عکاسی با موبایل و ترفندهای خلاقانه برای افکت تار کردن Creative Blur
استفادهی خلاقانه از تکنیک تار کردن (Creative Blur) در عکاسی میتواند بسیار مفید باشد ولی اجرا کردن آن با دوربین گوشی موبایل در مقایسه با دوربین DSLR چندان آسان نیست. هنوز هم در دوربین بسیاری از گوشیهای موبایل کنترل محدودی روی عمق میدان (Depth of Field) وجود دارد که در نتیجه ایجاد افکت تار کردن در عکاسی موبایل را مشکل میکند.
بااینحال افکت تار کردن میتواند تاثیر زیادی در عکس داشته باشد. تار کردن میتواند حال و هوایی رؤیایی در عکس ایجاد کند، نگاه بیننده را بهسوی سوژهی اصلی بکشاند یا حسی از حرکت و سرعت بیافریند. نحوهی استفاده از این افکت به انتخاب شما بستگی دارد. اما چگونه باید از تکنیک تار کردن در عکاسی موبایل استفاده کرد؟ با مدرسه آموزش عکاسی با ما همراه باشید تا با هم چندین روش مختلف افزودن Blur به عکسهای موبایلی و تاثیر هر کدام را بررسی کنیم.
استفاده از عمق میدان در عکاسی موبایل برای تمرکز روی سوژه
اصطلاح «عمق میدان» (Depth of Field) به محدودهای از تصویر اشاره دارد که در عکس شارپ و دارای فوکوس کامل است. اشیایی که جلوتر یا عقبتر از این محدوده قرار داشته باشند در عکس تار به نظر خواهند رسید. در دوربینهای DSLR ایجاد افکت تار کردن پسزمینه یا پیشزمینه که تاثیر بوکه (Bokeh) نامیده میشود با استفاده از کنترل عمق میدان از طریق تنظیم اندازهی دریچهی دیافراگم انجام میشود. با توجه به اندازهی نسبتا کوچک سنسور و فاصلهی کم لنز تا آن در گوشیهای موبایل، به دست آوردن عمق میدان کم و تاثیر بوکه به صورت طبیعی در عکاسی موبایل نیازمند این است که خیلی به سوژه نزدیک شوید.
البته دوربین بسیاری از گوشیهای موبایل جدید از روشهای مختلف عکاسی محاسباتی و هوش مصنوعی برای شبیهسازی کردن عمق میدان کم به صورت مصنوعی استفاده میکنند. اما در شرایط عادی برای ایجاد تاثیر بوکه بهتر است از اپلیکیشنهایی تخصصی نظیر Big Lens یا Tadaa استفاده کنید که بهطور ویژه برای همین منظور طراحی شدهاند.
امکان دسترسی به ابزارهایی برای ایجاد تاثیر بوکه در اپلیکیشنهای ویرایش عکس کاملتری نظیر Snapseed، Enlight یا Filterstorm Neue هم وجود دارد. فارغ از اپلیکیشنی که برای ایجاد تاثیر بوکه به کار میبرید این نوع از تار کردن میتواند روشی عالی باشد برای کم کردن تاثیر عناصر مزاحم در پسزمینهی عکس و ایجاد تمرکز بیشتر روی سوژهی اصلی.
استفاده از تار کردن برای تغییر حال و هوای عکس
اضافه کردن تاری به عکس میتواند حال و هوایی رؤیایی را در آن ایجاد کند. از این تکنیک اغلب در عکاسی منظره و عکاسی پرتره استفاده میشود. در اینجا هم تار کردن میتواند تمرکز بیننده روی سوژهی اصلی را بیشتر کند. انواع بسیار متفاوتی از افکت Blur وجود دارد ولی یک نوع خاص به نام Gaussian Blur بیش از همه برای اضافه کردن حال و هوای رؤیایی به عکس مورد استفاده قرار میگیرد. با اضافه کردن اندکی تاری ممکن است موفق شوید از طریق عکسی که در حالت عادی بسیار معمولی به نظر میرسد احساسات و عواطف خاصی را منتقل کنید.
