آیا مولتیویتامینها واقعاً سودمند می باشند؟
نیمی از بزرگسالان آمریکایی، از حرف 70 درصد اشخاص 65 سال به بالا، بهطور منظم از مولتیویتامین یا ویتامین یا مکمل معدنی به جز آن استفاده میکنند. قیمتٔ کلی این مقدار مولتیویتامین و مکملها حدود 12 میلیارد دلار در سال هست. ولی آیا مولتیویتامینها واقعاً سودمند می باشند؟ به نقل ازٔ متخصصان تغذیهٔ بیمارستان جانز هاپکینز نیکوتر هست این قیمت خرج خریداری غذاهای غنی از مواد مغذی شبیه میوهها، سبزیجات، غلات کل و محصول های لبنی کمچرب گردد.
محققان جانز هاپکینز در سرمقالهای در کاتالوگٔ سالانهٔ پزشکی داخلی با منزله ی «به جز آن بس هست: هدر دادن وجه برای تهیهٔ ویتامین و مواد معدنی را متوقف نمایید»، شواهد مربوط به مکملها را که حاوی این سه مطالعهٔ گذشته هست وارسی نمودهاند:
- تجزیه و آنالیز تحقیقات مربوط به 450000 شخص نشان داد که مصرف مولتیویتامینها خطر ابتلا به بیماریهای قلبی یا سرطان را کم شدن نمیدهد.
- مطالعهای که عملکرد ذهنی و مصرف مولتیویتامین را بر روی 59۴۷ مرد به مدت 12 سال ردیابی و وارسی کرد، نشان داد که مولتیویتامینها خطر زوال عقلی شبیه از دست دادن حافظه یا کم شدن سرعت اندیشه را کم شدن نمیدهند.
- مطالعهای بر روی 1708 بازماندهٔ حملات قلبی که تا 55 ماه از دوزهای بالای مولتیویتامین یا دارونما استفاده کردند، نشان داد نرخ حملات قلبی بعدی، جراحیهای قلب و مرگومیر در این اشخاص مشابه بود.
نظر واپسین در زمینهٔ ویتامین
محققان ثمر گرفتند که مولتیویتامینها خطر بیماری قلبی، سرطان، زوال شناختی (شبیه از دست دادن حافظه و کم شدن سرعت اندیشه) یا مرگ زودرس را کم شدن نمیدهند. این محققان ضمناً اشاره کردند که در مطالعات قبلی، به نظر میرسد مکملهای ویتامین ای (E) و بتاکاروتن بهویژه در دوزهای بالا مضراند.
لری اپل، رئیس مرکز جلوگیری، اپیدمولوژی و تحقیقات بالینی بیمارستان جانز هاپکینز میگوید: «قرصها، میانبری برای سلامتی و جلوگیری از بیماریهای مزمن نیستند. بقیه توصیههای تغذیهای شواهد زیاد قدرتمندتری از مزایا را نشان میدهند، شبیه داشتن رژیم غذایی سالم، حفظ وزن سالم و کم شدن مقدار مصرف چربی اشباع، چربی ترانس، سدیم و شکر.»
اپل میگوید: «اسیدفولیک در این بین برای زنان با توانایی باروری استثنا هست. مصرف اسیدفولیک پیش و در اوایل دوران بارداری، از نقص لولهٔ عصبی در نوزادان پیشگیری میکند. به همین خاطر مولتیویتامینها برای زنان جوان توصیه میشوند.» مرکز کنترل و جلوگیری از بیماریها توصیه میکند که همه ی زنان در سن باروری روزمره 400 میکروگرم اسیدفولیک دریافت کنند. اپل میافزاید: «مقدار آهن به وجود آمده در مولتیویتامین ضمناً امکان دارد برای زنان با قدرت باروری سودمند باشد.»
اپل میگوید: «بقیه مکملها توصیه نمیگردد. در صورتی که از رژیم غذایی سالمی پیروی نمایید، همه ی ویتامینها و مواد معدنی مورد احتیاج خویش را از مواد غذایی دریافت مینمایید.»
آنچه کارشناسان اعمال میدهند: غذای سالم به جای مکملها
لری اپل، رئیس مرکز جلوگیری، اپیدمولوژی و تحقیقات بالینی بیمارستان جانز هاپکینز میگوید: «من بهطور معمول مکمل مصرف نمیکنم. سعی میکنم روزمره سه وعده غذای سالم بخورم تا ویتامینها، مواد معدنی و بقیه مواد مغذی مورد احتیاج بدن را تأمین کنم.»
او چطور این کنش را اعمال میدهد:
- محصول های فراوان: در هر وعده دو یا تعدادی میوه و سبزیجات مصرف نمایید. از سالاد خوشی ببرید و سعی نمایید چندین بار در هفته سالاد را به منزله ی وعدهٔ ناهار یا شام داشته شوید.
- لبنیات کمچرب و غلات کل: شیر و ماست کمچرب یا فاقد چربی، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و بقیه مواد مغذی را تأمین میکند. سعی نمایید تعدادی بار در هفته غلات هم راه با شیر بخورید. گاهی اوقات ماست نیز بخورید.
- پروتئین: سعی نمایید حداقل مقدار گوشت قرمز را مصرف نمایید و در صورتی که علاقه به خوردن گوشت دارید، از مرغ و یا ماهی بهره ببرید. بعضی از ماهیها شبیه ماهی سالمون منبع نیکی از اسیدهای چرب امگا 3 سودمند می باشند. سعی نمایید از سبزیجات در وعدهٔ غذایی خویش بهره ببرید.
تعاریف
غلات کل: غلاتی شبیه گندم سبوسدار، برنج قهوهای و جو که پوستهٔ بیرونی غنی از فیبر خویش به نام سبوس و جوانهٔ داخلی خویش را دارند. ویتامینها، مواد معدنی و چربیهای مناسب را تأمین میکند. گزینش غلات و نان سبوسدار خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت نوع 2 و سرطان را کم شدن میدهد و عملیات هضم را بهبود میبخشد.
چربی اشباع: چربیای هست که بهوفور در کره، شیر کل، بستنی، پنیر پرچرب، گوشت چرب، پوست مرغ و روغنهای پالم و نارگیل یافت میگردد. چربی اشباع موجب تکثیر ارزش کلسترول LDL که تهدیدکنندهٔ قلب هست، در جریان خون میگردد. ضمناً در توانایی بدن در جذب ساده قندخون تداخل ابداع میکند. محدود کردن چربی اشباع به شما در کنترل خطر بیماریهای قلبی یاری میکند.
اسیدهای چرب امگا 3: چربیهای اشباعنشدهٔ سالم که بدن از آن برای ایجاد غشاهای سلول مغز استفاده میکند. به منزله ی چربیهای الزامی شمرده میشوند چرا که بدن به آنان احتیاج دارد و نمیتواند بهتنهایی این مواد را بسازد و می بایست از مسیر مصرف غذا و یا مکملها، دریافت شوند. رژیم غذایی غنی از امگا 3 که در ماهیهای چرب شبیه ماهی سالمون، ماهی تن و ماهی خالمخالی، ضمناً در گردو، تخم کتان و روغن کانولا وجود دارد، و چربی اشباع کم امکان دارد به محافظت در معادل ابتلا به بیماریهای قلبی، سکتهٔ مغزی، سرطان و بیماری التهابی روده یاری کند.
منبع: