عوارض خوردن غذای چرب

خوردن فست فود خوشی قسمت هست ولی این خوشی به چه قیمتی برای شما همه ی می گردد؟

خوردن غذاهای چرب چه تاثیری بر روی بدن ما می گذارد؟

امروزه غذاهای چرب نه فقط در رستوران ها و فست فودها، بلکه در مکان حاصل، مدارس و ولو خانه شما یافت می شوند. بیایید ببینیم که به چه غذایی می گوییم غذای چرب؟ اکثر غذاهایی که با روغن اضافی سرخ شده یا پخته می شوند، چرب شمرده می شوند. از عبارت غذاهای پرچرب می توانیم به سیب زمینی سرخ نموده، چیپس سیب زمینی، اقسام پیتزاها، همبرگر، دونات و … اشاره کنیم.

این مورد های اکثراً کالری، چربی، نمک و کربوهیدرات تصفیه شده اضافه دارند، در صورتی که پر فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی زیاد کمی می باشند.

درست هست که در ثانیه خوردن این غذاها احساسی خوشی قسمت دارید، ولی آیا می دانید که خوردن غذاهای چرب نیز در کوتاه مدت و نیز در بلند مدت بر سلامتی شما نمود بد می گذارد؟

در این مقاله از روزنامه آلامتو به هفت مورد از اثراتی که خوردن غذاهای چرب بر روی سلامتی ما می گذارند، اشاره می کنیم، برای داده های اکثر در این مورد پیشنهاد می کنم در این مقاله با من کنار شوید.


  1. خوردن غذای چرب می تواند موجب نفخ، درد معده و اسهال گردد

از آنجا که غذاهای چرب پر مقادیر اضافه چربی می باشند، روند خالی شدن معده را کندتر می کنند و این به نوبه خویش، موجب می گردد که غذا وقت زیادتری را در معده شما سپری کند و در آخر موجب نفخ، وضعیت تهوع و درد معده گردد.

در کسانی که اکثراً از ناراحتی های گوارشی سان سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، پانکراتیت مزمن، معده درد یا … شکایت می کنند، خوردن مقادیر بیشتر غذاهای چرب امکان دارد درد معده، وضعیت تهوع و اسهال را تحریک کند.


  1. خوردن غذای چرب می تواند میکروبیوم روده شما را مختل کند

آیا می دانستید که مصرف غذاهای چرب به باکتری های سالم روده آسیب می رساند؟ این سری از میکروارگانیسم ها که میکروبیوم روده هم نامیده می شوند، مورد های زیر را تحت نمود قرار می دهد:

  • هضم فیبر: باکتری‌های روده شما فیبر را تجزیه می ‌کنند تا اسیدهای چرب زنجیره کوتاه (SCFAs) طراحی کنند که اثرات ضد التهابی دارند و می توانند در برابر اختلالات گوارشی از بدن محافظت کنند.
  • جواب ایمنی: میکروبیوم روده با سلول های ایمنی تماس باقی می کند تا در کنترل جواب بدن به عفونت ها به شما هم یاری کند.
  • تنظیم وزن: عدم تعادل باکتری های روده امکان دارد در بیشتر شدن وزن نقش داشته باشد.
  • سلامت روده: اختلالات میکروبیوم روده با ساخت IBS مرتبط هست، این در حالی هست که پروبیوتیک ها (میکروارگانیسم های زنده و سالم که در بعضی غذاها وجود دارد) می توانند به بهبود علائم هم یاری کنند.
  • سلامت قلب: باکتری های سالم روده امکان دارد به تقویت کلسترول HDL یا همان کلسترول محافظ قلب هم یاری کنند.

رژیم غذایی سرشار از غذاهای چرب با بیشتر شدن شمار باکتری های ناسالم روده و کم شدن شمار باکتری های سالم، می تواند به میکروبیوم روده شما آسیب برساند. این تغییرات امکان دارد با چاقی و دیگر بیماری های مزمن سان سرطان، بیماری قلبی، دیابت و پارکینسون هم کنار باشد. هم زمان، در خصوص رژیم غذایی و سلامت روده به تحقیقات زیادتری احتیاج هست.


