اسکولیوز چیست؟ کایفوز چیست؟
دکتر حسن قندهاری، فوق دانش جراحی ستون فقرات، در گفتوگوی زنده با برنامهٔ اینستاکلینیک محب در معرفی این مقاله گفت: اسکولیوز به خودی خویش یک بیماری هست و به انحراف مهرهها از خط وسط ستون فقرات گفته میگردد.
در صورتی که کایفوز یا همان قوز کمر، تمایز در پلن ساژیتال یا دو بخش چپ و راست بدن اطلاق میگردد. در اصل می بایست در نظر داشت که بدن به طور طبیعی کایفوز دارد، پس ناهنجاریهای آن را هایپر کیفوز یا کیفوز افزون مینامند که به نادرست کایفوز اطلاق میگردد.
اگر چه گاهی اوقات بدشکلیهای بسیاری شدیدی داریم که میتواند ترکیبی از اسکولیوز و کایفوز (قوز کمر) باشد و به آن کایفواسکولیوز میگویند که احتیاج به درمانهای مختص به خویش دارد.
در تداومٔ این موضوع وی ابراز کرد که: به طور کلی اسکولیوز را به دو گروه تقسیم میکنند که حاوی غیرساختاری و ساختاری میباشد. اسکولیوز غیرساختاری به علت موضوعات بقیه اتفاق میافتد، به عنوان مثال شخص برای جبران کوتاهی یک اندام، ستون فقرات خویش را در در وقت کانال رفتن کج میکند، یا کسانی که به دلیل دیسک کمر دچار سیاتیک میشوند و مجبورند برای دوری از درد، بدن خویش را کج نگه دارند که به تدریج موجب اسکولیوز میگردد.
لیکن در اسکولیوز ساختاری ذات بیماری در شخص وجود دارد و شایعترین آن هم اسکولیوز آیدیوپاتیک هست که اسکولیوز با دلیل ناشناخته نام دارد و دلیل مشخصی برای آن نیست.
از بقیه گروهبندیهای برجسته اسکولیوز میتوان نوع های عصبی-عضلانی (نوروماسکولار) و مادرزادی را نام برد. نوع عصبی – عضلانی آن در بیماران با اختلالات عرصهای عصبی – عضلانی دیده میگردد و نوع مادرزادی آن در بیماران با اختلال مادرزادی در صورت مهرهها هست که یا بخشی از ستون فقرات نامناسب تشکیل شده یا مهرهها به هم دیگر چسبندگی دارند که با جراحی قابل اصلاح هست.
وی در تکمیل شرح ها خویش حول اسکولیوز آیدیوپاتیک منزله ی کرد: آیدیوپاتیک اسکولیوزیس در حالتی دیده میگردد که به عنوان مثال بیمار تماماً سالم هست لیکن در دوره بلوغ دچار تغییراتی میگردد که خانوادهٔ وی گمان میکنند طبیعی و مربوط به دوران بلوغ هست و اغلبً دیر معطوف این تغییرات غیرعادی میشوند.
همانطور که اطلاق شد دلیل ساخت آن نامشخص هست. گاهی در بعضی مورد ها دلیل آن معین شده لیکن نمیتوان گفت دلیل دقیق آن هست. ژن خاصی که در ساخت آن نقش داشته باشد معین نشده لیکن ژن مؤثر برای موفقیت آن وجود دارد. به طور کلی بیماری ژنتیکی نیست اما در صورتی که والدین هر دو اسکولیوز داشته باشند 40% احتمال دارد فرزند آنان هم دچار گردد و در صورتی که یکی از خواهرها یا برادرها دچار اسکولیوز باشند تا 7 مقابل احتمال تولد فرزندی با این ناهنجاری فزونی میابد.
وی درادامه افزود: شایعترین نوع انحنا در اسکولیوز، توراسیک (جهت راست) میباشد. درصد اسکولیوز در زنان و مردان یکسان هست، لیکن اسکولیوزِ محتاج به درمان و اسلکولیوزِ پیشرونده در دختر خانمها زیادتر هست و اینکه اسکولیوز در چه سنی آغاز گردد در تداومٔ درمان، صورت و سیر درمان مؤثر هست. عموماًً اسکولیوز دردناک نیست و در صورتی که دردناک شد محتاج وارسیهای دقیق هست.