اختلال عملکرد جنسی زنان
مقاربت دردناک به علت مشکل های مختلفی از عبارت آندومتریوز، تودهٔ لگن، کیست تخمدان، واژینیت، عدم تحریکپذیری کافی واژن و … میتواند بروز کند. برای آشنایی با این ایراد و دیگر مشکل های جنسی با ما همقدم شوید.
ایراد جنسی و یا اختلال عملکرد جنسی به ایرادی در هر بخش از چرخهٔ جواب جنسی اطلاق میگردد که مانع از خوشایند شخص یا زوجین از تکاپو جنسی میگردد. چرخهٔ جواب جنسی چهار بخش دارد که در بر دارنده: برانگیختگی و هیجان، ثبات یا پلاتو، ارگاسم و فرونشینی هست.
درحالیکه تحقیقات نشان میدهد اختلال عملکرد جنسی در بین 43% از زنان و 31% از مردان شایع هست، این موضوعی هست که زیادی از بشر برای مکالمه حولٔ آن مردد می باشند. خوشبختانه، اکثر مورد های اختلال عملکرد جنسی قابل درمان هست، سپس با اهمیت هست که نگرانیهای خویش را با همسر و پزشک خویش در بین بگذارید.
چه عواملی موجب اختلال عملکرد جنسی میگردد؟
اختلال عملکرد جنسی میتواند دستاوردٔ ایرادی جسمی و یا روانی باشد:
علل جسمی:
زیادی از مورد های جسمی و یا پزشکی میتوانند موجب اختلال در عملکرد جنسی شوند. این شرایط در بر دارنده دیابت، بیماریهای قلبی، بیماریهای عصبی، عدم تعادل هورمونی، یائسگی به علاوه بیماریهای مزمن همچون بیماری کلیوی یا نارسایی کبدی و اعتیاد به الکل و یا مواد مخدر هست. علاوه بر این، عوارض جانبی بعضی داروها از عبارت داروهای ضدافسردگی، میتواند بر میل و عملکرد جنسی تأثیر بگذارد.
علل روانشناختی:
این مورد های میتواند در بر دارنده استرس و اضطراب مربوط به شغل، نگرانی نسبت به عملکرد جنسی، مشکل های زناشویی یا ارتباطای، افسردگی، حالت گناه یا اثرات ضربهٔ جنسی در گذشته باشد.
چه کسی تحت تأثیر اختلال عملکرد جنسی قرار دارد؟
نیز زنان و نیز مردان تحت تأثیر اختلال عملکرد جنسی قرار دارند. مشکل های جنسی در بزرگسالان در هر سنی رخ میدهد. در بین مبتلایان، اشخاص مسن هم وجود دارند و این مشکل های شاید مربوط به کم شدن سلامتی بهدلیل بیشتر شدن سن باشد.
چطور اختلال عملکرد جنسی، زنان را تحت تأثیر قرار میدهد؟
شایعترین مشکل های مربوط به اختلال عملکرد جنسی در زنان عبارتاند از:
میل جنسی مهارشده:
این مورد در بر دارنده کمبود میل جنسی یا تمایل به ارتباطٔ جنسی هست. زیادی از عامل ها میتوانند منتهی به کمبود میل شوند، از عبارت این مورد های میتوان تغییرات هورمونی، شرایط پزشکی و درمانها (نظیر درمان سرطان و یا شیمیدرمانی)، افسردگی، بارداری، استرس و خستگی را نام برد. یکنواخت بودن روال ارتباطٔ جنسی و در کنار این سبک زندگی از عبارت کسب و کار و مراقبت از کودکان شاید به نبود تمایل برای برقراری ارتباطٔ جنسی منتهی گردد.
ناتوانی در برانگیخته شدن:
برای خانمها، برانگیخته نشدن تحویل دادنی در زمان تکاپو جنسی اغلبً به علت تحریک و مرطوب نشدن کافی واژن هست. این ناتوانی در کنار این شاید به اضطراب یا تحریک ناکافی مربوط باشد. علاوه بر این، محققان در اکنون وارسی این می باشند که چطور مشکل های جریان خون بر روی واژن و کلیتوریس تأثیر گذاشته و در خلق مشکل های برانگیختگی نقش دارند.
عدم ارگاسم (آنورگاسمیا):
این ایراد عدم وجود اوج جنسی (ارگاسم) هست که میتواند به علت مهار جنسی، کمتجربگی، کمبود اطلاع و عامل ها روانشناختی زن همچون حالت گناه، اضطراب یا آسیب جنسی یا سوءاستفادهٔ قبلی باشد. دیگر عامل ها مؤثر در آنورگاسمیا در بر دارنده تحریک ناکافی، داروهای ناب و بیماریهای مزمن هست.
مقاربت دردناک:
مقاربت دردناک میتواند به علت مشکل های مختلفی از عبارت آندومتریوز، تودهٔ لگن، کیست تخمدان، واژینیت، عدم تحریکپذیری کافی واژن، وجود بافت اسکار و زخم در حاصل جراحی یا بیماری منتقله از طریق مقاربتی خلق گردد. بیماریای به نام واژینیسموس وجود دارد که اسپاسم دردناک و غیرارادی عضلات اطراف دهانهٔ واژن هست. این ایراد شاید در زنانی رخ دهد که میترسند مقاربت دردناک داشته باشند و در کنار این شاید ناشی از فوبیای جنسی یا تجربهٔ آسیبزا یا دردناک قبلی باشد.
اختلال عملکرد جنسی زنان چطور تشخیص داده میگردد؟
برای تشخیص اختلال عملکرد جنسی زنان، پزشک شایدً با معاینهٔ جسمی و تحلیل دقیق علائم آغاز میکند. پزشک شاید معاینهٔ لگن را برای تحلیل سلامت اندامهای طراحی نظیر و آزمایش پاپ اسمیر را برای تشخیص تغییرات سلولهای دهانهٔ رحم برای وارسی سرطان یا شرایط پیشسرطانی تکمیل دهد. وی شاید آزمایشهای غیر از اینی را برای رد کردن و یا تشخیص هرگونه ایراد پزشکی که شاید در خلق اختلال عملکرد جنسی زن مؤثر باشد، تجویز نماید.
تحلیل نگرش شما نسبت به ارتباطٔ جنسی و در کنار این دیگر عامل ها احتمالی مؤثر همچون ترس، اضطراب، ضربه و یا سوءاستفادهٔ جنسی در گذشته، مشکل های ارتباطای، یا مصرف الکل و یا مواد مخدر، به پزشک یاری میکند تا دلیل اساسی این اختلال را تشخیص داده و توصیههای درمانی مطلوب را تجویز نماید.
درمان اختلال عملکرد جنسی زنان چطور هست؟
راهکار ایدهآل برای درمان اختلال عملکرد جنسی زنان در بر دارنده یک شغل تیمی بین زن، پزشکان و درمانگران آموزشدیده هست. زیادی از نوع ها مشکل های جنسی با درمان مشکل های عرصهای جسمی یا روانی قابل اصلاح هست. دیگر نقشههای درمانی بر مورد های زیر تمرکز دارند:
عرضهٔ آموزش:
آموزش نسبت به آناتومی آدم، عملکرد جنسی و تغییرات طبیعی مرتبط با بیشتر شدن سن، در کنار این رفتارهای جنسی و جوابهای مطلوب، شاید به زن یاری کند تا بر اضطراب خویش نسبت به عملکرد جنسی غلبه نماید.
تقویت تحریک:
این مورد شاید در بر دارنده استفاده از وسایل برانگیزاننده (فیلم یا کتاب)، ماساژ و یا تحول در روال ارتباطٔ جنسی باشد.
عرضهٔ تکنیکهای حواسپرتی:
تخیلات برانگیزاننده، تمرینات مقاربتی، موزیک و یا فیلم میتوانند برای بیشتر شدن آرامش و از بین بردن اضطراب مطلوب باشند.
تشویق رفتارهای غیرمقاربتی:
از رفتارهای غیرمقاربتی (رفتارهای تحریکی جسمی که مقاربتی نیست) همچون ماساژ حسی میتوان برای تقویت آسانی و بیشتر شدن رابطه بین شرکای جنسی استفاده کرد.
به حداقل رساندن درد:
استفاده از موقعیتهای جنسی که به زن قابلیت میدهد عمق نفوذ را کنترل نماید، میتواند تقریباً به تسکین درد احتمالی یاری نماید. روانکنندههای واژن میتوانند به کم شدن درد ناشی از اصطکاک یاری کنند و حمام گرم پیش از مقاربت میتواند به بیشتر شدن آرامش یاری نماید.
آیا اختلال عملکرد جنسی زنان قابل درمان هست؟
پیشرفت در درمان اختلال عملکرد جنسی زنان به دلیل اساسی ایجادکنندهٔ این اختلال بستگی دارد. این پیشرفت در نکاتی که اختلال در حاصل بیماری جسمی قابل درمان یا برگشتپذیر هست، در دسترستر هست. اختلال خفیف که به استرس، ترس یا اضطراب مربوط میگردد، اکثراً میتواند با راهنمایی، آموزش و بهبود رابطه بین شرکای جنسی با پیشرفت درمان گردد.
هورمونها چطور بر اختلال عملکرد جنسی زنان تأثیر میگذارند؟
هورمونها نقش مهمی در تنظیم عملکرد جنسی در زنان دارند. با کم شدن هورمون استروژن زنانه که مربوط به پیری و یائسگی هست، زیادی از زنان با بیشتر شدن سن بعضی از تغییرات از عبارت عدم تحریکپذیری کافی، کم شدن رطوبت واژن، کم شدن احساس در دستگاه تناسلی را در عملکرد جنسی تجربه میکنند. تحقیقات نشان میدهد که افق پایین هورمون مردانهٔ تستوسترون هم به کم شدن تحریک جنسی، کم شدن حساسیت دستگاه تناسلی و ارگاسم منتهی میگردد. محققان تا اینجای کار در اکنون وارسی مزایای هورمونها و دیگر داروها از عبارت داروهایی همچون ویاگرا برای درمان مشکل های جنسی در زنان می باشند.
هیسترکتومی چه تأثیری در اختلال عملکرد جنسی زنان دارد؟
زیادی از زنان پس از جراحی برداشتن رحم تغییراتی در عملکرد جنسی تجربه میکنند. این تغییرات شاید در بر دارنده از دست دادن میل جنسی، کم شدن تحریکپذیری و رطوبت واژن و حساسیت تناسلی باشد. این مشکل های شاید به تغییرات هورمونی که بهدلیل از دست دادن رحم خلق شده، مربوط باشد. علاوه بر این، اعصاب و عروق خونی که برای عملکرد جنسی با اهمیت می باشند، شاید زمان عمل جراحی آسیب ببینند.
تأثیر یائسگی بر اختلال عملکرد جنسی زنان چطور هست؟
از دست دادن استروژن به علت یائسگی میتواند منتهی به تحول در عملکرد جنسی زن گردد. تغییرات عاطفی که اکثراً با یائسگی همقدم می باشند، میتواند به از بین رفتن تمایلٔ زنان به ارتباطٔ جنسی و یا توانایی تحریک آنان منتهی گردد. درمان جایگزینی هورمون (HRT) یا روانکنندههای واژن شاید شرایط خاصی همچون از بین رفتن روانسازی واژن و احساس در دستگاه تناسلی را که میتواند مشکلاتی در عملکرد جنسی زنان خلق نماید، بهبود بخشد. در کنار این، داروی خوراکی اوسپمیفن (اوسفنا) که یک بار در روز مصرف میگردد، بافت واژن را ضخیمتر نموده و آسیبپذیری آن را کمتر میکند.
کافی به ذکر هست که بعضی از زنان یائسه از بیشتر شدن خوشایند جنسی خبر میدهند. این شاید به علت کم شدن اضطراب ناشی از باردار شدن باشد. علاوه بر این، زنان یائسه اکثراً مسئولیتهای تربیتی کودکِ کمتری دارند که به آنان این قابلیت را میدهد که آرامش داشته و از صمیمیت با شریک زندگی خویش خوشی ببرند.
چهوقتی می بایست نسبت به اختلال عملکرد جنسی با پزشک راهنمایی نمود؟
زیادی از زنان هر از گاهی با مشکلاتی در عملکرد جنسی روبهرو میشوند. با این اکنون، وقتیکه مشکل های مداوم باشد، میتواند موجب ناراحتی زنان و شریک زندگی ایشان شده و بر روابط آنان تأثیر نا مناسب بگذارد. در صورتی که هر یک از این مشکل های را تجربه کردید، برای تحلیل و درمان به پزشک مراجعه کنید.
منبع:
مقاربت دردناک مقاربت دردناک مقاربت دردناک