  1. خوردن غذای چرب می تواند منتهی به بیشتر شدن وزن و چاقی گردد

مصرف غذاهای چرب، به علت کالری اضافه که این غذاها دارند، می تواند زیاد زود موجب بیشتر شدن وزن گردد. به موضوع نمونه، یک سیب زمینی پخته شده کوچک (100 گرم) پر 93 کالری و 0.1 گرم چربی هست، در صورتی که همین میزان سیب زمینی سرخ نموده در بر دارنده 312 کالری و 15 گرم چربی هست!

مطالعاتی که پیرامون مصرف بیشتر غذاهای سرخ شده و فست فود تمام شده، مصرف این غذاهای پرچرب را به بیشتر شدن نرخ بیشتر شدن وزن و چاقی مرتبط می دانند. چاقی با زیادی از بیماری ها، از عبارت بیماری های قلبی، دیابت، سکته مغزی و بعضی سرطان ها کنار هست.

به علاوه، مصرف بیشتر چربی ترانس امکان دارد موجب بیشتر شدن وزن گردد. چربی های ترانس زمانی ساخت می شوند که روغن های گیاهی به طور شیمیایی دگرگونی داده می شوند تا در دمای اتاق جامد بمانند. خبر نامناسب اینکه، علیرغم مقررات مربوط به منع استفاده از آنان، تا اینجای کار در زیادی از غذاهای چرب یافت می شوند.

مطالعات حیوانی خاطرنشان می کنند که چربی ترانس می تواند ولو بدون دریافت کالری بیشتر از مرز، منتهی به بیشتر شدن وزن گردد. علاوه بر این، یک مطالعه 8 ساله بر روی 41518 زن نشان داد که افرادی که دارای افزوده وزن بودند به ازای هر 1٪ بیشتر شدن در دریافت چربی ترانس حدود 1 کیلوگرم وزن افزوده نموده بودند.


  1. خوردن غذای چرب می‌تواند ریسک ابتلا به بیماری قلبی و سکته را بیشتر شدن دهد

غذاهای چرب تاثیرات بد گوناگونی بر سلامت قلب دارند. به موضوع نمونه، تحقیقات ثابت نموده اند که خوردن غذاهای سرخ شده موجب بیشتر شدن فشار خون، کم شدن کلسترول HDL (مناسب) و بیشتر شدن وزن و چاقی می شوند، و همانطور که می دانید کل این ها با بیماری قلبی در تماس می باشند.

یک مطالعه نشان داد که زنانی که در هفته 1 وعده یا اکثر ماهی سرخ شده می خورند، در مقایسه با افرادی که تنها 1 تا 3 وعده در ماه می خورند، 48٪ اکثر در معرض خطر نارسایی قلبی قرار دارند.

علاوه بر این، یک مطالعه قوی بر روی 6000 شخص در 22 مرز و بوم دنیا، خوردن غذاهای سرخ شده، پیتزا و تنقلات شور را با 16٪ بیشتر شدن خطر سکته مغزی مرتبط دانست.


  1. خوردن غذای چرب می تواند خطر ابتلا به دیابت را بیشتر شدن دهد

مصرف غذاهای چرب امکان دارد با خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط باشد. مصرف فست فود، که نه فقط در بر دارنده غذاهای چرب بلکه نوشیدنی های شیرین هم هست، منتهی به دریافت کالری بیشتر، بیشتر شدن وزن، کنترل ضعیف قند خون و بیشتر شدن التهاب می گردد. همانطور که می دانید این دست اندرکاران به نوبه خویش، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و سندرم متابولیک را بیشتر شدن می دهد.

به موضوع نمونه، یک مطالعه دیدن ای قوی نشان داد که خوردن غذاهای سرخ شده 1 تا 3 بار در هفته خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را 15٪ بیشتر شدن می دهد، این در حالی هست که خوردن آن 7 بار یا اکثر در هفته به مقدار 55٪ خطر را بیشتر شدن می دهد.

مطالعه شخصی دیگر نشان داد کسانی که بیشتر از دو بار در هفته فست فود می خورند، در مقایسه با کسانی که کمتر از یک بار در هفته از این غذاها مصرف می کنند، دو مقابل احتمال مقاومت به انسولین که می تواند عرصه ساز دیابت باشد، را تجربه می کنند.


