کلاژن چیست

شاید شما کلاژن را به منزله جزئی از لوسیون بدن موردعلاقه تان و یا مکمل خوراکی بشناسید. ولی واقعا کلاژن چیست و شما چطور می ‌توانید آن را در زندگی تان جای دهید؟

کلاژن، مخصوصا کلاژن نوع 1، فراوان ترین پروتئین بدن ماست. این پروتئین در ماهیچه‌ ها، استخوان‌ ها، پوست، رگ ‌های خونی، نظام گوارشی و تاندون ‌ها یافت می‌ گردد. این شی ای هست که دنبال با تبدیل کردن سلول‌های مرده پوست به استحکام و انعطاف‌ پذیری پوست ما یاری می ‌کند. زمانی نوبت به مفاصل و تاندون های ما می ‌رسد، این چسب هست که به نگه داشتن بدن یاری می ‌کند.

طراحی کلاژن بدن ما به طور طبیعی آغاز به کم کردن تدریجی سن ما می‌کند. ما می ‌توانیم از این عملیات فاسد کننده برای لوگو‌ های پیری مانند چین و چروک، چروک پوست و دردهای مشترک ناشی از ضعف یا کم شدن غضروف متشکر باشیم.

ایضاً، کارکنان سایر سبک زندگی شبیه خوردن یک رژیم غذایی با شکر بیشتر، سیگار کشیدن و قرارگیری بیشتر در معرض نور خورشید نیز در کم شدن مساحت کلاژن نقش دارند.

تحقیقات حاکی از آن هست که بیماری ‌های مربوط به کلاژن اکثراً از ترکیبی از نقص ‌های ژنتیکی، جذب ضعیف مواد غذایی غنی از کلاژن، کمبود غذایی و مشکل های هاضمه ناشی از طراحی (سنتز) کلاژن ابداع می ‌شوند.

خوشبختانه، مصرف غذاهایی شبیه براث استخوان و یا عصاره یا آبگوشت استخوان (bone broth) می ‌تواند میزان بسیاری از این پروتئین حیاتی را مهیا کردن کند.


کلاژن چیست؟ نوع های و منابع آن.

کلاژن از چه ساخته شده‌ هست؟ برای آغاز، پیش ماده کلاژن پروکلولژن (Procollagen) هست که به دست فیبروبلاست ها و سلول‌ های سایر در عملیات سنتز کلاژن شکل می ‌گیرد و همانطور که در کاتالوگ ساختار Supramolecular ابراز شده هست، “کلاژن در اکثر بافت ‌های حیوانات به شکل طناب، درجه بالایی از نظم را به خویش می گیرد. همانند یک طناب، که چندین مساحت مارپیچ دارد، سلول ‌های سازنده کلاژن دارای چهار مساحت ساختاری می باشند که حداقل سه ‌تا از آنان حلقه‌ ای می باشند.

زنجیره پلیپپتیدی، مولکول و میکرو فیبریل ساختارهای مارپیچ می باشند؛ فیبریل شاید از میکرو فیبرهای موازی یا در ضمن پیچ خورده تشکیل گردد.”

علاوه بر این، به نقل از محقق مرکز تحقیقات Cell-Matrix دانشگاه Wellcome در منچستر، “کلاژن اکثر در بافت های حیوانی به منزله فیبریل های زیاد دراز با ساختار دوره ای مشخصه انگاشته می گردد.”

فیبرهای کلاژن به شکل بافت ها تعریف و حفظ می شوند. این اصطلاحاً “ساختار میکرو فیبریری” شی ای هست که کلاژن را تشکیل می دهد.

یک واقعیت کوچک این هست که حداقل ۱۶ نوع گوناگون از کلاژن در بدن بشر وجود دارد. از حرف این نوع های کلاژن می توانیم به کلاژن نوع ۱، ۲، ۳، ۵ و ۱۰ اشاره کنیم.

با این اکنون، اکثریت اکثر کلاژن به این معنا که حدود بین ۸۰ درصد و ۹۰ درصد آن، حاوی نوع های ۱، ۲ و ۳ هست.

نوع ۱ کلاژن به طور برگزیده حدود ۹۰ درصد از منبع تغذیه بدن را با دقت به بعضی یافته ‌ها تشکیل می ‌دهد.

