برای درمان کبد چرب چه بخوریم؟
کبد وظایف شاخص زیادی در بدن دارد: خون را سم زدایی می کند، نخستین جایی هست که خون پس از راه گوارش به آن می رود، و ضمناً کبد ترکیبات پروتئین و چربی های خیلی مهمی که بدن برای بقا به آنان احتیاج دارد را طراحی می کند.
آیا از شنیدن اینکه “چطور می توانم کبد چرب خویش را کم شدن دهم” تعجب می نمایید؟ بعضی از طریق های طبیعی اساسی در بر دارنده پیروی از رژیم غذایی سالم کبد چرب شامل تمام مواد غذایی هست. ضمناً تعدادی از مکمل ها هم وجود دارند که می توانند سودمند باشند.
بیماری کبد چرب چیست؟
قوی ترین عضو بدن آدم کبد هست. این اندام حیاتی، انرژی را ذخیره می کند، به هضم غذا یاری می کند و سموم بدن را دفع می کند. بیماری کبد چرب یک مورد سلامتی متداول هست که منتهی به تجمع چربی اضافی در کبد می گردد.
برای کبد سراسر طبیعی هست که میزان کمی چربی داشته باشد، لکن زمانی ذخیره چربی به ۵ تا ۱۵ درصد از وزن تمام کبد می رسد، اطلاق می گردد شخص به بیماری کبد چرب مبتلا شده هست.
شدت کبد چرب (که steatosis نامیده می گردد) می تواند یک کبد چرب با گرید ۱، گرید ۲ یا گرید ۳ باشد. گرید 2 کبد چرب در مقایسه با گرید ۱ کبد چرب جدی تر هست و با احتمال زیادتری منتهی به بروز علائم می گردد.
چربی اکثر در کبد با گرید بالاتر و بروز مشکل های اکثر تماس رو به رو دارد.
نوع های مختلفی از بیماری های کبد چرب وجود دارد:
بیماری کبد چرب غیر الکلی در مساوی بیماری کبد چرب الکلی
چه موردی موجب خلق کبد چرب می گردد؟
در نوع کبد چرب غیرالکلی (NAFLD)، تجمع چربی در کبد ناشی از مصرف الکل نیست.
با این اکنون، خلق چربی و آسیب به کبد مشابه موردی هست که درباره بیماری کبد چرب الکلی که به طور رو به رو با مصرف مقادیر بسیاری از الکل مرتبط هست، رخ می دهد. مقصود از “مقادیر بیشتر” در اینجا، مصرف عموماً بیشتر از یک نوشیدنی در روز برای زنان و بیشتر از دو نوشیدنی در روز برای مردان هست.
غذاهایی که موجب تکثیر عملکرد کبد می شوند
قطعاً برایتان این سوال اتفاق افتاده که در صورتی که کبد چرب داشته باشیم، می بایست چه غذاهایی بخوریم؟ به طور کلی، شما می بایست مواد غذایی بر پایه رژیم گیاهی زیادتری را وارد رژیم غذایی تان نمایید و غذاهای کبد چرب سودمند از عبارت سبزیجات، میوه ها و چربی های سالم را گزینش نمایید.
غذاهای سودمند زیر برای کم شدن التهاب شناخته می شوند:
غذاهایی شبیه زیتون، روغن زیتون، آووکادو و آجیل که سرشار از چربی های تک غیراشباع می باشند.
غذاهایی از عبارت ماهی سالمون و ساردین، دانه چیا، کتان و گردو که غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ می باشند.
غذاهای با آنتی اکسیدان بالا که می توانند به محافظت از سلول های کبد در مقابل آسیب یاری کند، مخصوصاً گزینه های سرشار از ویتامین E، که اساس بعضی مطالعات تحقیقاتی می تواند حالت کبد چرب را بهبود بخشد. بعضی غذاهای سالم سرشار از ویتامین E در بر دارنده دانه آفتابگردان و بادام می باشند.
سبزیجات تقویت کننده کبد از عبارت کنگر فرنگی، سبزیجات سبز برگ شبیه خردل، کاسنی، آروگولا و قاصدک.
چای سبز که سرشار از کاتچین هست اساس تحقیقات به کم شدن چربی بدن و پیشگیری از چاقی یاری می کند.
رژیم غذایی مدیترانه ای و کتوژنیک برای کبد چرب
شاید بخواهید به ادامه ی یک رژیم غذایی مدیترانه ای شوید، که بعضی مطالعات نشان داده اند این رژیم غذایی می تواند چربی کبد را کم شدن دهند. این رژیم غذایی بر سبزیجات، میوه ها، حبوبات سبوس دار، سبزیجات، منابع چربی سودمند نظیر روغن زیتون خالص و پروتئین های سالم نظیر ساردین و سایر ماهی های شامل اسیدهای چرب امگا ۳ هم پافشاری دارد.
