واکسن ایرانی کرونا
دکتر مینو محرز، حرفه ای بیماریهای عفونی و مدیر مرکز تحقیقات ایدز کشور ما در گفتوگوی زنده با برنامهٔ اینستاکلینیک محب که با محوریت واکسن کرونای ایرانی شکل گرفت، شرح ها جذاب توجهی از روند طراحی واکسن کرونای کشور ما ابراز کردند.
ایشان در اول گفتند که: اخیراً مذاکره واکسن زیاد داغ هست و آدم ها جهان از کووید خسته شدهاند. ما اندیشه میکردیم که بعد از گذشت تعدادی ماه دورهٔ این بیماری به اتمام برسد لکن میبینید که از دید اقتصادی، اجتماعی و روانی ضربههای شدیدی را به غیر از مسئلهٔ جانی به اشخاص تحمیل نموده هست، به گونهای که زیاد از اشخاص یا به این بیماری مبتلا شدند و یا عزیزان خویش را از دست دادهاند. در اکنون حاضر به این حاصل رسیدهایم که فقط کانال جلوگیری از این بیماری، واکسن هست.
چرا در عرصهٔ طراحی واکسن دیر عمل کردید و یا چرا خرید کردن واکسنهایی که در جهان مطرح شدهاند را فرجام نمیدهیم؟
اولاً دیر آغاز نکردیم لکن نسبت به واکسن آنفولانزا نیازمند خرید کردن آن از خارج بودیم و دو سال هست که در این مورد زیاد اذیت شدیم چون که به دلیل تحریمها واکسن به موقع توسط ما نمیرسید. لکن نیزحال زیرساختهایی که در این عرصه مورد نیاز بود، ساخت شده هست. در صورتی که در گذشته این تجهیزات را داشتیم، میتوانستیم واکسن آنفولانزا را نیز بسازیم. لکن خوشبختانه در ستاد اجرایی فرمان امام، این زیرساختها فراهم شده هست. فقط کافی بود تا فناوری مورد نیاز را در نزد جوانانی که زیاد در این عرصه عالِم می باشند و بودجهٔ این کشوراند، قرار دهند. نخستین واکسن کشور ما توانست تأییدیهٔ کمیتهٔ اخلاق را بگیرد و قرار هست که به زودی کارآزمایی بالینی بر روی آدم را آغاز کنیم.
نسبت به کسانی که ضد واکسن می باشند و در فضای آنلاین عمل به انتشار مطالب کذب میکنند، همانطور که در گذشته نیز گفتم ما آدم ها جهان دچار اینفودمی شدهایم، به این معنا که اپیدمی ناشی از خبرها کذب به صورتی که نمیتوانیم خبرها درست را از اشتباه تشخیص دهیم.
فقط واکسنی که تأییدیهٔ اضطراری FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) را گرفته و در جهان زیاد سروصدا نموده هست، واکسن فایزر میباشد. این واکسن، یک نوآوری در واکسیناسیون هست و به آن تأییدیهٔ اضطراری داده شده هست تا به شکل Post pazarlama (کنترل نتیجه در حد ارائه) کنش کند، منتها زیاد از کشورها در اکنون استفاده از آن می باشند. سان مرز و بوم انگلیس که نخستین کشوری بود که وارد کردن آن را آغاز کرد.
آغاز واکسیناسیون در کشوری که واکسن را تهیه میکند می بایست برتریبندی گردد و نمیتوان میلیونها شخص را به شکل همزمان واکسینه کرد. در نتیجه در درجهٔ ابتدا بر طبق برتریبندی که در کمیتهٔ کشوری در خصوص آن مذاکره خواهد شد، قاعدتاً می بایست در اول کادر درمان واکسینه شوند که زیادترین ارتباط را دارند، اشخاص مسن، کسانی که بیماریهای عرصهای سان بیماریهای قلبی، عروقی و سرطان دارند و اشخاص با خطر بالا می بایست آن را وارد کردن کنند و در دسته بعد اشخاص غیر از این استفاده میکنند.
واکسنی که در مرز و بوم ما در اکنون طراحی هست از چه نوعی هست؟
ایشان در جواب به این سؤال گفتند: این واکسن ویروس ضعیفشده هست که چین و روسیه نیز از این نوع استفاده میکنند و ایمنترین نوع واکسن در اکنون حاضر به تعداد میرود.
