راهنمای شیر دادن به نوزاد
در زیادتر مناطق جهان، شیردهی را یک عملیات طبیعی به جست و جو بچهدارشدن میدانند و با تشویق زنان به گزینش این راهکار سالم و مطمئن، سعی دارند از مادر حمایت کنند که با شیردهی پیروز خویش سلامت کودک و جامعه را ضمانت کند و سهم بسزایی در کم شدن بیماریها و قیمتهای تشخیصی و درمانی اشخاص داشته باشند…
ما نیز در سرزمین ما برای حمایت مادران، اتحادیه انتشار تغذیه با شیرمادر را داریم که به مادران در اتفاق شیردهی آگاهیرسانی و هم یاری میکند. آغاز شیردهی اگر چه در شروع آسان به نظر میرسد اما در صورتی که با آموزش و حمایت مجموعجانبه مادر هم راه نشود، ناکارآمد رها میگردد. مادران جدید زایمان نموده سان من و شما میدانند عالی ترین غذا برای نوزاد شیرمادر می باشد لکن هنگامی با دردسرها و چالشهای فراوان این تجربه عملی مواجه میشوند، قابلیت دارد دچار ناامیدی شوند و احساس شکست، آنان را از باقی مطلب طریق باز دارد. مطالعه این مقاله، جدیدمادران را با 10 رمز شیردهی پیروز باخبر میکند.
- اصل نخست اینکه باور نمایید درست سان طی مراحل بارداری و زایمان که با مکانیسم بینقص خلقت و بدون احتیاج اقدامی از جهت شما طی شد و کودک سالم به جهان آمد، در همان بارداری پستانهای شما بیآنکه بدانید تغییرهایی کردند و قادرند به اندازه احتیاج نوزادتان شیر ساخت کنند پس شما تنها می بایست از اینکه نوزادتان شیر مادر به قدر کافی دریافت میکند، حس درست کیف و شکرگزاری داشته بمانید و از فرصت در آغوشگرفتن و برقراری تماس عاطفی با نوزاد کیف ببرید و آرامش بگیرید. احساس شما، افکارتان و استرسی که به خویش میدهید بر شیردهی تالیف رو به جلویی دارد. آرامش زیادتر شما و اعتماد از کفایت شیرتان به خوب تر جاریشدن شیر هم یاری میکند.
- مکانیسم طبیعی شیردهی اینطور تعریف شده که هر چه تقاضا باشد، ارائه نیز زیادتر خواهد شد. در صورتی که نوزادتان به شیر زیادتری احتیاج داشته باشد یا در فواصل وقتی کوتاهتر تقاضای شیر کند، پستانهای شما نیز شیر زیادتری ساخت خواهند کرد. پس ولو در مواقعی که مجبور هستید برای تعدادی ساعت نوزاد را نزد مراقب غیر از اینی بگذارید بهمقصود پیشگیری از کم شدن حجم شیر، پستانهایتان را مرتب بدوشید.
- به محض تولد کودک، پستانهای شما حاضر شیردهی می باشد و نوزاد که قبلا مکیدن را در رحم شما با بلع مایع آمنیوتیکی تمرین نموده بوده، قادر می باشد شیر بخورد. کافی می باشد بخش قابلتوجهی از هاله اطراف نوک پستان را در دهانش بگذارید (شست در بالا و انگشتان بعدی زیر پستان) و با درست بغل کردن و جفتکردن شکل او در مساوی پستان خویش شیردهی را آغاز نمایید.
- هر چه تغذیه نخست و ارتباط پوست به پوست شما و نوزادتان و مکیدن موثر او زودتر اتفاق بیفتد، پیروزی شما زیادتر می باشد. وقتی که شما در بیمارستان هستید و فرزندتان هم مورد خاصی ندارد می بایست در اتاق شما و در کنارتان باشد. انتظار نداشته بمانید، بچه وقتی که گرسنه می باشد از خواب بیدار گردد، شما می بایست هر 1 تا 2 ساعت او را برای شیر خوردن بیدار نمایید. (با نوازش او، جا به جایی پوشک یا ارتباط نوک پستان با لبها بیدار میگردد)در روزهای نخست شیرخواران مقداری از وزن خویش را از دست میدهند که سراسر طبیعی می باشد و ارتباطی با عدم کفایت شیر شما ندارد.
- شما از روی شمار پوشکهای خیس نوزادتان میتوانید به کافی بودن شیرتان پی ببرید. در روزهای نخست شیرتان كه «آغوز» نام دارد حجم کم اما قیمت غذایی بسیاری دارد و شامل دست اندرکاران ضدمیکروبی و مصونیتزاست. نوزادتان امکان دارد 1 تا 2 پوشک خیس در روز داشته باشد، لکن هنگامی حجم شیرتان بیشتر شدن یافت، می بایست روزمره 5 تا 8 پوشک خیس و در کنار این 3 باردفع مدفوع داشته باشد. (میزان زیادکم بعد از تغذیه) در شکل وجود هرگونه نگرانی درباره وزنگیری نوزادتان با پزشک راهنمایی نمایید.
- اگر چه شمار كهنههای خیس قابل توجه می باشند اما كاهش شمار دفع مدفوع نخستین علامتی می باشد كه نشان میدهد شیرخوار شما به هر دلیلی شیر كافی دریافت نمیكند. می بایست 3 بار دفع مدفوع در روز برای 3 روز نخست را انتظار داشته باشیم. مدفوع نوزادتان در تعدادی روز نخست سیاه و چسبناك خواهد بود (مکونیوم) و زمانی كه فرزندتان مقدار زیادتری شیر دریافت كرد، مدفوعش آبكی و زرد میگردد كه عموماً این رخداد برابر روز چهارم می باشد. بعد از 4 تا 6 هفته نخست تولد انتظار مدفوعهای عالیتر، نرمتر و فرمدار را هر 1 تا 5 روز داشته بمانید.
- پس از اینکه از بیمارستان مرخص شدید، نوزادتان همچنان می بایست هر 2 ساعت یکبار شیر بخورد. در 3-2 روز بعد از زایمان، قابلیت دارد حس پری پستانها اذیتتان کند که فقط طریق رهایی از آن و جلوگیری از احتقان تخلیه پستان می باشد، همیشه شیر دهید و ولو در شکل احتقان پیش از شیردهی کمی شیر را بدوشید(شست را بالای هاله پستان و بقیه انگشتان زیر آن باشد و آرام با حرکت شست به سوی نوک پستان بدوشید)
- زودبهزود شیر خوردن نوزادان سراسر طبیعی می باشد چون که شیر شما برعکس شیرخشک هضم آسانی دارد و حجم معده شیرخوار شما نیز کوچک می باشد پس نوزادتان احتیاج دارد که زود به زود شیر بخورد. بعد از تعدادی هفته نخست، معدهاش عالیتر میگردد در حاصل میتواند حجم شیر زیادتری را در مدت وقت کمتری بخورد.
- هنگامی شیردهی را شروع مینمایید می بایست به قواعد شیردهی درست توجه نمایید. تنها از یک پستان شیر ندهید و به زور پستان را پیش از اینکه او آن را رها کند از دهانش نکشید وگرنه بخش پایان شیر را که شامل چربی مازاد می باشد، دریافت نمیکند. در صورتی که وقت شیرخوردن در ماههای نخست هر بار از حدود 5 دقیقه کوتاهتر باشد، امکان دارد لوگو عدم دریافت کافی شیر باشد در حاصل با خالینشدن تمام شیر از پستان، مشکل های شیردهی و احتقان تشدید و تحریک ساخت شیر کم شدن مییابد. شیرتان کم میگردد و بچه درست وزن نمیگیرد. از طرف بعدی در صورتی که وقت شیر خوردن زیاد بلند باشد نیز امکان دارد لوگو دریافت ناکافی شیر به دلیل مکیدنهای غیرموثر(غیر تغذیهای) باشد که نهایتا شیرخوار وقت زیادتری را زیر پستان میگذراند.