یک روش مناسب دیگر برای ایجاد حال و هوای رؤیایی در عکس استفاده از تکنیک نوردهی طولانی (Long Exposure) هنگام عکاسی از ابرها یا آب است. این تکنیک همانند چیزی که در عکس بالا مشاهده میکنید میتواند حس و حالی اثیری و روحانی به عکس بدهد.
این عکس با استفاده از آیفون ۶s و سهپایه از طریق روی هم قرار گرفتن مجموعهای از فریمها با مجموع زمان نوردهی بیش از ۴۰ ثانیه ثبت شده است. برای انجام دادن این کار دشوار از حالت Light Trails در یک اپلیکیشن دوربین مخصوص iOS به نام NightCap Pro استفاده شده؛ فوکوس دستی روی حالت بینهایت (infinity)، زمان نوردهی هر فریم روی ۱/۳ ثانیه، تراز سفیدی روی ۳۲۰۰ کلوین و حساسیت ISO روی ۸۰۰ تنظیم شده بوده است.
استفاده از تکنیک تار کردن در لبههای کادر عکس
اضافه کردن تاری در لبههای خارجی (Outer Blur Vignette) روشی دیگر برای ایجاد حس و حال متفاوت در عکس است. این نوع تاری نرم و ملایم Gaussian Blur نام دارد که نویز یا گرین را کاهش میدهد، جزئیات ظریف را محو میکند و به عکس کیفیتی خیالی و فراواقعی میبخشد. هرچند امکان استفاده از افکت Gaussian Blur در کل تصویر هم وجود دارد ولی استفاده از آن همراه با افکت Outer Vignette معمولا حاشیههای تصویر را اندکی روشنتر یا تیرهتر میکند تا تمرکز بیننده بیشتر روی مرکز عکس قرار بگیرد.
معمولا در تکنیک تار کردن لبههای خارجی عکس، بخشهای خارجیتر به شکلی عمیقتر تار میشوند و به مرکز تصویر هم همان نوع افکت Blur به شکلی ظریفتر اعمال میشود. برای مثال در تصویر بالا عکاس از یک ترکیب خاص لنز و فیلم در اپلیکیشن عکاسی محبوب «هیپستاماتیک» Hipstamatic استفاده کرده که به شکلی دقیق افکت تار کردن را به حاشیههای خارجی پرتره اضافه کرده است. این افکت تمرکز بیننده را کاملا به سمت صورت سوژه هدایت میکند.
انتقال حس سرعت از طریق افکت Radial Blur
در شرایط خاصی ممکن است لازم باشد حسی از سرعت را در عکسهایتان ایجاد کنید. یک نمونهی واضح زمانی است که قصد دارید از سوژههایی سریع نظیر یک مسابقهی دوچرخهسواری، خودروهای در حال حرکت یا کودکی در حال دویدن عکس بگیرید. برای رسیدن به این تاثیر در شرایط مختلف ممکن است تصمیم بگیرید از افکتهایی نظیر Radial Blur یا تکنیکهایی نظیر Light Trails استفاده کنید تا حس سرعت را به وجود آورید.
هنگام عکاسی با دوربین DSLR میتوان از یک لنز زوم بهره گرفت و با جلو یا عقب بردن زوم در لحظهی عکاسی حس سرعت را در عکس ایجاد کرد. ولی طبیعتا ازآنجاکه امکان انجام چنین تکنیکی با دوربین گوشی موبایل وجود ندارد، در عکاسی موبایل باید از اپلیکیشنهای ویرایش عکس برای افزودن افکت Radial Blur استفاده کنید. این تکنیک اجازه میدهد مرکز عکس را فوکوس نگهدارید و به حاشیههای خارجی نوعی تاری خطی رو به خارج اضافه کنید.
القای حس حرکت با استفاده از Motion Blur
اگر قصد دارید حس حرکت را در عکس خود برجسته کنید معمولا استفاده از تاری حرکتی یا Motion Blur مفید خواهد بود. این افکت حتی میتواند باعث شود اشیای بیحرکت به نظر متحرک برسند. یک روش معمول دیگر برای القای حس حرکت استفاده از تکنیک «پنینگ» (Panning) است. برای اجرای این تکنیک روی سوژهی مورد نظر خود فوکوس کنید و همزمان با حرکت کردن آن شما هم دوربین را در همان جهت حرکت دهید.
اگر این کار را بهخوبی انجام دهید درحالیکه مابقی تصویر محو شده سوژه به شکلی نسبتا واضح ثبت خواهد شد. همچنین میتوانید برای ایجاد حس حرکت از افکتهای «تاری خطی» (Linear Blur) در اپلیکیشنی مانند Snapseed استفاده کنید.
استفاده از تار کردن عکس برای ساخت تصاویر انتزاعی
گزینهی دیگر برای استفاده از تار کردن این است که تمام انواع آن را تجربه کنید و اجازه دهید روحیهی انتزاعی درونتان بروز پیدا کند. با این روش میتوانید تصاویری خلق کنید که شاید به هیچ چیز واقعی مشخصی شباهت نداشته باشند ولی با ترکیبی از نور، سایه، رنگ و شکل تجربهی بصری مطلوبی مهیا میکنند.
برای مثال در عکس بالا عکاس با تفکری خلاقانه از یک لنز موبایل ماکرو برای گرفتن عکس پرتره استفاده کرده است. بهعنوان یک روش جایگزین شما میتوانید از اپلیکیشنهایی نظیر Longexpo یا Slowshutter برای خلق تصاویر محو از طریق تکنیک نوردهی طولانی استفاده کنید. یا میتوانید برای رسیدن به تصویری کاملا انتزاعی پیش از تنظیم کردن نور، کنتراست و غلظت رنگ، با اپلیکیشن Snapseed تصویر خود را کاملا تار کنید.
اپلیکیشنهایی برای ایجاد افکت Blur
اپلیکیشنهای بسیار متنوعی وجود دارند که میتوانید برای به دست آوردن هر نوع افکت Blur مورد نظر از آنها بهره بگیرید. طبیعتا هر کدام از این اپلیکیشنها ممکن است نقاط قوت و ضعف خاص خود را داشته باشند.از افکت Lens Blur اپلیکیشن Snapseed برای تار کردن پسزمینه عکس و تمرکز بیشتر روی سوژه گرفته تا گزینههای پیشرفتهتر اپلیکیشنی نظیر Tadaa، کارهای بسیار زیادی در این زمینه وجود دارد که میتوانید تنها با استفاده از اپلیکیشنها انجام دهید.
همانطور که در طول مقاله هم اشاره شد اپلیکیشنهایی نظیر Afterfocus، Big Lens و Slowshutter هم میتوانند به شکلهای مختلفی به شما کمک کنند.
در مجموع تار کردن تصویر میتواند فرصتهای خلاقانهی بسیار زیادی را د اختیار علاقهمندان عکاسی موبایل قرار دهد. استفاده از Blur میتواند گسترهی وسیعی را از شبیهسازی عمق میدان کم و تاثیر بوکه تا تولید تصاویری کاملا انتزاعی را در بر بگیرد.
فراموش نکنید که تمام آنها را بیازمایید و همواره از عکاسی لذت ببرید. اگر شما هم نکتهای برای اضافه کردن به آنچه گفته شد دارید خوشحال خواهیم شد آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. اگر این مقاله را مفید یافتید لطفا آن را با دوستان خود هم به اشتراک بگذارید.
بیشتر بدانید : افکتهای جادویی عاشقان عکاسی! (+عکس)
بیشتر بدانید : با موبایل هوشمندتان حرفـه ای عکاسی کنید!
بیشتر بدانید : 25 نمونه زیبا از عکاسی با روش حرکت دوربین!
بیشتر بدانید : 10 شیوه فوق العاده برای عکاسی! (+عکس)
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
seemorgh.com/culture
منبع: digikala.com