چرا واکسن خریداری نمیگردد و منتظر واکسن ایرانی کرونا هستیم؟
در تشریح این سؤال ابراز کردند که: هیچ کس نگفته هست که منتظر واکسن ایرانی کرونا شوید. محققان ایرانی کنش خویش را تداوم میدهند و در صورتی که پیروز شوند و تأییدیه بگیرند، با سایتی که برای طراحی واکسن ساخت شده هست، میتوانند روزمره درصد زیاد بالایی واکسن طراحی کنند. میتوانیم در شکل پیشرفت از این واکسنها در کنار واکسنهای خریداریشده استفاده کنیم، هر تعدادی که روند نقل و انتقالات وجه کمی طول میکشد. فعلاً فقط واکسنی که در معامله هست و تأییدیهٔ سازمان بین المللی بهداشت را ندارد، واکسن روسیه هست. ایضاً واکسنهایی که در کشور ما طراحی میشوند هم می بایست حداقل تأییدیهٔ سازمان بین المللی بهداشت را داشته باشند. واکسنهایی که در اکنون طراحی در کشور ما می باشند و یکی از آنان هم مجوز گرفته هست، تمام در سازمان بین المللی بهداشت درج شدهاند و بعد از طراحی می بایست در این سازمان وارسی شوند و در صورتی که تائید شدند، میتوانیم از آنان ضمناً برای کشورهای اطراف نیز استفاده کنیم.
طراحی واکسن ایرانی کرونا در چه قسمتای هست؟
روال کنش این هست که ابتدا بر روی حیواناتی سان موش، خرگوش و میمون آزمایش میکنند و در صورتی که عارضهای نداشت و مصونیت داد، سوی وارسی به سازمان غذا و دارو میرود و بعد مجوز میگیرد. هنگامی که کمیتهٔ اخلاق نیز آن را تائید کند، کارآزمایی بالینی آغاز میگردد. واکسن ویروسهای ضعیفشده عوارضی ندارند و سالیان بسیاری هست که از این نوع ویروس در مرز و بوم ما استفاده میگردد. احتمالاً واکسنهای MRNA ساخت چالش کنند چون که سامانه ایمنی بدن را به شدت فعال نموده و شاید برای آن چالشساز شوند.
واکسن آسترازُنِکا، ریکامبینَنت هست به این معنا که با آدِنوویروس (نوعی ویروس) ترکیب شده هست که تا اینجای کار دوز مصرفی آن معین نیست.
هر دارو یا واکسنی که برای نخستین بار طراحی میگردد، بعد از اینکه مراحل بالینی آن تائید شد، وارد قسمتٔ Postmarketing میگردد که شمار زیاد بسیاری از اشخاص را واکسینه نموده و عوارض و حد رضایتمندی آدم ها از واکسن را وارسی میکنند. احتمالاً دلیل استفادهٔ انگلیس از واکسن فایزر این هست که این واکسن، در قسمتٔ postmarketing هست. لکن در دو شخص عارضهٔ آلرژیک ساخت نموده هست، در نتیجه آگاه شدند که کسانی که موارد آلرژیک دارند، نباید اصلاًً این واکسن را وارد کردن کنند، چون که مکانیسم این واکسن به این شکل هست که آنتیژن را وارد بدن نموده و بدن نیز در معادل آن واکنش نشان میدهد و آنتیبادی میسازد. شاید این واکنش شدید باشد، پس کسانی که آلرژیک می باشند، دچار چالش میشوند.
جزئیات شرایط داوطلبان وارد کردن واکسن ایرانی کرونا چیست؟
ایشان در تشریح آن گفتند: اشخاص می بایست بین سنین 18 تا 50 سال باشند، ایضاً تماماًً سالم بوده و سابقهٔ بیماری و بهخصوص سابقهٔ ابتلا به کووید را نداشته باشند، چون که قرار هست مقدار آنتیبادی در بدن آنان اندازهگیری گردد. این اشخاص معاینه شده و آزمایشات و تستهای ابتدایی را فرجام میدهند. شمار سری ابتدا بین 50 تا 60 شخص خواهد بود که بر روی آنان آزمایشات مربوط به اثربخشی واکسن فرجام میگردد. خبرها این کنش متعاقباً بیان خواهد شد. تا اینجای کار درجنام اشخاص شکل نگرفته هست و از دی ماه آغاز میگردد. در مکان نگهداری این اشخاص کنفرانس مطبوعاتی برگزار خواهد شد تا همه ی جزئیات در نزد همگان قرار گیرد.
