آیا می بایست مکملهای غذایی بخریم؟
یکی از پر اهمیتترین دلایلی که اشخاص از مکملها استفاده میکنند، ادعای این مکملها برای داشتن قلبی سالمتر می باشد. لکن در اکثر نکات این وعدهای پوچ می باشد. در نتیجه آیا می بایست مکملهای غذایی بخریم؟
در صورتی که برنامهٔ در روزٔ شما حاوی دریافت مولتیویتامین، کپسول روغن ماهی یا دیگر مکملهای غذایی می باشد، فقط نیستید. حداقل نیمی از انسان ها آمریکا میگویند که مکمل مصرف میکنند و مولتیویتامینها از عبارت پرطرفدارترین این مکملها می باشند.
هفته نامهٔ Heart Letter در گذشته مطلبی در زمینه کمبود شواهدی که نشان میدهند مکملهای ویتامین و مواد معدنی از بیماریهای قلبی و عروقی پیشگیری میکنند، داشتهمی باشد. در اوایل سال جاری، هفته نامهٔ کالج قلب آمریکا (American College of Cardiology)، سریای از نظرات را در زمینه مکملهای غذایی و قلب منتشر کرد. پیغام این مطلب که از آزمایش 22 مورد مولتیویتامین در مقایسه با دارونما جمعآوری شده بود، مقاله یکسانی را نشان داد: مصرف این مکملها خطر حملهٔ قلبی، سکتهٔ مغزی و یا مرگ را کم شدن نمیدهد. دریافت ویتامینها و مواد معدنی از رژیم غذایی سالم و گیاهی منطقیتر می باشد (باایناکنون کسانی که بیماریهای غیرمعمول دارند و این شرایط مانع از دریافت و جذب طبیعی مواد مغذی میگردد، به این مکملها احتیاج دارند).
مکملهای کسی دیگر که برای سلامت قلب و عروق استفاده میشوند، شبیه اسیدهای چرب امگا 3 که عموماًً به آن روغن ماهی میگویند، برنج مخمر قرمز و کوآنزیم Q10، که در مطالعهٔ هفته نامهٔ کالج قلب آمریکا (JACC) عرضه داده شدهاند، چگونه؟ ما نظر دکتر پیتر کوهن، دانشیار پزشکی در دانشگاه پزشکی هاروارد که مکملها را مطالعه نمودهمی باشد، جویا شدیم.
در این مورد اکثر بخوانید:
اسیدهای چرب امگا 3
بعد از ویتامینها و مواد معدنی، روغن ماهی دومین مکمل محبوب می باشد که به دست 19 میلیون شخص در ایالات متحده مصرف شدهمی باشد. این کپسولهای کهربایی شامل اسیدهای چرب امگا 3، DHA و EPA می باشند که امکان دارد التهاب را تسکین داده، از لخته شدن خون و احتمالًا از ریتمهای خطرناک قلبی هم پیشگیری کنند. طی دو دههٔ گذشته، آزمایشهای زیاد مکملهای امگا 3 را در برابر دارونما قرار دادهمی باشد. حاصل چه بود؟ دکتر کوهن میگوید: «هیچ داده های قانعکنندهای وجود ندارد که نشان دهد مکملهای امگا 3 میتوانند از نخستین حملهٔ قلبی در اشخاص در معرض خطر پیشگیری کنند.»
شبیه همه مکملها، مکملهای EPA و DHA به دست سازمان غذا و داروی آمریکا تنظیم و تأیید نمیشوند و بعضی از آنان شامل چربیهای اشباعنشده و یا اکسیدشده، آلایندههای صنعتی یا جیوهاند.
حاصلگیری: در صورتی که بیماری قلبی دارید، خوب تر می باشد با پزشک خویش در زمینه داروی تجویزی icosapent ethyl (Vascepa)، دارویی با EPA خالص در دوز بالا که در شکل مصرف با استاتین، خطرات قلبی عروقی را کم شدن میدهد، راهنمایی نمایید. در صورتی که بیماری قلبی ندارید، خوردن دو وعده ماهی چرب در هفته یا پیروی از رژیم غذایی گیاهی سالم غنی از آجیل، حبوبات و روغنهای سالم، منطقیتر از خرج وجه برای خرید کردن مکملهای روغن ماهی بدون نسخه می باشد.
برنج مخمر قرمز
برنج مخمر قرمز با بخارپز کردن برنج سفید با مخمر Monascus purpureus تهیه میگردد. عصارهٔ قرمزرنگ شامل موناکولین K، همان مادهٔ فعال در داروی تجویزی لوستاتین (Mevacor) برای کم شدن کلسترول، می باشد. تعدادی از آزمایشهای بالینی نشان میدهند که مکملهای شامل 4 تا 10 میلیگرم موناکولین K، افق کلسترول را همانطور که در وارسی هفته نامهٔ JACC اشاره شدهمی باشد، کم شدن میدهند.
لکن مسالهٔ پر اهمیت این می باشد: اکثر مارکها شامل 600 میلیگرم برنج مخمر قرمز در هر کپسول می باشد و روی آن عموماًً تالیفمی باشد دو کپسول دو بار در روز مصرف نمایید. دکتر کوهن میگوید: «لکن راهی وجود ندارد که بدانیم هر کپسول چه مقدار موناکولین K دارد. بر اساس قانون، در صورتی که سازنده میزان مادهٔ فعال را بر روی برچسب ذکر کند، نمیگردد نتیجه را بهموضوع مکمل به معامله ارائه کرد، بلکه می بایست بهموضوع دارو فروخته برسد. در صورتی که یکی از این مکملها را خریداری نمایید، شبیه خرید کردن یک بطری آبجو می باشد که مجبور هستید حدس بزنید چه مقدار الکل در آن وجود دارد، چرا که مقدار الکل در آبجوهای گوناگون از 3.2 تا 8 درصد متغیر می باشد.»
تحقیقات قبلی دکتر کوهن مقادیر خیلی متغیری از موناکولین K را در 28 مارک گوناگون برنج مخمر قرمز که در خردهفروشیهای اساسی فروخته میگردد، یافت. مطالعهٔ کسی دیگر نشان داد که آلودگی بالقوهٔ سمی به نام سیترینین در یکسوم محصول ها مورد آزمایش وجود دارد، اگرچه زیادی از محصول ها به وجود آمده در معامله ادعا میکنند که فاقد سیترینیناند. بهأ ماهیانهٔ مکمل برنج مخمر قرمز حدود 20 دلار می باشد، در صورتی که اکثر استاتینهای با دوز متوسط تا کم بین 5 تا 10 دلار در ماه بها دارند.
حاصلگیری: در صورتی که احتیاج به کم شدن کلسترول دارید، استاتین عمومی در مقایسه با مکملهای برنج مخمر قرمز قابل اعتمادتر، ارزانتر و شایدً ایمنتر خواهد بود.
کوآنزیم Q10
کوآنزیم Q10 مادهای مانند به ویتامین می باشد که بهطور طبیعی به دست بدن ساخته میگردد و برای ساخت انرژی در سلولهای ماهیچهای الزامی می باشد. بعضی از متخصصان قلب این مکمل را برای درمان یا پیشگیری از دردهای عضلانی ناشی از استفادهٔ استاتین توصیه میکنند. حدود 10 درصد از کسانی که استاتین مصرف میکنند، درد عضلانی را اعلام میکنند. لکن مقدار بروز حقیقی این دشوار معین نیست، چرا که دردهای عضلانی در اشخاص مسن شایع می باشد و دلایل احتمالی کسی دیگر هم دارد.
استاتینها با مسدود کردن ساخت مادهای به نام اسید موالونیک، که کبد از آن برای ایجاد کلسترول استفاده میکند، عمل میکنند. لکن بدن ایضاً از اسید موالونیک برای ساخت کوآنزیم Q10 استفاده میکند، به این معنی که سطوح پایین کوآنزیم Q10 امکان دارد حاصلای ناخواسته از مصرف استاتینها باشد. مصرف منظم مکملهای کوآنزیم Q10 افق خون را بیشتر شدن میدهد، لکن معین نیست که آیا این عدد، میزان به وجود آمده در بافت ماهیچهای را منعکس میکند یا خیر. در دوازده آزمایش بالینی، در کسانی که در وقت مصرف استاتین علائم عضلانی دارند، کوآنزیم Q10 با دارونما مقایسه شدهمی باشد، لکن نتایج گوناگون می باشد، بعضی از آنان موارد مثبتی را نشان میدهند، درحالیکه بعضی به جز آن چنین نیستند. دکتر کوهن میگوید: «مسالهٔ دلگرمکننده در زمینه این مکمل این می باشد که به نظر میرسد سراسرً بیخطر می باشد.»
حاصلگیری: در صورتی که بعد از آغاز مصرف استاتین دچار درد عضلانی شدید، با پزشک خویش راهنمایی نمایید تا از اینکه این درد مربوط به عوارض مصرف استاتین می باشد، مطمئن شوید. با اجازهٔ پزشک مصرف این دارو را به مدت یک تا دو ماه قطع نمایید، بعد از آن مصرف آن را از سر بگیرید. در صورتی که علائم شما کم شدن یافت و دوباره بازگشت، گزینههایی حاوی مصرف دوز پایینتر استاتین، کم کردن شمار دفعات مصرف یا مصرف نوع کسی دیگر از استاتین را با راهنمایی پزشک امتحان نمایید. ایضاً میتوانید در روز 200 تا 400 میلیگرم کوآنزیم Q10 مصرف نمایید تا ببینید آیا مؤثر می باشد یا خیر.
منبع:
آیا می بایست مکملهای غذایی بخریم؟ / آیا می بایست مکملهای غذایی بخریم؟