نوع های مختلفی از کلاژن وجود دارند که در غذاهای ویژه ‌ای یافت می ‌شوند و یا برای ابداع کلاژن و مکمل‌ ها استفاده می ‌شوند.

در اینجا یک مرور کلی بر نوع های گوناگون کلاژن، منابع کلاژن و مزایای اساسی آنان داریم، در نتیجه با دقت به مطالب زیر شما باید تعیین نمایید که کدام نوع کلاژن مناسب ترین هست.

نوع ۱ / نوع ۱: این نوع زیاد ‌ترین شمار کلاژنی هست که در بدن بشر یافت می ‌گردد و حدودا به منزله قدرتمند ترین نوع کلاژن در دسترس در بدن بشر شناخته می گردد. این نوع از کلاژن از الیاف ائوزینوفیل تشکیل شده که قسمت ‌هایی از بدن از حرف تاندون‌ ها، رباط‌ ها، اندام و پوست را تشکیل می ‌دهند. نوع ۱ کلاژن ایضاً به تشکیل استخوان ‌ها یاری می ‌کند و می ‌تواند در دستگاه گوارش هم پیدا گردد. وجود این کلاژن برای ترمیم زخم زیاد قابل توجه هست.

نوع 2 / نوع II: کلاژن نوع 2 عمدتا به کرد غضروف که در بافت همبند یافت می گردد، یاری می کند. سلامت مفاصل ما به غضروف ساخته‌شده از نوع ۲ کلاژن بستگی دارد که به همین خاطر هست که برای پیشگیری از درد مفاصل و یا علایم ورم مفاصل گوناگون سودمند هست.

نوع 3 / نوع III: کلاژن نوع 3 از فیبرهای رتیکولار تشکیل شده و جزء اساسی ماتریکس خارج سلولی هست که اعضای بدن و پوست ما را تشکیل می دهند. این نوع عموماً با نوع ۱ پیدا می‌ گردد و به استحکام و کشش پوست یاری می ‌کند. ایضاً کلاژن نوع 3 رگ‌ های خونی و بافت را در قلب شکل می‌ دهد. به این دلایل، کمبود نوع ۳ کلاژن، با ریسک بالاتری برای پاره کردن رگ ‌های خونی و در ضمن مرگ زودرس مرتبط بوده ‌هست.

نوع 4 / نوع IV: کلاژن نوع 4 وظیفه قابل توجه تشکیل تیغه پایه (Basal lamina) که نتورک فشرده‌ ای از پروتئین ‌های مختلف هست را بر عهده دارد. تیغه پایه برای عملکرد عضلات و رگ های خونی مورد احتیاج هست. آن‌ ها قسمت اکثر قسمت‌های گوارشی و سطوح تنفسی ما را تشکیل می‌دهند. تیغه پایه را می توان در فضاهای بین لایه/بافت فوقانی پوست و عمیق‌ ترین لایه یافت.

نوع 5 / نوع V: این نوع کلاژن کافی هست که مساحت سلول‌ها و ایضاً رشته‌ های مو و بافت یافت ‌شده در رحم زنان را ابداع کند (عضوی که در رحم رشد می‌ کند، اکسیژن و مواد غذایی را به نوزاد رو به رشد می ‌دهد و پسماند را حذف می ‌کند).

نوع ۱۰ / نوع X: کلاژن نوع ۱۰ به شکل ‌گیری استخوان تازه و تشکیل غضروف مفصلی یاری می‌ کند. تحقیقات حاکی از آن هست که کلاژن نوع 10 برای ترمیم شکستگی استخوان و تعمیر مفاصل سینوویال سودمند هست.

وقتی که نوبت به منابع کلاژن که ما از رژیم های غذایی مان دریافت می کنیم می رسد، غذاهای اساسی با پروتئین زیاد بیشتر، شبیه گوشت گاو، مرغ، ماهی و غشای پوسته تخم مرغ سودمند می باشند.


مناسب ترین منابع کلاژن

کلاژن گوشت گاو: کلاژنی که از گاوها نشئت می ‌گیرد، به طور برگزیده از پوست، استخوان‌ ها و ماهیچه‌ های آن می آید. این کلاژن از کلاژن نوع ۱ و ۳ تشکیل شده هست و در بدن بشر یافت می ‌شوند. این یک منبع غنی از گلیسین و پرولین هست و در دستاورد برای طراحی کراتین، ساختن ماهیچه و ایضاً یاری به بدن برای کرد کلاژن سودمند هست.