  1. خوردن غذای چرب می‌تواند موجب بروز آکنه گردد

زیادی از اشخاص معتقدند که خوردن غذاهای چرب موجب بروز جوش و آکنه روی پوست شان می گردد. در حقیقت، مطالعاتی که بر روی رژیم غذایی غربی (western diet) که رژیمی سرشار از کربوهیدرات های تصفیه شده، فست فود و غذاهای چرب هست، نشان می دهد که مصرف این غذاها با بروز جوش های پوستی و آکنه تماس دارند.

یک مطالعه بر روی بیشتر از 5000 نوجوان چینی نشان داد که خوردن مرتب غذاهای سرخ کردنی خطر آکنه را 17٪ بیشتر شدن می دهد. علاوه بر این، مطالعه شخصی دیگر بر روی 2300 نوجوان ترک نشان داد که خوردن غذاهایی سان سوسیس و کالباس، خطر آکنه را 24٪ بیشتر شدن می دهد.

با کل این شواهد و مطالعات تا اینجای کار نیز مکانیسم دقیق پشت این تاثیرات به طور جامع معین نشده هست. بعضی از محققان پیشنهاد می کنند که رژیم غذایی بد می تواند بر گویش ژن نمود بگذارد و ارزش هورمون ها را به گونه ای که موجب تقویت آکنه گردد، دگرگونی دهد.

رژیم های غربی با نسبت بیشتر اسیدهای چرب امگا 6 به امگا 3 هم امکان دارد موجب بیشتر شدن التهاب شوند که این التهاب هم می تواند منتهی به آکنه گردد. در صورتی که امگا 3 در ماهی های روغنی و آجیل ها وجود دارد، امگا 6 در روغن های گیاهی، مغزها و دانه ها یافت می گردد. روغن هایی که برای سرخ كردن غذاها استفاده می شوند، دارای امگا 6 اضافه می باشند و در نتیجه می توانند به عدم تعادل در این نسبت كمك كنند.

بعضی از غذاهای چرب سان دونات سرخ شده سرشار از کربوهیدرات تصفیه شده هم می باشند. این ها قندها و دانه های تصفیه شده می باشند که از فیبر و زیادی از مواد مغذی محروم می باشند.

از آنجا که غذاهای شیرین جنبش بعضی از هورمون ها از عبارت آندروژن ها و فاکتور رشد شبه انسولین 1 (IGF-1) را در بدن بیشتر شدن می دهند، امکان دارد با بیشتر شدن طراحی سلول های پوستی و روغن های طبیعی پوست، آکنه را تقویت کنند.

در آخر به دلیل داشته بمانید که تحقیقات زیادتری در خصوص علل بروز آکنه مورد احتیاج هست.


  1. خوردن غذای چرب می تواند عملکرد مغز را مختل کند

ادامه کردن یک رژیم غذایی سرشار از غذاهای چرب می تواند موجب اختلال در عملکرد مغز گردد. تاثیراتی همتا بیشتر شدن وزن، فشار خون بالا و سندرم متابولیک که کل مقداری مرتبط با مصرف غذاهای چرب می باشند، می توانند با آسیب به ساختار، بافت ها و جنبش مغز شما کنار باشند.

دو مطالعه قوی که به ترتیب در بر دارنده 5083 و 18080 شخص کسب و کار کننده بودند، رژیم های غذایی پر غذاهای چرب و سرخ شده را به کم شدن توانایی یادگیری و حافظه و در کنار این بیشتر شدن التهاب مرتبط دانستند.

علاوه بر این، رژیم های غذایی پر چربی های ترانس هم با نقص در عملکرد مغز تماس دارند.

این در حالی هست که در مطالعه ای بر روی 38 زن، مصرف بیشتر چربی های اشباع و ترانس، علاوه بر عملکرد ضعیف در تمام وظایف، با تداعی و حافظه ضعیف تر هم تماس داشت. سرانجام ، مروری بر 12 مطالعه که در این عرصه تمام شده بودند، حاکی از آن هست که مصرف چربی ترانس و اشباع شده با خطر زوال عقل و کم شدن توانایی ذهنی مرتبط می باشند.

اگر چه واجب هست بگوییم که بعضی از نتایج متناقض بود، به همین دلیل برای با قطعیت مذاکره کردن در این مورد، تحقیقات زیادتری واجب هست.