شما می توانید یک گام جلوتر بروید و رژیم غذایی کتوژنیک مدیترانه ای را ادامه ی نمایید. مطالعه آزمایشی که در سال ۲۰۱۱ در ژورنال مواد غذایی دارویی منتشر شد نشان می دهد که این نوع برنامه رژیم غذایی که بر روی تمام غذاها (مخصوصاً چربی های سالم، پروتئین ها و سبزیجات) تمرکز دارد می تواند به اشخاص یاری کند تا بر سندروم متابولیک که رابطه نزدیکی با بیماری کبد چرب غیرالکلی دارد، غلبه کنند.
پس برای کسانی که با کبد چرب مرتبط به سندروم متابولیک درگیر می باشند، این مطالعه نشان می دهد که خواص درمانی بالقوه رژیم کتوژنیک مدیترانه ای می تواند سندرم متابولیک همقدم با NAFLD را بهبود بخشد.
مناسب ترین ویتامین و مکمل ها برای درمان کبد چرب
بر مبنای یک وارسی علمی که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد، بعضی مکمل ها وجود دارند که به طور برگزیده برای یاری به درمان بیماری های کبد چرب غیر الکلی به موضوع گرفته می شوند. از عبارت این مکمل ها می توان به مواد زیراشاره کرد:
ویتامین E و ویتامین C: از آنجا که استرس اکسیداتیو می تواند نقش مهمی در رشد بیماری زایی باکتری ها ایفا کند، دست اندرکاران آنتی اکسیدان نظیر ویتامین E و ویتامین C می توانند در درمان یک کبد چرب سودمند باشند. با این اکنون، نتایج مطالعه تاکنون معین نیست. به منزله نمونه، ویتامین E تنها برای بزرگسالان مبتلا به NASH که دیابت یا سیروز ندارند سودمند خواهد بود.
ویتامین D: تحقیقات نشان داده هست که کمبود ویتامین D می تواند منتهی به مقاومت به انسولین، سندرم متابولیک و کبد چرب غیرالکلی گردد.
رسوراترول: به نظر می رسد رسوراترول در شراب قرمز و ضمناً غذاهایی شبیه انگور قرمز، کاکائو خام (شکلات تیره)، نوع های توت ها و ضمناً در فرم اضافی جانور باشد. رسوراترول NAFLD را در طرح های حیوانی کم شدن می دهد.
آنتوسیانین: تحقیقات حیوانی به توانایی آنتوسیانین برای کم شدن تجمع چربی در کبد و پیشگیری از التهاب کبدی، اشاره می کند.
عصاره چای سبز: آزمایشات نشان می دهد که چای سبز و EGCG (نوعی کاتچین) می توانند از مسیر کم شدن جذب رژیم غذایی چربی ها و کربوهیدرات ها، از استئاتوز پیشگیری کنند.
سیر: اس-الیلمرکاپتوسیستین (SAMC) طراحی شده از سیر به علت توانایی اش برای تنظیم ذخیره سازی چربی و متابولیسم گلوکز، برای بیماری کبد چرب غیرالکلی سودمند هست.
زنجبیل: می تواند به پیشگیری از NAFLD یا کم کردن روند موفقیت آن به بیماری های شدید کبد یاری کند.
دارچین: می تواند مقاومت انسولین و استرس اکسیداتیو را بهبود بخشد.
پروبیوتیک و پریبیوتیک ها: همانطور که وارسی نشان می دهد، محور روده – کبد راه مهمی در گسترش بیماری کبد رب غیرالکلی هست که با رشد بیشتر از اندازه باکتری های روده ای و تکثیر نفوذ پذیری روده همقدم هست.” به این ترتیب، بیماری سیبو و سندروم روده نشت کننده یا روده چکه کن، ظاهرا دست اندرکاران موثر در NAFLD می باشند، به همین علت هست که پروبیوتیک ها و پریبیوتیک ها می توانند مفید باشند.
کرکومین: کرکومین جزء فعال زردچوبه، می تواند موجب کم شدن مقدار چربی در کبد گردد. ضمناً شاید با تلاش های آنتی اکسیدان استوار و ضد التهابی اش از موفقیت کبد چرب پیشگیری کند.
کورستین: کورستین به منزله یک مکمل جانور هست و ضمناً در غذاهایی شبیه سیب و پیاز هم یافت می گردد. کورستین می تواند به کم شدن التهاب یاری کند و برای کسانی که دارای کبد چرب و چاقی و یا دیابت می باشند هم سودمند باشد.
این وارسی ضمناً نشان می دهد که هر دو مطالعات اپیدمیولوژیک و حیوانی نشان داده اند که نوشیدن قهوه به طور منظم می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 که عامل خطر بیماری کبد هست را کم شدن دهد.