کلاژن مرغ: نوع کلاژن فراوان در کلاژن مرغ نوع 2 هست که برای ساختن غضروف مناسب ترین هست. این موجب می گردد که برای سلامتی مفاصل سودمند باشد، علی الخصوص از آنجایی که این منبع ایضاً کندریتین سولفات و گلوکوزامین سولفات را فراهم می کند که هر دو دارای اثرات ضد پیری می باشند. اکثراً مکمل ‌های شامل کلاژن، عموماً از کلاژن مرغ استفاده می ‌کنند و نوع ۲ را فراهم می‌ کنند.

کلاژن ماهی: کلاژنی که از ماهی مشتق شده‌ هست به آسانی جذب می‌ گردد و عمدتا کلاژن نوع 1 را با اسید آمینه گلیسین، پرولین و هیدروکسی پرولین فراهم می کند. از آنجا که کلاژن نوع 1 در تماماً بدن یافت می گردد، مصرف اکثر کلاژن ماهی با مزایایی برای مفاصل، پوست، اندام های حیاتی، رگ های خونی، هضم و استخوان دنبال هست.

هیدروکسی پرولین یکی از اجزای قابل توجه مارپیچ سه گانه کلاژن هست و برای پایداری کلاژن کافی هست و با تحول اسیدهای آمینه پرولین معمولی بعد از کرد زنجیر کلاژن، ابداع می‌گردد. این واکنش ایضاً محتاج ویتامین C (برای یاری به افزودن اکسیژن) هست، به همین خاطر هست که کمبود ویتامین C می‌تواند منتهی به اختلالاتی در سطوح کلاژن گردد.

کلاژن غشایی پوسته تخم مرغ: کلاژن تخم مرغ که در پوسته و سفیده تخم مرغ یافت می گردد، اکثر حاوی کلاژن نوع 1 هست. ایضاً کلاژن های نوع 3، 4 و 10 را هم داراست، ولی زیادترین نوع آن همان کلاژن نوع 1 هست. این کلاژن سولفات گلوکوزامین، کاندرویتین سولفات، اسید هیالورونیک و اسید آمینه های مختلف را فراهم می کند که برای ساختن بافت همبند، بهبود زخم، ابداع توده عضلانی و کم شدن درد سودمند هست.

ایضاً بخوانید: خواص آب قلم

پپتیدهای کلاژن چیست؟

پپتیدهای کلاژن دارای یک دسته دقیق از اسیدهای آمینه و مواد مغذی به منزله کلاژن می باشند، ولی تحت فرآیندی به نام هیدرولیز به زنجیره ‌ای کوتاه‌ تر از پروتئین‌ ها تجزیه می‌ شوند. نه فقط می توان کلاژن هیدرولیز شده را در هر دو آب گرم یا سرد حل کرد، بلکه برای معده شما هم ساده ‌تر هست که آن را تجزیه و هضم کند. ایضاً دسترسی زیستی بالایی دارد و می ‌تواند به آسانی اکثر از پروتئین کلاژن معمولی به جریان خون جذب گردد.

از تمام قابل توجه ‌تر، این یک دسته از پپتیدهای کلاژن هست که به منزله پروتئین کلاژن استفاده می ‌گردد، به این معنی که می ‌تواند به بهبود پوست و مو، تسکین درد مفاصل و بهینه‌ سازی سلامت روده شما یاری کند. به خاطر طول زنجیره کوتاه ‌تر، گوناگونی زیستی و فراهمی زیستی بیشتر، در صورتی که به جست و جو تکمیل مکمل با کلاژن در رژیم غذایی خویش هستید، پپتیدهای کلاژن یک گزینه عالی می باشند.

در بخش زیر به فایده ها و مزایای کلاژن می پردازیم. با ما دنبال بمانید.


5 فایده قابل توجه کلاژن

  1. سلامتی پوست و مو را بهبود می ‌بخشد.

همانطور که ما سن ما ازدیاد می یابد، طراحی کلاژن کم شدن می ‌یابد.

شما به شکل تحویل دادنی آگاه این اتفاق خواهید شد: پوست شل، چین و چروک اکثر و انعطاف پذیری کم ‌تر از لوگو های کم شدن کلاژن می باشند.