چطور از مصرف غذاهای چرب پرهیز کنیم؟

چندین کانال برای کم شدن یا پیشگیری از مصرف غذاهای چرب وجود دارد. این‌ راهکارها نه فقط در بر دارنده چاره‌ های پخت ‌و پز سالم‌تر، بلکه گزینش های سبک زندگی هم می باشند.

از چاره های پخت و پز سالم بهره ببرید

غذاهای چرب اکثراً سرخ می شوند، به این معنی که آنان در روغن اضافه پخته می شوند. چاره های پختی که به مقدار اضافه روغن استفاده نمی کنند عبارتند از:

  • سرخ کردن در فر: این راهکار در بر دارنده پخت در دمای زیاد بالا (۴۵۰ درجه فارنهایت یا ۲۳۰ درجه سانتی گراد)هست که به غذاها اجازه می‌دهد با استفاده از روغن کم زیاد مناسب سرخ و ترد شوند. این چاره خصوصاً برای سرخ کردن سیب‌ زمینی قابل استفاده هست.
  • هواپز کردن: دستگاه های هواپز،هوای گرم را در اطراف غذا به گردش در می آورند و موجب می گردد که غذای شما از بیرون سراسر ترد و از داخل سراسر نرم و دلپذیر گردد. جذاب هست بدانید که در این چاره پخت در مقایسه با سرخ کردن سنتی، حدود 70 الی 80 درصد کمتر روغن استفاده می گردد.
  • بخارپز کردن: این چاره پخت از بخار آب گرم استفاده می کند و نیازی به روغن ندارد. برای پختن غذاهایی سان پیراشکی، ماهی و سبزیجات، این چاره پخت یک گزینه عالی هست.
  • گریل کردن: برای گریل کردن به روغن اضافه نیاز ندارید. این چاره علی الخصوص برای گوشت و سبزیجات زیاد سودمند هست.

در آخر در صورتی که تا اینجای کار نیز گاهی می خواهید غذای تان را به چاره سرخ کردن سنتی بپزید، قطعاً از یک توری برای گرفتن روغن آن بهره ببرید و اجازه بدهید رون اضافی آن از درون صافی چکه کند و از آن خارج گردد.

غذاهای چرب را با گزینه های سالم تبدیل نمایید

با اندک ترین کوشش توانایی دارید غذاهای سرخ شده را با غذاهای سالم و مغذی تبدیل نمایید. در بخش زیر تعدادی گزینه برای تبدیل کردن با غذاهای چرب متداول شناسایی می کنیم:

  • همبرگر: به جای اینکه به جهت فست فود بروید، سعی نمایید برگرهای خویش را با گوشت چرخ نموده، کاهو و نان های سبوس دار در خانه درست نمایید.
  • سیب زمینی سرخ شده: سیب زمینی های پخته شده در فر جایگزینی عالی برای سیب زمینی سرخ نموده می باشند.
  • پیتزا: به جای خریدن پیتزا از بیرون، سعی نمایید پیتزای موردعلاقه تان را در خانه درست نمایید، از این راه علاوه بر خوردن غذایی با افزودنی های سالم، توانایی دارید روغن استفاده شده برای پخت آن را هم کنترل نمایید و از پنیر سالم تر و هم زمان کمتری بهره ببرید.
  • ماهی و چیپس: درست هست ماهی یک غذای فوق العاده سالم و مغذی هست، ولی زمان سرخ شدن می تواند محتوای مغذی آن زیاد کم شدن یابد. گزینه های مناسب ماهی تابه ای یا ماهی پخته به کنار پوره سیب زمینی، سبزیجات پخته شده یا سالاد هست.
  • مرغ سرخ شده: مرغ را به آسانی می توان به جای سرخ شده پخت یا گریل کرد.
  • دونات: در صورتی که می خواهید مورد شیرینی بخورید، یک اسموتی، کلوچه غلات جامع با میوه یا آجیل و یا یک تکه میوه امتحان نمایید.

و ولی سخن پایانی …

می دانم خوردن غذاهای سرخ شده و چرب در بعضی از مورد های زیاد خوشی قسمت هست، ولی مطمئناً سلامتی شما بیشتر از یک تجربه زودگذر ضرورت دارد. سعی نمایید مصرف غذای چرب خویش را محدود نموده و تبدیل‌های سالم‌تر را به موضوع قسمتی از یک رژیم متعادل گزینش نمایید.