی نمایید.
زیادتر بخوانید: غذایتان را فوریتر هضم نمایید!