به علت تا اینجای کار هیچ واکسنی به طور کل تائید نشده هست، واکسنهایی که خریداری میشوند تا طراحی شده و توسط ما برسند، تعدادی ماهی طول خواهد کشید. این کسب و کارها نوبت داده و واکسنهای خویش را پیشفروش میکنند و این روند تعدادی ماه طول میکشد. در نتیجه خوب تر هست که در شرایط فعلی تعدادی واکسن برای اشخاص در معرض خطر تهیه کنیم تا هنگامی که واکسنهای ایرانی نیز تائید و طراحی شوند.
چه مدت هنگامی اشخاص در قرنطینه خواهند بود؟
کسانی که جزء سری ابتدا می باشند، می بایست حداقل 3 هفته نگهداری شوند و در ارتباط با اشخاص غیر از این نباشند تا روند کنش ما دچار اختلال نشود. این واکسن در دو دوز وارد کردن میگردد و تعدادی روز بعد از وارد کردن دوز دوم که ایمنی آنان کل میگردد، در حالی که در نوبت ابتدا وارد کردن آنتیبادی در بدن آنان ساخت شده باشد، میتوانند از مکان قرنطینه خارج شوند.
آیا این اشخاص بعد از وارد کردن واکسن میتوانند ماسک خویش را بردارند؟
از دکتر محرز پرسیدیم که ” آیا این اشخاص بعد از وارد کردن واکسن میتوانند ماسک خویش را بردارند؟” ایشان نیز در جواب گفتند: خیر تا اینجای کار نیز می بایست فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنند و ماسک بزنند. هنگامی که تمامٔ اشخاص واکسینه شوند میتوان ماسک را برداشت.
در صورتی که همه ی شرایط مطلوب باشد، چه هنگامی به طراحی انبوه واکسن میرسیم؟
در تشریح این سؤال گفتند: با دقت به تشکیلاتی که وجود دارد، در ستاد اجرایی فرمان امام میتوان روزمره میلیونها دوز واکسن طراحی کرد که موجب افتخار ماست. لکن نسبت به وقت می بایست گفت که بستگی به تائید آن دارد که زودتر از انتهای بهار و اوایل تابستان نمیتوان به طراحی انبوه رسید. در اصل تمام تا اوایل تابستان واکسینه خواهند شد.
آیا شاید که این واکسن مرگومیر نیز داشته باشد؟
از ایشان پرسیدیم که” آیا شاید که این واکسن مرگومیر نیز داشته باشد؟” ایشان هم در جواب ابراز کردند که: خیر به علت واکسن طراحیِ داخلی از نوع ویروس ضعیفشده میباشد و بر روی آن کنش شده هست، خطر مرگومیر ندارد. اما به هر اکنون هر واکسنی شاید شمار زیاد کمی عوارض جزئی داشته باشد، نظیر واکسن آنفولانزا که شاید یک در میلیون عوارض شدید عصبی ساخت کند. لکن به دلیل اینکه شمار بسیاری از اشخاص را از مرگ نجات میدهد آن را خریداری نموده و استفاده میکنند.
چرا خویش شما داوطلب وارد کردن این واکسن نشدهاید؟
از ایشان پرسیدیم “چرا خویش شما داوطلب وارد کردن این واکسن نشدهاید؟” در جواب به این سؤال گفتند که: اولاً سن من بین 18 تا 50 سال نیست و دوماً اینکه این روز هاً به کووید مبتلا شدهام.
جزئیات پروژهٔ طراحی واکسن ایرانی چیست؟
در تشریح سؤالی با این موضوع که “جزئیات پروژهٔ طراحی واکسن ایرانی چیست؟” گفتند: جوان ها ایرانی را دست کم نگیرید. به علت همه ی ثروت ما این مغزها می باشند. هنگامی آزمایشگاه حد 3 نداشتیم، لکن الآن به وضعیتی رسیدهایم که میتوانیم هر نوع واکسنی را طراحی کنیم، چون که نیز فناوری و نیز جوان ها بااستعداد بسیاری داریم. چرا بدبین هستید. هنگامی سرمسازی رازی در جهان مثال بود که در تاثیر سوء مدیریتها کمی ضعیف شد، لکن دوباره توانستیم آن را احیا کنیم. من به موضوع یک حرفه ای عفونی زیاد خوشحال هستم که میتوانیم از این به بعد برای همه ی ویروسهای بعدی که تا به اکنون واکسن نداشتهایم و مجبور به واردات آنان هستیم، واکسن بسازیم.
