مغز سالم، قلب سالمتر؟
شایدً میدانید که محافظت از سلامت قلب احتیاج به خوردن غذا، ورزش و کنترل عامل ها شناختهشدهٔ مؤثر در بیماریهای قلبی همچون فشارخون دارد. لکن آیا میدانید مغز شما در سلامت قلب شما هم نقش مهمی دارد؟
در سالیان گذشته، محققان به طور فزایندهای تماس بین سلامت روان و خطر بالای بیماریهای قلبی را یافتهاند. این شاید تعجبآور نباشد، چرا که اختلالات بهداشت روان میتواند بر رفتار شما نتیجه بگذارد. به موضوع نمونه، در صورتی که حالت افسردگی مینمایید، شاید علاقه بیشتر به نوشیدن مشروبات الکلی داشته و اشتیاق کم به اعمال منظم ورزش دارید. علاوه بر این، بعضی از نکاتی که سلامت روانی مارا تحت نتیجه قرار میدهند و بعضی اختلالات بهداشت روان هم شاید موجب تغییرات جسمی در بدن شوند که میتواند خطر بیماری و حملات قلبی را از تعدادی روش ازدیاد دهد.
استرس
استرس بلند مدت میتواند فشارخون را ازدیاد، جریان خون در قلب را کم شدن، توانایی پمپاژ قلب را کم شدن دهد و موجب ابداع ریتمهای غیرطبیعی پمپاژ شده و سامانه لخته شدن خون و جواب التهابی آن را فعال نماید. با کمال تعجب تحقیقات نشان میدهد که استرس مزمن شاید بیشتر از تغییرات اکثریت زندگی برای قلب مضر باشد. مطالعهای برتر نشان داده می باشد زنانی که حداقل 9 ساعت در هفته از همر معلول خویش مراقبت میکنند، زیادتر از زنانی که چینین مسئولیتی را ندارند در معرض حملات قلبی و یا مرگ بر تاثیر بیماری قلبی قرار دارند.
و در مطالعهای در هفته نامه JAMA که در سال 2020 منتشر شد، یک بیماری قلبی مربوط به استرس به نام کاردیومیوپاتی، ضعف بطن چپ قلب ناشی از احساسات، در طی وقت کلگیری کووید-19 یافت شد. محققان و نویسندگان این مطالعه شدت این بیماری را در ماههای مارس و آوریل سال 2020، چهار مقابل زیادتر از دوران گذشته از کلگیری و سالیان 2019 و اوایل سال 2020 یافتند.
تجارب آسیبزای کودکی
تجربه آسیبزای کودکی همچون مورد بیتوجهی قرار گرفتن، مورد سوءاستفاده احساسی، جسمی و یا جنسی قرار گرفتن، و یا دیدن خشونت در خانه به موضوع تجارب نامطلوب کودکی یا ACE شناخته شده می باشد. این تجارب شاید خط ابتلا به رفتارهای آسیبرسان همچون اختلالات مصرف مواد را ازدیاد دهند. در یک وارسی در سال 2020 که به دست متخصصان قلب JAMA به شکل در اینترنت منتشر شد، معین شد که بزرگسالانی که چهار و یا تعدادی ایونت آسیبزای کودکی را تجربه نمودهاند، در مقایسه با کسانی که هیچ یک از این تجارب را نداشتهاند، دو مقابل خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی و مرگ زودرس زیادتر می باشد.
افسردگی
تماس افسردگی و بیماری قلبی دو جانبه می باشد. بر مبنای نظریه وارسی شده در یک مطلب، افسردگی شاید خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر را د مقابل میکند. مطالعات بعدی نشان میدهد کسانی که قبلا به بیماری قلبی مبتلا شدهاند، سه مقابل زیادتر از اشخاص بعدی دچار افسردگی میشوند. از هر پنج شخص بازمانده سکته قلبی، یک شخص دچار افسردگی میگردد، و افسردگی یک عامل خطر مجزا برای ابتلا به حمله قلبی بعدی در کسانی می باشد که قبلا دچار این حرف شدهاند. علت این وضعیت میتواند تا حدی این باشد که کسانی که افسرده می باشند، در ضمن پس از حمله قلبی، علاقه کمتری به ترک سیگار، مصرف داروهای تجویزی و یا اعمال ورزش دارند.
خصومت و عصبانیت
بر مبنای یک مطلب مروری، کسانی که به طور معمولی عصبانی می باشند، دو تا سه مقابل زیادتر از دیگران در معرض حمله قلبی یا حوادث قلبی می باشند.
انزوای اجتماعی
شواهد نشان میدهد که مردان و زنانی که به تنهایی زندگی میکنند، به طور قابل توجهی احتمال حمله قلبی یا مرگ ناگهانی ناشی از آن را دارند. از طرف بعدی، بزرگسالان مسنی که دارای نتورک و سری قدرتمند از دوستان می باشند، به طور قابل توجهی کمتر از افرادی که از حمایت اجتماعی دارا نیستند، در طی یک دوره ده ساله میمیرند.
حرکت برای داشتن قلب سالمتر
در صورتی که با هر یک از این مشکل های و حالات مواجه بوده و دست و پنجه نرم مینمایید، نکاتی وجود دارد که میتوانید برای بهبود سلامت روان و به طور بالقوه برای سلامت قلب خویش اعمال دهید:
- با یک شخص شغلای راهنمایی کنید: یک پزشک حرفه ای بهداشت روان میتواند به شما هم یاری نماید تا از پس خیلی از چالشها، از حرف آسیبهای جدی گذشته خویش با پیشرفت برآیید. گفتر درمانی، همچون درمان رفتارهای شناختی (که برای شکستن الگوهای تفکر نا مناسب تولید شده می باشد) و مصرف دارو، فقط دو گزینه از بیمحسوب طریق حلی می باشند که میتواند به شما هم یاری نماید.
- شیوه و سبک زندگی خویش را بهبود بخشید: زمانیکه افسرده هستید یا از دید احساسی با ایرادی دست و پنجه نرم مینمایید، گاهی اوقات غذا خوردن و ورزش کردن را کنار میگذارید. لکن ابداع بهبودهای کوچک و قابل کنترل روزمره در سبک زندگی موجب ازدیاد سلامت کلی میگردد. در ضمن تغییرات کوچکی همچون افزودن میوه و سبزیجات زیادتر به وعدههای غذایی و یا پیادهروی میتواند به مشا هم یاری نماید. سعی نمایید کوششهای بدنی را که از آن خوشی میبرید، پیدا نموده و اعمال دهید، چرا که میتواند به شما در حفظ انگیزه هم یاری نماید.
- مغز خویش را فعال نگه دارید: کوششهایی که مغز شما را تحریک میکند، میتواند به بهبود سلامت روان شما هم یاری نماید. به یک تفریحات تازه بپردازید، کانال تازه پیادهروی را امتحان کنید، کوشش جدیدی را به برنامه روزمره خویش افزوده کنید.
- استرس خویش را مهار نمایید: کم شدن استرس این روزها حدودا برای کل اشخاص یک چالش اصلی می باشد. یک نقشه که میتواند به مهار استرس هم یاری کند، مراقبه فکر آگاه می باشد، که خوداگاهی و تمرکز بر وقت اکنون را ترغیب میکند. ورزش منظم، رژیم غذایی سالم و داشتن خواب کافی و با مرغوبیت میتواند به کنترل مقدار استرس هم یاری نماید.
در آخر، موردهایی که برای مغز شما سودمند می باشد، برا یبدن و قلب شما هم سودمند خواهد بود.
منبع: