کل مورد در خصوص داروی دگزامفتامین Dextroamphetamine
دگزامفتامین Dextroamphetamine SULFATE چیستت و چه عوارضی دارد؟
نام تجاری دارو : Dexedrine
نام عمومی دارو : Dextroamphetamine
نام غیر اختصاصی : Dexamfetamine
داروی دگزامفتامین سولفات Dextroamphetamine SULFATE (که با نام های دکستروآمفتامین یا دکس آمفتامین هم شناخته می گردد) برای درمان اختلال زیاد فعالی یا ADHD مصرف می گردد. این دارو با دگرگونی مقدار بعضی مواد طبیعی در مغز ردپا خویش را می گذارد.
دگزامفتامین به مجموعه داروهای تحریک کننده تعلق دارد. این دارو می تواند توانایی شما برای دقت کردن، تمرکز کردن روی یک جنبش و کنترل موارد رفتاری را افزاایش دهد. به علاوه این دارو به شما هم یاری می کند تا جنبش های خویش را سازماندهی نمایید و به بهبود مهارت گوش دادن هم هم یاری می کند.
دگزامفتامین برای درمان بعضی اختلالات خواب (همچون نارکولپسی یا حمله خواب) تجویز می گردد و به شخص هم یاری می کند در طول روز بیدار بماند. دگزامفتامین در کسانی که به اختلال خواب دچار نیستند، نباید برای بر طرف خستگی یا بیدار ماندن مصرف گردد.
چگونگی مصرف قرص دگزامفتامین
گذشته از آغاز مصرف دارو مسلماً داده ها دارویی و راهنمای مصرف دارو را با توجه مطالعه نمایید. در صورتی که در خصوص هر بخش آن سوالی دارید، با پزشک خویش یا پزشک داروخانه مطرح نمایید.
دگزامفتامین را باید هم گام با غذا و یا بدون آن، درست بر اساس دستور پزشک، مصرف نمایید و عموماً ۱ تا ۳ بار در روز مصرف می گردد. نخستین وعده مصرف دارو صبح ها بعد از بیدار شدن از خواب می باشد. در صورتی که وعده های زیادتری تجویز شده اند، می بایست درست بر اساس دستور پزشک مصرف شوند، عموماً با فاصله های ۴ تا ۶ ساعت. مصرف دگزامفتامین در اواخر روز شاید منتهی به بروز ایراد در خواب و بیخوابی گردد.
در صورتی که شربت دگزامفتامین مصرف می نمایید، مقدار دارو را با توجه مصرف نمایید و از قاشق های اعلا برای خوردن دارو بهره ببرید. از قاشق های غذاخوری برای خوردن شربت دگزامفتامین استفاده نکنید، چون شاید در مقدار مصرف دچار غلط شوید.
مقدار مصرف دارو بر پایه شرایط پزشکی و جواب بدن به دارو تعیین می گردد. شاید پزشک مقدار دارو را دگرگونی دهد تا عالی ترین مقدار مطلوب برای شما را تعیین کند. توصیه می گردد دستورات پزشک را با توجه ادامه نمایید.
برای اینکه دارو عالی ترین اثر را روی شما داشته باشد، به طور منظم آن را مصرف نمایید. در طول دوره درمان با دگزامفتامین شاید پزشک هر از گاهی از شما بخواهد مصرف دارو را متوقف نمایید تا به این ترتیب تغییرات رفتاری را دقیق وارسی کند و تشخیص دهد که آیا تا الان احتیاج به مصرف دارو می باشد یا خیر.
داروی دگزامفتامین شاید موجب بروز واکنش های ترک دارو گردد، مخصوصاً در صورتی که به طور منظم و به مدت بلند مصرف شده می باشد. در این مورد های در صورتی که مصرف دارو را به طور ناگهانی متوقف نمایید، علائم ترک دارو بروز خواهند کرد که عبارتند از:
- خستگی شدید
- اختلالات خواب
- نوسانات خلقی همچون افسردگی
برای جلوگیری از بروز این علائم پزشک مقدار مصرف دارو را به تدریج کم شدن می دهد. برای جزئیات زیادتر با پزشک راهنمایی نمایید و در شکل دیدن هر کدام از علائم ترک به پزشک مراجعه نمایید.
اگر چه قرص یا شربت دگزامفتامین در خیلی از اشخاص به درمان بیماری به وجود آمده هم یاری می کند، ولی گاهی موجب اعتیاد به دارو می گردد. در صورتی که دچار اختلال سوء مصرف مواد یا سوء مصرف الکل شوید، خطر اعتیاد به دارو در شما زیادتر خواهد شد. مقدار مصرف دارو، شمار وعده های مصرف آن و طول دوره مصرف داروی دگزامفتامین را خودسرانه فزونی ندهید.
هنگامی که دگزامفتامین برای مدت بلند مصرف می گردد، اثربخشی نیکی ندارد، در صورتی که آگاه شده اید که ردپا قسمتی دارو متوقف شده، به پزشک مراجعه نمایید.
عوارض جانبی دگزامفتامین یا دکستروآمفتامین
در لحظه مصرف دگزامفتامین شاید دچار موارد زیر شوید:
- تهوع
- موارد معده
- از دست دادن اشتها
- گرفتگی
- اسهال
- خشکی دهان
- سردرد
- عصبی شدن
- سرگیجه
- اختلال در خواب
- تعریق
- کم شدن وزن
- تحریک پذیری
- بیقراری
در صورتی که هر یک از این علائم باقی مطلب پیدا نموده یا بدتر شدند، سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
به یاد داشته شوید که پزشک با وارسی همه ی عوارض و مزیت های دارو آن را برای شما تجویز نموده می باشد. خیلی از مصرف کنندگان دگزامفتامین هیچ عارضه ای در خویش دیدن نمی کنند.
دگزامفتامین شاید موجب فزونی فشار خون گردد. در لحظه مصرف قرص دگزامفتامین فشار خون خویش را به طور منظم چک نمایید و در صورتی که فشار خون تان بالاست، سریعاً به پزشک آگاهی دهید.
در شکل دیدن هرگونه عارضه جدی سریعاً به پزشک مراجعه نمایید، این عوارض جدی عبارتند از:
- علائمی از بروز ایراد در گردش خون در انگشتان دست و پا (از عبارت سردی، بی حسی، درد یا دگرگونی رنگ پوست)
- دیدن زخم های غیر معمولی روی انگشت های دست و پا
- تغییرات خلقی، روحی یا رفتاری ( ااز عبارت تحریک پذیری، خشم، نوسانات خلقی، افسردگی، توهم، افکار و رفتارهای غیر طبیعی، اندیشه به خودکشی)
- حرکت های خارج از کنترل
- کشش یا لرزش عضلانی
- دگرگونی تمایلات و توانایی جنسی
- ورم پاها یا مچ پاها
- خستگی شدید
- کم شدن وزن غیر طبیعی
- نعوظ بلند و همیشه در مردان
بعضی عوارض دگزامفتامین به ندرت رخ می دهند، ولی در شکل بروز زیاد جدی و خطرناک. این عوارض عبارتند از:
- تنگی نفس
- درد در بازوی چپ، فک یا قفسه سینه
- سردرد شدید
- ضعف
- ضربان قلب فوری یا نامنظم
- تشنج
- حالت ضعف در یک طرف بدن
- لکنت بیان
- گیجی
- تاری دید
دگزامفتامین شاید موجب فزونی سروتونین در بدن گردد و به ندرت منتهی به بروز شرایطی به نام سندروم سروتونین می گردد. در صورتی که در اکنون مصرف داروهای غیر از اینی شوید که آنان هم فزونی دهنده سروتونین می باشند، خطر بروز سندروم سروتونین زیادتر خواهد شد. پس همه ی داروهایی که در اکنون مصرف آنان هستید، از داروهای با نسخه و بدون نسخه، مکمل ها و داروهای گیاهی، کل ر به آگاهی پزشک برسانید. در شکل دیدن علائم سندروم سروتونین سریعاً به پزشک مراجعه نمایید، علائم سندروم سروتونین عبارتند از:
- تند شدن ضربان قلب
- توهم
- از دست دادن تعادل
- سرگیجه شدید
- تهوع و اسهال و استفراغ شدید
- کشش عضلانی
- تب غیر معمولی
- تحریک پذیری و بیقراری غیر معمولی
بروز واکنش حساسیتی به دگزامفتامین به ندرت رخ می دهد، ولی در شکل بروز واکنش حساسیتی به این دارو سریعاً به پزشک مراجعه نمایید. علائم واکنش حساسیتی به دگزامفتامین عبارتند از:
- جوش های پوستی
- خارش و التهاب (مخصوصاً در محیط شکل، بیان و گلو)
- سرگیجه شدید
- ایراد تنفسی
مورد های ابراز شده لیست کاملی از عوارض دگزامفتامین نیست. در لحظه مصرف این دارو و دیدن هر گونه عارضه غیر از این سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
احتیاط گذشته از مصرف دگزامفتامین
گذشته از آغاز مصرف داروی دگزامفتامین در صورتی که به این دارو یا هر داروی غیر از اینی که بر روی سامانه سمپاتیک اثر می گذارند (که به اصطلاح sympathomimetic اطلاق می شوند)، حساسیت دارید مسلماً به پزشک آگاهی دهید. به علاوه هرگونه حساسیت غذایی و دارویی غیر از این را به آگاهی پزشک برسانید. این فراورده شاید شامل ترکیبات غیر فعال باشد که می تواند منتهی به بروز بقیه واکنش های ایراد آفرین گردد.
گذشته از آغاز مصرف دگزامفتامین سوابق پزشکی خویش را به طور کل به آگاهی پزشک برسانید، مخصوصاً در صورتی که مبتلا به هر یک از بیماری های زیر بوده اید:
- ایراد در گردش خون (همچون بیماری رینود Raynaud’s disease)
- بعضی اختلالات روحی و روانی (همچون تحریک پذیری شدید یا روانپریشی)
- سابقه خانوادگی یا شخصی ابتلا به بیماری های خلقی و روانی (همچون اختلال دو قطبی، افسردگی، اختلال روانپریشی، اندیشه به خودکشی)
- موارد قلبی (همچون ریتم نامنظم قلب، بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی، کاردیومیوپاتی cardiomyopathy یا بیماری مزمن ماهیچه قلب، ایراد در ساختار قلب، از عبارت ایراد دریچه قلب)
- سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری های قلبی (مرگ ناگهانی بر ردپا بیماری قلبی، ریتم نامنظم قلب)
- سابقه سکته مغزی
- فشار خون بالا
- پرکاری تیروئید
- بیماری چشمی، همچون گلوکوم یا آب سیاه
- تشنج
- سابقه خانوادگی سوءمصرف مواد مخدر یا الکل
- سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به نوعی حرکت غیر قابل کنترل عضلات (همچون سندروم توره یا تورت Tourette’s syndrome)
در لحظه مصرف دگزامفتامین از مصرف الکل و ماری جوانا اجتناب نمایید، چرا که عوارض مربوط به دارو تشدید خواهد شد.
گذشته از فرجام هر گونه جراحی به پزشک یا دندانپزشک خویش آگاهی دهید که در اکنون مصرف دگزامفتامین یاهر داروی غیر از اینی هستید.
دگزامفتامین برای کودکان
کودکان در مقایسه با عوارض دگزامفتامین، مخصوصاً کم شدن وزن، حساس تر می باشند. این دارو شاید سرعت رشد کودک را کم کند. در دوره مصرف قرص دگزمفتامین برای کم شدن خطر کند شدن سرعت رشد، پزشک هر از گاهی مصرف دارو ر متوقف می کند. در صورتی که کودک شما از دگزامفتامین مصرف می کند، مقدار رشد وی را کنترل نمایید و در شکل احتیاج با پزشک راهنمایی نمایید.
دگزامفتامین برای سالمندان
اشخاص سالمند نیز در مقایسه با بعضی عوارض دگزامفتامین حساسیت زیادتری نشان می دهند، مخصوصاً درد قفسه سینه، بیخوابی و کم شدن وزن.
دگزامفتامین در بارداری
دگزامفتامین در دوران بارداری فقط در شکل احتیاج مصرف گردد. در خصوص خطرات و مزیت های مصرف دگزامفتامین در دوران بارداری با پزشک راهنمایی نمایید. مصرف دگزامفتامین در بارداری موجب می گردد نوزاد زودتر از موعد متولد گردد و ایضاً در لحظه تولد وزن نوزاد کمتر از وزن طبیعی باشد. به علاوه شاید علائم ترک دارو در نوزاد نیز دیدن گردد. در صورتی که در نوزاد خویش این علائم را دیدن کردید، سریعاً به پزشک مراجعه نمایید:
- نوسانات خلقی
- تحریک پذیری
- خستگی غیر طبیعی
دگزامفتامین در دوران شیردهی
دگزامفتامین وارد شیر مادر می گردد و منتهی به بروز عوارض ناخوشایند در نوزاد شیرخوار می گردد. پس مصرف دگزامفتامین در دوران شیردهی توصیه نمی گردد. در خصوص جزئیات زیادتر با پزشک راهنمایی نمایید.
تداخلات دارویی با دگزامفتامین
داروهای اضافه شاید با دگزامفتامین تداخل داشته باشند. کل این تداخلات در اینجا ابراز نشده اند، پس مورد نیاز می باشد در خصوص همه ی داروهایی که مصرف می نمایید، به پزشک خویش آگاهی دهید، مخصوصاً در صورتی که از داروهای زیر مصرف می نمایید:
- داروهای ضد اسید
- داروی ضد افسردگی
- داروی فشار خون
- داروی تشنج
زیادتر بدانید : درمان بیش فعالی با دارو و یا بدون دارو؟
تهیه و بازگردانی : مجموعه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
اختصاصی سیمرغ