ازدیاد مساحت کلاژن می ‌تواند به پوست شما یاری کند تا قدرتمند تر و صاف تر به نظر برسد و به سلول‌ های پوست شما یاری کند که به طور معمولی و منظم دوباره بازسازی شوند. مطالعات تحت کنترل که در اکنون وارسی خواص ضد پیری کلاژن می باشند، نشان داده‌ اند که ۵ تا ۵ گرم کلاژن هیدرولیسات که در روز به مدت هشت هفته در بین زنان ۳۵ تا ۵۵ گرم مورد استفاده قرار گرفت و خاصیت کشسانی پوست، رطوبت پوست، بی آبی پوست و زبری پوست بهبود یافت.

این موجب می ‌گردد که کلاژن یکی از مناسب ترین ترکیبات طبیعی در دسترس مراقبت از پوست باشد.

کلاژن ایضاً سلولیت و علائم کشش پوست را کم شدن می دهد. وقتی که پوست به خاطر کم شدن کلاژن از بین می رود، نشانه جانبی غیر از اینی هم به دنبال دارد: از آنجا که پوست شما در این شرایط نازک تر هست، سلولیت اکثر آشکار می گردد، سایر شی ای که در زیر مساحت اتفاق می ‌افتد را مخفی نمی ‌کند.

بهبود الاستیسیته یا خاصیت کشسانی پوست شما از مسیر کلاژن، به کم شدن چال های روی پوست یاری می ‌کند.


  1. درد شکستگی و ورم مفاصل را کم شدن می دهد.

آیا تا به اکنون حس نموده اید که پاهایی استخوانی دارید؟ انواعی که حس سفتی زیادتری داشته و زمانی حرکت می‌نمایید موجب درد می‌ شوند. به احتمال بیشتر از بین رفتن کلاژن موجب این اتفاق می گردد. خاطر این اتفاق این هست که زمانی کلاژن را از دست می ‌دهیم، تاندون ها و رباط ‌ها با آسانی کمتری آغاز به حرکت می ‌کنند و منتهی به سفتی و ورم مفاصل می گردد.

ساختار صاف ژل شبیه، که استخوان ‌های ما را پوشانده و استخوان ‌های ما را با نیز نگه می ‌دارد، کلاژن به ما اجازه می‌ دهد تا بدون درد به آرامی حرکت کنیم. ذهن کردن به خوردن کلاژن اکثر شبیه روغن کاری یک لولای زنگ‌ زده غژغژ کننده هست که به مفاصل شما یاری می ‌کند به آسانی حرکت کنند و دردی که اکثراً دنبال با پیری هست را کم شدن می دهد.

هیچ تعجبی ندارد که در ضمن مطالعه این روزها نشان داد که کلاژن یک درمان موثر برای درمان آرتروز و سایر اختلالات مفاصل هست.

محققان مرکز پزشکی بث اسراییل در بوستون دریافتند که مکمل با نوع ۲ کلاژن، به بیمارانی که از التهاب مفاصل و روماتیسم رنج می ‌برند، با کم شدن تورم در مفاصل نازک، یاری نموده ‌هست.

مطالعه غیر از اینی که در کاتالوگ بین ‌المللی علم های پزشکی منتشر شد نشان داد که اشخاص مبتلا به درد مفاصل که با نوع ۲ کلاژن درمان می‌ شوند، موفقیت قابل ‌توجهی را در جنبش‌ های روزمره شبیه رفت و آمد از پله‌ ها، بالا رفتن و یا خوابیدن و بهبود کلی در مرغوبیت زندگی خویش نشان می‌ دهند.


  1. به التیام بیماری روده نشت کننده (Leaky Gut) یاری می کند.

در صورتی که از سندرم روده سوراخ شده یا نشت کننده (شرایطی که در آن سموم نامناسب می ‌توانند از مسیر دستگاه گوارش شما عبور کنند) رنج می ‌برید، کلاژن می ‌تواند فوق العاده سودمند باشد.

کلاژن به تجزیه پروتئین‌ ها یاری می‌ کند و دیوارهای سلولی آسیب ‌دیده را التیام می‌ بخشد و آن را با اسیدهای آمینه درمان می کند.

قوی ‌ترین فایده مواد گوارشی از مصرف کلاژن اکثر، این هست که به ابداع بافت ارتباطی یاری می‌ کند و لایه محافظ دستگاه گوارش را بهبود می ‌بخشد.

