آشنایی با بیماری فاسیولا

آشنایی با بیماری فاسیولا

فهرست مطالب

آشنایی با بیماری فاسیولا

بیماری فاسیولا چیست؟ برای آشنایی با بیماری فاسیولا و دریافت جواب‌ سؤالات احتمالی خودتان با ما هم راه بمانید. در نظر داشته بمانید از این داده های برای تشخیص خویش یا به منزله جایگزینی برای مراجعه به پزشک استفاده نکنید. در صورتی که درباره این انگل سؤالی دارید یا اندیشه می‌نمایید که شاید عفونت انگلی داشته بمانید، با پزشک خویش راهنمایی نمایید.

 

فاسیولیازیس یک بیماری عفونی ناشی از انگل‌ فاسیولا می باشد. این انگل جز کرم‌های پهن گروه‌بندی می‌گردد. انگل‌های بالغ در مجاری صفراوی اشخاصِ آلوده و حیواناتی از قبیل گوسفند و گاو نظاره می‌شوند. به طور کلی این بیماری در دام و بقیه حیوانات شایع‌تر از بشر‌ها می باشد. دو گونه از این انگل اشخاص را آلوده می‌کنند. گونهٔ اساسی آن Fasciola hepatica می باشد که به منزله انگل کبدیِ متداول یا انگل کبد گوسفند هم شناخته می‌گردد و گونه‌ای مرتبط با آن به نام Fasciola gigantica هم اشخاص را آلوده می‌کند.

 

فاسیولا در کدام مناطق دنیا یافت می‌گردد؟

فاسیولا در بیشتر از 70 مرز و بوم دنیا یافت می‌گردد، خصوصاً در مناطقی که گوسفند یا گاو پرورش داده می‌گردد. Fasciola hepatica در کل قاره‌ها به جز قطب جنوب و Fasciola gigantica در بعضی مناطق گرمسیری یافت می‌گردد. به جز قسمت‌هایی از اروپای غربی، فاسیولای انسانی عمدتاً در کشورهای در اکنون گسترش درج شده می باشد.

در این مورد اکثر بخوانید:

بشر‌ها چطور به این انگل آلوده می‌شوند؟

بشر‌ها با مصرف مواد آلوده به این انگل به این بیماری مبتلا می‌شوند. طریق اساسی انتقال آن خوردن سبزیجات و گیاهان آلوده می باشد. در کنار این طریق سایر آلوده شدن اشخاص، مصرف آب آلوده، شبیه نوشیدن آن یا خوردن سبزیجاتی می باشد که با آب آلوده شسته و یا آبیاری شده‌اند.

 

آیا این بیماری از شخص یا حیوان به اشخاص سایر شیوع می‌کند؟

خیر، این انگل مسری نیست. تخمِ انگلِ جانور در مدفوع شخص آلوده، می بایست در خارج و شرایطی برگزیده رشد کند تا در آخر قادر به آلوده کردن اشخاص سایر باشد. در شرایط غیرمعمول شاید اشخاص با خوردن گوشت گوسفند خام یا جگر بز که شامل شکل های نابالغ انگل می باشد، آلوده شوند.

 

علائم و لوگو‌های عفونت فاسیولا چیست؟ و علائم آن در چه هنگامی شروع می‌گردد؟

برخی از اشخاص آلوده هیچ موقع حالت بیماری نکرده، لیکن بعضی از اشخاص در همان ابتدای عفونت حالت بیماری می‌کنند. علائم بخشٔ حاد می‌تواند از تعدادی روز (به طور معمول کمتر از یک تا دو هفته) پس از قرار گرفتن در معرض این انگل آغاز شده و تا تعدادی هفته یا تعدادی ماه تداوم یابد.

بعضی از اشخاص در بخشٔ مزمن عفونت، وقتی که انگل بالغ در مجاری صفراوی قرار دارد، حالت بیماری می‌کنند. در این بخش علائم می‌تواند از ماه‌ها تا سال‌ها پس از مواجهه آغاز گردد. به منزله نمونه، علائم می‌تواند ناشی از التهاب و انسداد مجاری صفراوی باشد.

در هر دو بخش، علائم بالینی می‌تواند حاوی تب، ضعف، درد شکم، ائوزینوفیلی، هپاتومگالی (کبد مشهور شده) و آزمایش‌های غیرطبیعی کبد باشد.

 

در شکل حالت آلودگی به این انگل چه کنیم؟

به مراکز درمانی مراجعه کنید.

طریقهٔ تشخیص این عفونت به چه صورت می باشد؟

این عفونت با وارسی مثال‌های مدفوع در زیر میکروسکوپ تشخیص داده می‌گردد. در شکل نظارهٔ تخم‌های فاسیولا، این تشخیص گواهی خواهد شد. برای پیدا کردن انگل شاید بیشتر از یک مثال مورد وارسی قرار گیرد. نوع های خاصی از آزمایش خون هم شاید برای تشخیص عفونت فاسیولا سودمند باشد.

 

آیا این عفونت قابل درمان می باشد؟

بله درمان‌پذیر می باشد. این بیماری با داروی خوراکی Triclabendazole در دو دوز قابل درمان می باشد. اکثر اشخاص به نیکی به درمان جواب می‌دهند.

 

آیا این عفونت قابل جلوگیری می باشد؟

مسافران در موقع سفر به مناطقی که از دید بهداشتی ضعیف می باشند، می بایست از مصرف غذا و آبی که شاید آلوده باشد، خودداری کنند. هیچ واکسنی برای محافظت از بشر در مقابل فاسیولا در دسترس نیست.

 

منبع:

آشنایی با بیماری فاسیولا

منبع : www.moheb.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *