غذاهای کنسرو شده؛ خوب است یا بد؟

یک باور عمومی حول غذاهای کنسروی این هست که اندیشه می‌کنیم این غذاها در مقایسه با غذاهای جدید یا منجمد، پر مواد مغذی کمتری می باشند. بعضی از اشخاص ادعا می کنند که غذاهای کنسرو شده پر مواد مضر می باشند و می بایست از مصرف آنان اجتناب گردد. این در حالی هست که بعضی غیر از این می گویند غذاهای کنسرو شده می توانند قسمتی از یک رژیم غذایی سالم باشند.

نظر شما چیست؟ آیا شما غذاهای کنسروی را یک غذای مضر می دانید؟ در این مقاله از کاتالوگ آلامتو، هر آنچه که واجب هست نسبت به غذاهای کنسروی بدانید را برایتان تشریح می دهیم. برای دست یابی به جواب سوال های احتمالی تان، پیشنهاد می کنم در این مطلب با من کنار شوید.


غذای کنسروشده چیست؟

کنسرو کردن، نوعی طریق نگهداری مواد غذایی برای پایداری بلند تر مواد غذایی هست. کنسرو برای نخستین بار در اواخر قرن هجدهم به منزله ی راهی برای تأمین منبع غذایی پایدار برای سربازان و ملوانان در جنگ مورد استفاده قرار گرفت.

عملیات کنسرو سازی می تواند با دقت به خدمت کمی گوناگون باشد، ولی در وضعیت کلی سه بخش اساسی دارد:

  • پردازش: ماده غذایی پوست گرفته شده، قطعه قطعه، خرد شده و یا پخته می گردد.
  • مهر و موم: غذای فرآوری شده در قوطی بسته بندی می گردد.
  • گرم کردن: قوطی ها برای از بین بردن باکتری های مضر و پیشگیری از فاسد شدن، گرم می شوند.

این عملیات اجازه می دهد تا غذا برای مدت 1 تا 5 سال یا ضمناً اکثر، بدون خراب شدن، سالم برقرار بماند. غذاهای کنسرو شده معمول در بر دارنده میوه ها، سبزیجات، مدل های مختلف لوبیا، سوپ، گوشت و غذاهای دریایی هست.


کنسرو سازی چه تاثیری بر مقدار مواد مغذی دارد؟

عموماًً برداشت می گردد که غذاهای کنسرو شده در مقایسه با غذاهای جدید یا منجمد از مواد مغذی کمتری دارا می باشند، ولی تحقیقات نشان می دهد که این برداشت دائم نیز درست نیست.

در اصل، کنسرو کردن اکثر مواد مغذی یک ماده غذایی را حفظ می کند. پروتئین، کربوهیدرات و چربی تحت کارایی این عملیات نیستند. بیشتر مواد معدنی و ویتامین های محلول در چربی سان ویتامین های A ، D ، E و K هم حفظ می شوند.

به همین ترتیب، مطالعات نشان می دهد که غذاهای سرشار از بعضی مواد مغذی، پس از کنسرو شدن، ارزش بالای مواد مغذی خویش را حفظ می کنند. با این اکنون، از آنجا که کنسرو کردن به طور معمول گرمای بسیاری احتیاج دارد، ویتامین های محلول در آب سان ویتامین C و B می توانند طی این عملیات آسیب ببینند. این ویتامین ها به طور کلی به گرما و هوا حساس می باشند، در نتیجه می توان آنان را در طی فرآوری طبیعی، پخت و پز و طریق های ذخیره سازی استفاده شده در خانه هم از دست داد.

با این اکنون، در صورتی که فرآیند کنسرو کردن شاید به ویتامین های خاصی آسیب برساند، می تواند مقادیر غیر از این ترکیبات سالم را بیشتر شدن بدهد. به منزله ی نمونه، گوجه فرنگی و ذرت در وقت گرم شدن آنتی اکسیدان زیادتری آزاد می کنند و این موجب می گردد شمایل کنسرو شده این غذاها، منبع مناسب تری از آنتی اکسیدان ها باشند.


غذاهای کنسروی در دسترس می باشند و به آسانی خراب نمی شوند

غذاهای کنسرو شده یک طریق مطلوب و پر کاربرد برای افزودن غذاهای غنی از مواد مغذی به رژیم غذایی شما هست. قابلیت در دسترس بودن غذاهای پر مواد مغذی و با مرغوبیت در زیادی از مناطق دنیا وجود ندارد و کنسرو کردن غذاها می تواند موجب گردد که انسان ها این مناطق در طول سال به غذاهای جذاب و منابع مغذی مورد نیازشان دسترسی داشته باشند.

یکی غیر از این از مزایا استفاده از غذاهای کنسروی حاضر کردن آسان آن هاست، چرا که به پایین ترین وقت برای حاضر سازی احتیاج دارند. به علاوه در مقایسه با غذاهای جدید یا منجمد با هزینه کمتری هم فروخته می رسد.


شاید پر مقادیر کمی از BPA باشند

بیسفنول آ BPA، یک ماده شیمیایی هست که اکثراً در بسته بندی مواد غذایی، برای پیشگیری از نفوذ باکتری ها استفاده می گردد. خبر ناراحت کننده این که مطالعات نشان می دهد که BPA به وجود آمده در کنسروها می تواند از پوشش قوطی به مواد غذایی به وجود آمده در آن منتقل گردد.

یک مطالعه 78 غذای کنسرو شده را وارسی کرد و BPA را در بیشتر از 90٪ آنان یافت. علاوه بر این، تحقیقات ثابت نموده هست که خوردن غذای کنسروی عامل اساسی قرار گرفتن در معرض BPA هست. در یک مطالعه، سازمان کنندگانی که به مدت 5 روز روزمره 1 وعده سوپ کنسروی مصرف می کردند، بیشتر از 1000٪ بیشتر شدن ارزش BPA در ادرار خویش را تجربه کردند.

اگرچه شواهد مختلفی در این مورد وجود دارد، ولی بعضی از مطالعات انسانی، BPA را با مشکل ها سلامتی سان بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و اختلال عملکرد جنسی مردان مرتبط آگاهی هست.

در صورتی که سعی دارید مقدار BPA خویش را به حداقل برسانید، مصرف غذای کنسروی را می بایست محدود نمایید.


غذاهای کنسروی در مورد های نادر شاید پر باکتری های کشنده باشند

اگر چه زیاد نادر هست، ولی غذاهای کنسرو شده که به مناسبی پردازش نشده باشند شاید پر باکتری های خطرناکی باشند که به Clostridium botulinum مشهور می باشند. مصرف غذاهای آلوده می تواند موجب بوتولیسم گردد، یک بیماری جدی که در شکل عدم درمان می تواند منتهی به فلج و مرگ گردد. توجه نمایید که هیچ موقع از قوطی های برآمده، آسیب دیده و یا هر سخت ظاهری کسی دیگر، استفاده نکنید.


نمک، شکر و مواد نگهدارنده گاهی در طی مراحل کنسروسازی افزوده می شوند

بعضی از غذاهای کنسرو شده می توانند پر نمک بسیاری باشند. اگر چه این برای اکثر اشخاص خطر سلامتی ندارد، ولی شاید برای بعضی از اشخاص مبتلا به فشار خون بالا سخت ساز باشد. محتوی شکر افزوده شده به آن، هم می تواند در نکاتی دارای اثرات مضر باشد. قند اضافی با بیشتر شدن خطر ابتلا به زیادی از بیماری ها از حرف چاقی، بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 کنار هست.


چطور انتخابی درست داشته باشیم؟

سان تمام مواد غذایی، برای گزینش واقعی غذاهای کنسروی، خواندن برچسب و لیست مواد تشکیل دهنده زیاد شاخص هست.

در صورتی که مصرف نمک برای شما نگران کننده هست، غذاهای کنسروی دارای گزینه “کم سدیم” یا “بدون نمک افزوده شده” را گزینش نمایید. برای پیشگیری از مصرف شکر اضافی، به جای خریدن شربت، میوه هایی را گزینش نمایید که در آب یا آب میوه کنسرو شده باشند.