آیا واکسن کرونا به کسانی که سابقهٔ ابتلا به کرونا دارند، یاری میکند؟
ایشان در جواب این سؤال تشریح دادند که: سان واکسن آنفولانزا که هر ساله توصیه میگردد تا اشخاص آن را وارد کردن کنند، نسبت به کووید نیز اینگونه خواهد بود. نسبت به این اشخاص نهایتاً شاید که واکسن تاثیر نکند. بعداً در روند واکسیناسیون همگانی، آنتیبادی آنان را چک نموده و هر فردی که شرایط مورد نیاز را داشت واکسن میزند.
کسانی که بیماریهای اتوایمیون (خودایمنی) دارند، می بایست چه کنند؟
ایشان نسبت به این بیماران تأکید کردند که: این اشخاص می بایست مسلماًً واکسن را وارد کردن کنند. کسانی که تحت درمان با داروهای سرکوبکنندهٔ سامانه ایمنی سان کورتون می باشند، کسانی که شیمیدرمانی میکنند و یا اشخاص مسن و بیمارانی که لینک شدهاند، واکسنهایی سان آنفولانزا که از نوع ویروس ضعیفشده می باشند را مسلماًً می بایست وارد کردن کنند.
کارایی محدودیتها و تعطیلات بر روند اپیدمی را چطور آنالیز مینمایید؟
ایشان جواب دادند که: این تعطیلات یاری کرد تا به کمکٔ فاصلهگذاری اجتماعی، زنجیرهٔ شیوع کم گردد. معتقداند در صورتی که 97 درصد آدم ها ماسک بزنند و درست ماسک بزنند، بیماری کنترل میگردد و نیاز به محدودیت نیست.
خطرناکترین محلها، رستورانها و باشگاهها می باشند. به علت اشخاص در این محلها ماسک نمیزنند و تهویهای نیز وجود ندارد. تهویه زیاد ضرورت دارد.
آیا وارد کردن واکسن کرونا میتواند در ژنتیک اشخاص کارایی بگذارد یا به عنوان مثالً پزشکی در استرالیا در مصاحبهای اطلاق بود که سونامی سرطان در کانال هست، آیا این مسائل درست می باشند؟
ایشان با اظهار تأسف از روند رو به بیشتر شدن استفاده از دستگاههای سی تی اسکن گفتند: سونامی سرطان با فرجام سی تی اسکنها در کانال هست. سی تی اسکنهایی که اشخاص در روند بیماری، همیشهً فرجام میدهند، میتواند در سالیان آینده برای آنان احتمال ساخت سرطان سینه را به کنار داشته باشد. نسبت به واکسن هم می بایست بگویم، واکسنهایی که از نوع ویروس ضعیفشده و ریکامبینَنت (دی اِن اِی نوترکیب) می باشند، تنها ایمنی ساخت میکنند. لکن نسبت به MRNA که جدید هست، نمیدانیم که چه خواهد شد.
هزینه صحیح این واکسن چه قدر خواهد بود؟
ایشان در جواب به این سؤال هم گفتند: نمیدانم و نمیتوانم پیشبینی کنم. این وظیفهٔ دولت هست که واکسن کرونا را تهیه نموده و به شکل مجانی در نزد تمام قرار دهد تا جلوی زیادی از بهاهای بیمارستانی گرفته گردد.
در آخر از ایشان خواستیم تا در صورتی که موردی در این عرصه برقرار مانده هست با ما در بین بگذارند، ایشان هم گفتند: فردی که مدیر CDC (مرکز کنترل و جلوگیری از بیماریها) در وقت آقای اوباما بود گفتند که هر نوع واکسنی که در مرز و بوم خودتان طراحی میگردد را بهره ببرید و مسلماًً نباید واکسنهایی نظیر فایزر یا مدرنا را بزنید، به علت هنگامی که شما بتوانید بالای 70 درصد مصونیت در جامعه ساخت نمایید، فوقالعاده پیروز خواهید بود. ایضاً این واکسنها شرایط نگهداری خاصی دارند، به عنوان مثالً می بایست در دمای بد 20 یا بد 70 درجه نگهداری شوند که فراهم کردن تجهیزات مورد نیاز برای آن، عملاً سخت و وقتبر میباشد.