افسردگی و اضطراب پس از زایمان
افسردگی و اضطراب پس از زایمان را چگونه تشخیص دهیم؟ به احتمال بیشتر، در خصوص اندوه پس از زایمان و یا افسردگی پس از زایمان شی ای گوش دادهاید. برای آشنایی زیادتر با ما کنار بمانید.
اضطراب پس از زایمان قابل دیدن نیست، لیکن شایع و قابل درمان می باشد.
انتظار بالاخره به نهایت رسیدهمی باشد: پس از 40 هفته ملاقاتهای پزشکی، برنامهریزی برای مکان نگهداری نوزاد و نکات به جز آن سرانجام نوزاد به جهان آمدهمی باشد. او از دید شما، عالی، سالم و دوستداشتنی می باشد. باایناکنون، طی تعدادی هفتهٔ آینده، شادی نخستینٔ شما با نگرانیهای کلجانبه تبدیل میگردد: آیا او به اندازهٔ کافی شیر میخورد؟ چرا او اینقدر گریه میکند؟ آیا از دید پزشکی ایرادی وجود دارد؟ این نگرانیها در طول روز بیوقفه باقی مطلب دارند و شما را در شب بیدار نگه میدارند. حالت تنش و تحریکپذیری مینمایید، قلب شما تند میزند و خیلی مضطرب هستید. اعضای خانوادهتان نه تنها در خصوص نوزاد، بلکه در خصوص شما هم آغاز به بیان نگرانی میکنند. از خودتان میپرسید که آیا اضطراب شما طبیعی می باشد؟
اندوه پس از زایمان، افسردگی پس از زایمان یا اضطراب پس از زایمان؟
به احتمال بیشتر، در خصوص اندوه پس از زایمان و یا افسردگی پس از زایمان شی ای گوش دادهاید. در ضمن شاید در طول ویزیت پزشک بعد از زایمان، پرسشنامههایی در خصوص حالت روحی خویش پر نموده بمانید. اندوه پس از زایمان واکنشی خیلی شایع به کم شدن میزان هورمونها پس از زایمان می باشد و شاید شما را غمگین کند و به گریه بیندازد. باایناکنون، این علائم خفیفاند و تنها تعدادی هفته طول میکشند. وقتیکه علائم همچنان باقی مطلب پیدا کنند و ناتوانکننده شوند، مساله بعدی شاید در جریان باشد.
زیادی از علائم افسردگی پس از زایمان و اضطراب پس از زایمان (شبیه بدخوابی، مساله در حفظ آرامش و تحریکپذیری) نیزپوشانی دارند. مادرانی که افسردگی پس از زایمان را تجربه میکنند، عموماًً علائم اضطراب را تجربه میکنند، اگرچه کلٔ مادرانی که از اضطراب رنج میبرند، افسرده نیستند. تشخیص واقعی خیلی با اهمیت می باشد، چرا که زنان مبتلا به اضطراب پس از زایمان شاید به درمانهای خاصی برای افسردگی شبیه رواندرمانی بین فردی یا داروهایی شبیه بوپروپیون (ولبوترین) جواب ندهند.
مشابه افسردگی پس از زایمان، اضطراب پس از زایمان شاید به علت تغییرات هورمونی در دورهٔ پس از زایمان ازدیاد یابد. ضمناً شاید به منزله ی پاسخی به عامل ها استرسزای صحیح، خواه سلامت نوزاد باشد، و یا موارد مالی، و خواه در جواب به نقشهای تازه در روابط شما، ازدیاد یابد. سابقهٔ از دست دادن جنین (سقط جنین یا مردهزایی) هم خطر ابتلا به اضطراب پس از زایمان را ازدیاد میدهد. در صورتی که پیش از بارداری یا زمان آن سابقهٔ اضطراب داشتهاید، علائم اضطراب پیش از زایمان شاید پس از زایمان هم بازگردند. اضطراب و ناراحتی ضمناً شاید پس از از شیر گرفتن به علت تغییرات هورمونی ظاهر شوند.
بعضی از زنان حملات پانیک یا علائم اختلال وسواس جبری (OCD) را در دورهٔ پس از زایمان تجربه میکنند. حملات پانیک دورههای برجسته اضطراب شدید کنار با علائم جسمی در بر دارنده تپش بلافاصله قلب، حالت مرگ، تنگس نفس و سرگیجه می باشد. وسواس، افکاری مزاحم و ناخواستهاند و شاید با میل شدید و اعتیادگونه به فرجام کاری یا رفتارهای هدفمند برای تسکین ناراحتی کنار شوند. این علائم شاید برای مادر جدیدموضوع وحشتناک باشد، بهویژه وقتیکه این افکار به کودک آسیب برساند. خوشبختانه وقتیکه وسواس ناشی از اختلال، اضطرابی می باشد، بعید می باشد مادران به نوزادان خویش آسیب برسانند.
