معیارهای تشخیصی اینکه یک شخص را دیابتی شمرده کنیم، چیست؟
کم تحرکی ناشی از زندگی ماشینی جوامع امروزی خطر ابتلا به نوع های بیماری ها از عبارت دیابت را تکثیر داده هست و از این رو دیابت یکی از موضوعاتی هست که امروزه خیال اشخاص بسیاری را درگیر نموده و سوال های بسیاری را خلق کرده هست. معیارهای تشخیصی اینکه یک شخص را دیابتی شمرده کنیم، چیست؟ و با داشتن چه معیارها و خصوصیاتی میتوان شخص را در سری اشخاص دیابتی قلمداد نمود؟ در برنامه اینستاکلینیک محب که در صفحه اینستاگرام محب بصورت زنده برگزار میگردد باحضور آقای دکتر محمد امیدی, فوق مهارت غدد و متابولیسم, این سوال مطرح شد و در این فیلم میتوانید جواب این سوال را ببینید.
معیارهای تشخیصی اینکه یک شخص را دیابتی شمرده کنیم، چیست؟
دیابت
دیابت یک بیماری مزمن هست که هنگامی پانکراس (لوزالمعده) انسولین طراحی نمیکند یا هنگامی که بدن نمیتواند از انسولین طراحی شده استفاده موثر نماید اتفاق میافتد.
نوع های دیابت
دیابت بر دو نوع هست:
دیابت نوع 1
که به آن دیابت شیرین یا وابسته به انسولین IDDM میگویند. کسانی که دیابت نوع ۱ دارند میزان بسیار کمی انسولین طراحی میکنند و یا هرگزً انسولینی در بدنشان طراحی نمیگردد که برای تداوم زندگی انسولین وارد کردن مینمایند. دیابت نوع ۱ یا دیابت نوجوانان نوعی بیماری اتوایمیون هست که در ردپا سینرژیک ژنتیک و دست اندرکاران ایمونولوژیک خلق میگردد و در ردپا تخریب سلولهای بتا پانکراس (لوزالمعده) میباشد. اکثر در اشخاص زیر ۳۰ سال رخ میدهد. اشخاص در ابتدای تشخیص این بیماری لاغر بوده و با تشنگی بیشتر از مرز و کم شدن وزن شدید روبرو می باشند.
دیابت نوع 2
تکثیر مقاومت بدن در مقایسه با انسولین هست و ۹۰ تا ۹۵ درصد مورد های بیماری دیابت از نوع ۲ هست . دست اندرکاران خطر این بیماری عبارتند از سن بالا، چاقی، تاریخچه دیابت در خانواده، تاریخچه دیابت در دوران بارداری و کمبود تلاش جسمانی.
ایضاً بخوانید: پیشگیری از موفقیت دیابت
توصیه هایی سوی داشتن رژیم غذایی مطلوب در دیابت
- تنظیم ۳ وعده غذایی اساسی و ۳ بین وعده در ساعات مشخص و فواصل منظم توصیه میشود.
- همیشه وزن خویش را در محدوده ای ایده آل حفظ و از چاقی به خصوصً در محیط شکمی جلوگیری نمایید.
- هیچ وعده غذایی را حذف نکنید.
- ورزش سبک همچون روزمره ۳۰ دقیقه پیاده روی با سرعت متوسط توصیه میگردد.
- غذا را بصورت آبپز، کبابی یا بخارپز طبخ و از سرخ کردن بیشتر غذاها پرهیز کنید.
- حداکثر نیم ساعت بعد از وارد کردن انسولین یا قرص نخستین وعده غذایی خویش را دریافت نمایید.
- روزمره ۸ لیوان آب بنوشید.
- کوشش نمایید از محصول های بدون قند و رژیمی همچون: نوشابه بدون قند ، ژله بدون قند، بیسکوئیتهای بدون قند و سبوس دار مصرف کنید.