امروزه ما می ‌دانیم که خیلی از بیماری ‌ها می ‌توانند به دلیل التهاب و یا سوزش ناشی از روده ناسالم، منتهی شوند.

سلامت روده ضعیف -از حرف تغییرات در روده و نفوذپذیری گاز روده- اجازه می ‌دهد که ذرات وارد جریان خون شوند، در ادامه آنان می توانند یک آبشار التهابی ابداع کنند (از این رو نام سندرم روده چکه کن یا نشت کننده را به آن داده اند).

مطالعات نشان داده اند که در بیماران مبتلا به بیماری التهاب روده، غلظت سرمی کلاژن کم شدن می یابد. از آنجا که اسید آمینه در ساختار کلاژن بافتی هست که خط های روده قوی و دستگاه گوارش را تشکیل می دهد، مکمل کلاژن می تواند به درمان علائم و اختلالات دستگاه گوارش، از حرف سندرم روده نشت کننده، IBS، ریفلاکس اسید، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو یاری کند.

کلاژن علاوه بر یاری به بهبود زخم نشتی، ایضاً به جذب آب درون روده هم یاری می کند.


  1. ازدیاد متابولیسم، توده عضلانی و طراحی انرژی

ازدیاد کلاژن می ‌تواند با افزوده کردن تود عضلانی بدون چربی به ساختمان بدن تان به ازدیاد متابولیسم شما یاری کند و در جایگزین مواد مغذی واجب هم موثر هست. یکی از قابل توجه ترین نقش های گلیسین، جایگزین گلوکز به انرژی هست که سلول های عضلانی را تغذیه می کند و به علت داشته بمانید که حفظ توده عضلانی برای شما قابل توجه هست چرا که به حمایت از حالت بدنی، سلامت استخوان و سوختن کالری اکثر در مقایسه با چربی یاری می‌ کند.

موقع مصرف کلاژن، شما می ‌توانید از مصرف ویتامین C هم مصرف ‌مند شوید تا مطمئن شوید که بدننتان می‌ تواند کلاژن را به یک پروتئین قابل ‌استفاده جایگزین کند. این می تواند منبع انرژی و سرزندگی شما را بازگرداند.

این فقط شی ای نیست که گلیسین بتواند برای نظام متابولیسم شما تمام دهد. تحقیقات نشان می ‌دهند که گلیسین نقش‌ های مهمی در هر دو قسمت نظام گوارشی و عصبی مرکزی دارد که نقش‌ های قوی و بااهمیتی در حفظ بدن سالم دارند.

به نظر می ‌رسد گلیسین با بهبود استفاده از آنتی‌ اکسیدان‌ ها در سوی کم شدن اثرات پیری هم ثمربخش باشد و در کرد سلول های سالم از DNA و RNA استفاده می کند.

علاوه بر موراد ذکر شده، معین شده هست که آرژینین توانایی بدن را برای طراحی پروتئین از دیگر اسید آمینه ها، که برای ترمیم بافت عضلانی، بهبود زخم، مصرف کم در بافت از بین رفته، تقویت متابولیسم و یاری به رشد و گسترش مطلوب هست، ازدیاد می دهد.

ایضاً گلوتامین با راحت سنتز کردن خیلی از مواد شیمیایی به حفظ انرژی کافی یاری می کند. این آمینو اسید “سوخت” را برای سلول های ما، از حرف کربن و نیتروژن فراهم می کند.


  1. تقویت ناخن ها، مو و دندان

آیا تا به اکنون برایتان اتفاق افتاده که پوست ناخن هایتان کنده گردد؟ فقدان کلاژن دلیل این اتفاق هست. پروتیین کلاژن یک قطعه سازنده ناخن، مو و دندان شما هست.

افزوده کردن کلاژن به رژیم غذایی تان می ‌تواند به داشتن ناخن‌ های قدرتمند، تقویت موها و علایم معکوس ریزش مو یاری کند.

یک مطالعه منتشر شده در کاتالوگ پزشکی پوستی تحقیقاتی نشان داد که “ارتباطی مؤثر بین ماتریکس خارج سلولی (ECM) و بازسازی فولیکول مو وجود دارد که نشان می دهد کلاژن می تواند یک قصد درمانی بالقوه برای کم شدن ریزش مو و دیگر بیماری های مرتبط با پوست باشد”.