- شیردهی همیشه در شبانهروز قسمت مهمی از تغذیه با شیرمادر می باشد. شیرخوار شما عموماً هر 5/1 تا 3 ساعت می بایست شیر بخورد تا وزن کافی بگیرد. در صورتی که شیرخوار کوچکتر از 3 ماه به دفعات کمتری شیر میخورد یا همه ی شب را میخوابد، می بایست او را بیدار و به شیرخوردن ترغیبش نمایید. زیادتر مشکل های شیردهی از حرف درد شدید نوک پستان که موجب اختلال در شیردهی میگردد برای این می باشد که شیرخوار بهطور درست پستان را نمیگیرد. در صورتی که درد شدید یا ترک قابلدقت در نوک پستان دارید که شیردهی را خیلی دردناک میکند با پزشکتان یا راهنما شیردهی راهنمایی نمایید. آنان میتوانند علاوه بر تحلیل حالت شیردهی، دلیلهایی از قبیل وجود عفونت در نوک پستان یا التهاب پستان سان «ماستیت» را وارسی کنند و در بر طرف مشکل های گرفتن پستان به دست شیرخوار، به شما هم یاری کنند.
در صورتی که نوزاد پس از هفته نخست که 10 درصد وزن تولدش را بهطور طبیعی از دست میدهد، هر ماه 200 گرم وزن نگیرد خوب تر می باشد با حرفه ای راهنمایی نمایید تا ببیند انواع عمل کجاست.
ضرورت و خواص شیر مادر برای نوزاد
شیر مادر تغذیه ای می باشد که به نیکی برای نوزاد در نظر گرفته شده می باشد، شیر مادر به دلایل بیشتر ترکیبش را از نظر مرغوبیت و کمیت پروتئینی، کربوهیدراتی و چربی حفظ میکند.
خواص تغذیه ای شیر مادر کدامند؟
شیر مادر سه مقابل زیادتر از شیر گاو پروتئین دارد.
این پروتئین ها شامل نیمی از کازئین و بعضی اسیدهای آمینۀ برجسته (پروتئینی که از سری ای از اسیدهای آمینه ساخته شده می باشد) در دسترس در شیر گاو می باشند و شیر مادر را قابل هضم تر میسازند.
در تماس با مواد چرب (یا لیپیدها)، شیر مادر از 80% تری گلیسرید ساخته شده و کلسترول زیادتری دارد، و به این ترتیب برای عملکرد بدن نوزاد خیلی مطلوب می باشد.
علاوه بر این، شیر مادر 4 مقابل زیادتر از شیر گاو اسید لینولئیک دارد، این اسید برای کرد سلول های مغزی مهم می باشد.
شیر مادر از شیر گاو شیرین تر می باشد.
شیر مادر شامل 90% لاکتوز می باشد که برای رشد مغز نوزاد مهم می باشد. بعضی قندها (سان الیگو ساکاریدها) به طور ویژه برای رشد دستگاه گوارش نوزاد سودمند اند.
شیر مادر یک چهارم شیر گاو، املاح معدنی دارد، در حاصل کلیه احتیاج به عمل کردن کمتری خواهد داشت.
مقدار کلسیم و رابطۀ بین مقدار کلسیم و فسفر در شیر مادر خیلی ایده آل می باشد، تا به این ترتیب کلسیم بتواند به عالی ترین نحو جذب گردد.
آهن در دسترس در شیر مادر خیلی کم می باشد، این آیتم به آسانی و به هم یاری یک مولکول ویژه به این معنا که ترانسفرین جذب میگردد.
مقدار ویتامین های در دسترس در شیر مادر بازتابی از وفور یا کمبود آن ویتامین در بدن مادر می باشد… به همین دلیل می باشد که طی دوران بارداری (ویتامین D) و بعد از زایمان (ویتامین K1)، مکمل هایی توصیه میشوند.
خواص جسمی شیر دادن به نوزاد چیست؟
شیر مادر در مقایسه با شیر گاو برای رشد بدن، مفیدتر می باشد و محافظتی خوب تری از نوزاد در مساوی عفونت ها و حساسیت ها به عمل میآورد.
شیر مادر و رشد بدن
بعد از تولد عملکرد بدن در پهنا گوارشی و مغزی، سراسرً جاافتاده و تکمیل شده نیست.
شیر مادر این حسن را دارد که شامل 20 آنزیم می باشد و بعضی تکامل نیافتگی ها و بعضی عملکردها را جبران میکند و بر روی رشد نوزاد تالیف خوب میگذارد.
شیر دادن و رشد نوزاد
وجود موادی به نام «دست اندرکاران رشد» انحناها در جدول رشد و وزن مطلوب نوزادانی که با شیر مادر تغذیه شده اند، را به نیکی توجیه میکند.
شیر دادن و حفاظت در مساوی عفونت ها
شیر مادر به دلیل و جود دست اندرکاران برجسته ایمنی، از نوزاد در مساوی بعضی عفونت ها محافظت میکند.
این مواد ایمنی زا که به دست مادر ساخته و به واسطۀ شیر انتقال مییابند به کودک در مبارزه با بعضی میکروب ها هم یاری میکنند. بعدی ترکیبات شیر مادر هم تالیف دفاعی در مساوی عفونت ها را تقویت میکنند.
شیر دادن و حفاظت ضد حساسیتی
در خانواده هایی که زمینۀ حساسیت (آسم، اگزما و…) وجود دارد، خطر ابتلا به حساسیت به طور ویژه ای برای نوزاد قابل پیش گویی می باشد، بعضی پروتئین های در دسترس در شیر گاو این احتمال را تقویت میکند.
در این مورد، باز نیز شیر دادن مادر به نوزاد مؤثر می باشد، به شرطی که مادر رژیم غذایی خاصی را جست و جو کند، و مصرف بعضی پروتئین های شیر و بعضی مواد غذایی آلرژی زای بعدی سان بادام زمینی، تخم مرغ و… را کنار بگذارد.
خواص روانی شیر دادن به نوزاد چیست؟
شیر دادن به نوزاد به دست مادر صمیمیت او، بدنش، و سینه اش را هم وارد بازی میکند، به این ترتیب او با همه ی زن بودن و مادر بودنش فرزندش را تغذیه میکند.
هنگامی این روند به نیکی پیش میرود، تماس ای بین نوزاد و مادر خلق میگردد، تماس ای شفاف و سراسرً آسان، که با هیچ خوشی و کیف غیر از اینی قابل مقایسه نیست.
قطعاًً برای اینکه این تماس برای هر دو طرف به این معنا که مادر و نوزاد به یک اندازه کیف قسمت باشد، شیر دادن می بایست با تمایل پایان گردد نه به منزله یک اتفاق اجباری و الزامی با تلقی شود.
بنابر اظهارات روان شناسان کودک، شیردادن مادر یک رابطۀ دوسویه و خیلی قدرتمند بین مادر و نوزاد می باشد، موردی مثل به یک صحبت می باشد. شیر دادن تأثیرات دو سویه ای را بین مادر و نوزادش خلق میکند.
از جهت بعدی، چشایی مجرای احساسی مهمی در نزد نوزاد و مادر می باشد و این تأثیرات دوسویه بین مادر و نوزاد به دست شیر دادن، از وقتی که نوزاد به شمایل جنین در مایع آمنیوتیک وجود داشته، بوده می باشد.