معیارهای تشخیصی اینکه یک شخص را دیابتی شمرده کنیم، چیست؟
مخاطبی این سوال را مطرح کردند که ما امروزه به چه کسانی دیابتی میگوییم؟ یا معیارهای تشخیصی اینکه یک شخص را دیابتی شمرده کنیم، چیست؟
جواب آقای دکتر محمد امیدی فوق مهارت غدد و متابولیسم به این سوال را ببینید:
” در طب برخی از بیماریها تشخیصشان کیفی هست، به این معنا که عددی و شمارشی نیست. لکن دیابت خوشبختانه تشخیصش یک تشخیص عددی و آزمایشگاهی و کمی هست. تشخیصش بسیار ساده هست. بسیار دردسر تشخیصی ما با بیماری دیابت نداریم. زیادترین مشکل های و چلنج (درگیری) ما با درمان و عوارض دیابت هست. حول تشخیص دیابت، سه تا، چهار تا مقیاس آزمایشگاهی وجود دارد که در صورتی که شخص چک کند، حالا تمام اینها را با یکدیگر، یا ضمناً تک تک آنان را چک کند، و از آن محدوده ای که برای دیابت تعریف شده بالاتر باشد، شخص دیابتی تشخیص داده میگردد. یکی قند ناشتا هست. تعریف قند ناشتا به این معنا که شخص 8 ساعت موردی نخورد و بعد قند خونشان را چک کنیم. در صورتی که فردی قند خونش را بعد از 8 ساعت چک کند، نرمال قندخون زیر 100 هست، و کسی که قند خونش بالاتر و یا برابر 126 هست، مناسب، تو رنج (دامنه) اشخاص دیابتی قرار میگیرد. حالا بعد در تداوم خواهم گفت که هر تستی که غیرطبیعی بود و یکبار شخص را در رنج دیابت قرار داد، یک بار بقیه و یک روز بقیه می بایست تکرار گردد، به این معنا که شرط تشخیص دیابت حول یک شخص این هست که دو تا تست غیر طبیعی در دو تا آزمایشگاه مختلف در روزهای متوالی را داشته باشد.
در صورتی که هر فردی 8 ساعت موردی نخورد، عملا ناشتا شمرده میگردد. در تعریف Fasting (ناشتا)، 8 ساعت نخوردن کفایت میکند. یک مقیاس قند دو ساعت بعد از مصرف 75 گرم گلوکز هست که این تست باز هم در آزمایشگاه سامان میگردد، و عموماً همکاران آزمایشگاه پودر قند را به مقدار 75 گرم به شخص میدهند، و دو ساعت بعد از خوردن این 75 گرم ، قند خون شخص را چک میکنند. در صورتی که قند خون فردی 2 ساعت بعد از مصرف 75 گرم قند بالای 200 باشد، باز هم تعریف دیابت به آن اطلاق میگردد، و مقیاس سوم آزمایشگاهی یک اندکس آزمایشگاهی هست به اسم هموگلوبین A1C که یک اندازه گیری آزمایشگاهی هست که بصورت درصدی ابراز میگردد. نرمال آن زیر 5.7 هست، و کسانی که همگلوبین A1C آنان اندازه گیری بالاتر از 6.5 باشد، بالاتر یا برابر 6.5 باشد، باز هم تشخیص دیابت در موردشان مطرح میگردد. این مقیاس آزمایشگاهی احتیاج به ناشتا بودن ندارد، به این معنا که در صورتی که فردی صبح، ظهر، شب هموگلوبین A1C را چک کند و غیر طبیعی باشد، دیابت تشخیص داده میگردد. عرض کردم در ابتدای مقاله که هر تست آزمایشگاهی غیرطبیعی یکبار بقیه میبایست تکرار گردد که برای شخص تشخیص دیابت داده گردد.
یک مقیاس بقیه، مقیاس چهارم در اصل یک قند رندوم هست. به این معنا که بدون دقت به اینکه شخص کی غذا خورده و چه غذایی خورده، در صورتی که ما یک قند از بیمار بگیریم و قندش بالای 200 باشد و هم زمان در شرح اکنون علائم قند بالا را برای ما ذکر کند، علائم قند بالا حاوی: بیشتر آب خوردن هست، بیشتر غذا خوردن هست، و بیشتر در اصل ادرار داشتن هست. در صورتی که شخص شرح اکنون این علائم را داشته باشد و ما هم همینطور یک قند از او چک کنیم، باز هم رندوم، به این معنا که بدون دقت به اینکه ناشتا هست یا نیست، و بالای 200 باشد، این شخص هم دیابتی شمرده میگردد. “