در این مورد زیادتر بخوانید:
درمان اضطراب پس از زایمان چیست؟
بهطورکلی، اضطراب پس از زایمان کمتر از افسردگی پس از زایمان مطالعه شدهمی باشد. باایناکنون، تخمین زده میگردد که حداقل از هر پنج زن، یک شخص به اضطراب پس از زایمان مبتلا میگردد. میدانیم که درمانهایی شبیه درمان رفتاری شناختی (CBT)، درمانی عالی برای اختلالات اضطرابی از حرف OCD می باشد. برای بعضی از زنان، داروها شاید مفید باشند و در شکل ترکیب با درمانهای به جز آن، مؤثرتراند. مهارکنندههای بازجذب سروتونین (SSRI) معمولاًً داروهای خط ابتدا و عالی ترین مجموعه دارویی مورد مطالعه برای اختلالات اضطرابیاند، درحالیکه بنزودیازپینها سریعاً داروهای ضداضطراب را که اکثراً در وقت انتظار برای تأثیر سروتونین استفاده میشوند، فعال میکنند.
آیا در وقت شیردهی میتوان دارو مصرف کرد؟
تغذیه با شیر مادر مزایا زیادی برای نوزاد دارد: این تغذیه همه ی می باشد، به تقویت سامانه ایمنی بدن نوزاد یاری میکند، شاید از چاقی در بزرگسالی پیشگیری کند و آسانی و امنیت را هم فراهم میآورد. تغذیه با شیر مادر برای مادران هم فوایدی دارد: شیردهی هورمونهای پرولاکتین و اکسیتوسین (هورمونهای عشق و نوازش) را ترشح میکند که به مادر یاری میکند با نوزاد خویش رابطه باقی کند و موجب آرامش میشوند. در وقت آغاز مصرف دارو می بایست دقت داشته بمانید که همه ی داروهای روانپزشکی به شیر مادر منتقل میشوند. پزشک خطرات و مزایای مصرف این داروها را بر طبق شدت بیماری، اولویت دارو و جواب بدن به دارو و ضمناً عامل ها منحصر به شخص نوزاد شبیه بیماری و یا نارس بودن، در نظر میگیرد.
چه راهکارهای غیردارویی در کم شدن اضطراب پس از زایمان سودمند می باشد؟
- نوزاد خویش را بیشتر در آغوش بگیرید. این موضوع موجب آزاد شدن اکسیتوسین میگردد که میزان اضطراب را کم شدن میدهد.
- سعی نمایید خواب را به حداکثر برسانید. اگرچه شاید کودک شما هر سه ساعت و یا هر 45 دقیقه برای تغذیه بیدار گردد، لیکن مادر نوزاد نباید این موضوع را بهتنهایی فرجام دهد. خوابیدن در اتاقهای جداگانه و یا مراقبت شیفتی از نوزاد شاید تعدادی ماه ابتدا الزامی باشد. حداقل داشتن خواب چهار ساعته بدون وقفه را در نظر بگیرید و به مصرف کافئین دقت داشته بمانید.
- با مادران به جز آن وقت بگذرانید. اگرچه شاید حالت نمایید وقت ندارید، لیکن رابطه با مادران به جز آن (در ضمن آنلاین) ترسهای شما را کم شدن میدهد و احساساتتان را تقویت میکند. به احتمال بیشتر فقط شما نیستید که نگران و مضطرب هستید.
- کوشش بدنی خویش را ازدیاد دهید. باوجود اثرات جسمیای که بارداری، زایمان و شیردهی بر بدن وارد میکند، کوشش بدنی یکی از قدرتمندترین راهبردهای ضداضطراب می باشد. کوششهایی که در بر دارنده تمرینات تنفسی شبیه یوگا می باشد، سودمنداند.
- نوزاد را بهتدریج از شیر بگیرید. در صورتی که در دوران شیردهی هستید و تصمیم به از شیرگرفتن دارید، سعی نمایید این موضوع را بهآرامی و بهتدریج (در شکل قابلیت) فرجام دهید تا تغییرات ناگهانی هورمونی به حداقل برسد.
- یاری بخواهید. مراقبت از نوزاد اکثراً به تعدادی از اشخاص احتیاج دارد. در صورتی که به نوزاد غذا میدهید، از فرد بعدی بخواهید در کارهای خانه به شما یاری کند. اطلاقای قدیمی وجود دارد که میگوید: «وقتیکه بچه میخوابد، بخوابید.» لیکن شما شاید اولویت دهید وقتیکه کودک خواب می باشد کارهای عقبماندهٔ خانه را فرجام دهید.
در پایان، به خودتان استراحت دهید، بالاخره شما جدید بچهدار شدهاید. اضطراب پس از زایمان شایع می باشد و در زیادی از نکات با گذشت وقت از بین میرود.
منبع: